Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

SPPILL VIERT DE AFRONDING VAN D'N LIEMPDSEN HERD

Lentefeest aan de Liempdse Barrierweg

In mei 2014 kocht Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. In het najaar van 2017 werd al de compleet gerenoveerde boerderij opgeleverd. En zondag 26 mei, circa vijf jaar na de aankoop, wordt ook de afronding van de rest van het terrein gevierd: het achtererf met bijbehorende klompenmakerswerkplaats en bakkershuisje.

Tal van Liempdse vrijwilligers hebben zich de voorbije jaren ingezet om allerlei projecten te realiseren, onder meer D'n Liempdsen Herd. Deze vormden samen het SPPiLL-initiatief Liempde, gastvrij hart in Het Groene Woud. Tijdens het Lentefeest van zondag wordt alles aan het publiek gepresenteerd.

VAKMAN

In de ochtend staan nieuwe wandel- en fietsroutes, die deelnemers door Het Groene Woud voeren, centraal. Tussen 12.30 en 13.30 uur is het officiële programma met bijdragen van betrokken vrijwilligers, kapelaan Geoffrey de Jong en wethouder Peter van de Wiel. De Willy's verzorgen in de middag voor een vrolijke noot.

Bezoekers ruiken de geur van versgebakken brood en horen de bewerking van blokken populierenhout die vermaakt worden tot klompen. Het bakhuis en de klompenmakerswerkplaats zijn namelijk klaar voor gebruik. In het ambachtshuisje is bovendien een expositie van materialen en foto's van vakman Hannes van Hastenberg en zijn zonen ingericht.

METAMORFOSE

Tijdens het Lentefeest kan ook buurtakker D'n Plissert worden bezocht. Vrijwilligers zorgen op diverse plaatsen voor tekst en uitleg op dit stuk weiland aan de Heuvelstraat. De grond heeft de laatste maanden een metamorfose ondergaan: het perceel is ingericht met vruchtdragende en bij-vriendelijke bomen, struiken en planten. De opbrengst gaat naar de buurtgenoten die het veld onderhouden. Rond 13.15 uur is er een officieel openingsmoment met wethouder Van de Wiel met aansluitend een prijsvraag.

APP

In totaal zijn er acht nieuwe wandelroutes en vijf nieuwe fietsroutes door de regio gerealiseerd die als startlocatie D'n Liempdsen Herd hebben. En passend in de huidige tijdsgeest hoort daar ook een app bij. Deze heet Routes in het Groene Woud en kan al gedownload worden in de Google Play Store. De tochten variëren in lengte van zeven tot drieëntwintig kilometer. De fietsroutes zijn 27 tot 48 kilometer. Ze voeren allemaal door het veelzijdige landschap van Liempde en de omringende dorpen.

Twee van de wandelroutes kunnen zondagochtend worden afgelegd onder begeleiding van Gastvrij Liempde-gidsen, die de nodige toelichting geven over de omgeving. Om 09.00 uur start de wandeling Scheekse edelherten, een tocht van elf kilometer die door natuurgebied De Scheeken voert, waar het edelherten leeft. Om 09.30 uur begint een wandeling van acht kilometer naar het Groot Duijfhuis en diens eeuwenoude Vlaamse schuur, de duiventoren en naar De Maai waar twee ooievaars neergestreken zijn die hier jaarlijks jongen voortbrengen.

Naast de app zijn alle nieuwe wandel- en fietsroutes vanaf zondag ook als folder verkrijgbaar in D'n Liempdsen Herd. Het volledige programma van 26 mei is te vinden op www.liempdsenherd.nl.

FOTO BOVEN: In oktober 2017 werd bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 al feestelijk geopend. Zondag wordt met het Lentefeest ook de afronding gevierd van allerlei bijbehorende SPPiLL-projecten. (Foto: Albert Stolwijk).


Dorpstafel Gemonde

Dorpstafel Gemonde houdt maandag 3 juni een informatieavond over dementie in zaal 't Schufke aan de Dorpstraat 30. Welzijnsorganisatie Bint neemt de invulling van de avond voor zijn rekening, die om 19.00 uur begint. Aanmelden is gewenst. Dat kan via e-mail: info@bintwelzijn.nl of telefonisch: (073) 551 54 32.

Verbinding in Esch

In de tuin van het monumentale huis aan de Baarschot in Esch is de expositie Verbinding, ingericht door stichting Haaren in Beeld & Geluid, KuBra en Loes Foundation, geopend. Twintig beeldend kunstenaars tonen hier hun werk en er zijn workshops. 'Verbinding' is deze zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk.