Afbeelding
Foto:

GROTE DRUKTE TIJDENS OPENING EXPOSITIE LIEMPDSE FORMATIE

Muziek Ploegadoers blijft voortleven

RENS VAN DEN ELSEN

D'n Liempdsen Herd puilde zondagmiddag uit. Veel familie, vrienden en liefhebbers kwamen hier bij elkaar om de opening van de permanente expositie over de Liempdse volksmuziekgroep De Ploegadoers bij te wonen. Naast foto's en films van de formatie, toont de tentoonstelling ook verschillende attributen uit de privé-collecties van de oud-leden.

Het idee van een permanent expositie lag er al toen de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) bezig was met het bouwen van D'n Liempdsen Herd. ,,Desiree van Laarhoven (van SPPiLL - red.) sprak me er eens op aan dat het mooi zou zijn om een hoekje met onze spullen in te richten. Als eerbetoon aan een stukje cultureel erfgoed van ons dorp. Dat vond ik een goed idee. De instrumenten en foto's lagen anders toch te verstoffen op zolder", vertelt Hans van Laarhoven, oud-Ploegadoer.

Een expositie openen van een muziekgroep, zonder muziek kan natuurlijk niet. Daarom was er onder meer orgelmuziek van Ploegadoers-oprichter Gerard Schalkx, Wé Ploegadoers en de groep Jas, Broek en Vest die enkele liedjes van de formatie ten gehore bracht. Van Laar-


Vakantieweek Liempde

De inschrijving voor de Jeugdvakantieweek Liempde is geopend. Het jeugdevenement vindt dit jaar plaats van dinsdag 13 tot en met vrijdag 16 augustus. Het thema is 'Met toeters en bellen'. Alle Liempde basisschoolleerlingen mogen zich opgeven voor de week vol workshops, de zeskamp, het avondspel en het bouwdorp achter sporthal Pius X. Kinderen én vrijwilligers kunnen zich aanmelden via de website: www.jvwliempde.nl.

hoven vond het optreden van de jeugdige groep prachtig: ,,We hebben altijd voor ogen gehad dat onze liedjes nog voortleven bij de jeugd. Dat zij er nu een eigen, moderne versie van hebben gemaakt is mooi. Zo gaat de muziek gelukkig niet verloren."

FURORE

De muziekgroep startte als trio in 1970 met Schalkx en de broers Martien en Piet Grilis op de eerste zittingsavond van de plaatselijke carnavalsstichting De Ploegers. Schalkx stopte al snel, maar anderen kwamen erbij. Ger van Aalst, Ad Braken, Van Laarhoven en Johan Schoenmakers voegden zich bij het gezelschap. Later werd ook Jos Vervoort lid. In de jaren die volgden, maakte De Ploegadoers furore in Liempde en omgeving. Uiteindelijk stopte de populaire band in 1990. De Brabanders zongen vooral volksliedjes, vaak meerstemmig. Soms verhaalden die over drank, maar vaker kregen ze een erotisch tintje mee. Enkele oud-leden zetten later de traditie voort met Wê Ploegadoers.

De tentoonstelling over De Ploegadoers is blijvend en heeft een vaste plek gekregen op De Schelft van D'n Liempdsen Herd. Op de interactieve tafel komt nog een mooie presentatie, daarvoor zoekt SPPiLL oude filmpjes van de formatie.

GROTE FOTO BOVEN: Wê Ploegadoers liet nog enkele nummers horen in de traditie van de originele band. (Foto's: Peter de Koning).

KLEINE FOTO BOVEN: De Ploegadoers maakte furore in Liempde in de jaren zeventig en tachtig. (Foto: SPPiLL).

Afbeelding
Afbeelding