Het door Cor van Geffen geschilderde portret van Rembrandt is momenteel te zien in de etalage van Amb8 in de Rechterstraat. (Foto: Rens van den Elsen).
Het door Cor van Geffen geschilderde portret van Rembrandt is momenteel te zien in de etalage van Amb8 in de Rechterstraat. (Foto: Rens van den Elsen). Foto:

COR VAN GEFFEN TOONT SCHILDERIJ IN ETALAGE VAN AMB8

Boxtelse Rembrandt naar Rijksmuseum

RENS VAN DEN ELSEN

Binnenkort is wellicht een Boxtelse Rembrandt te zien in het Rijksmuseum. Kunstenaar en pantomimespeler Cor van Geffen maakte een portret van 's lands beroemdste schilder en stuurde dat op naar het Amsterdamse museum. 8.390 anderen zonden eveneens een doek in. Van Geffens schilderij staat nu in de 'finale' en maakt grote kans om deel uit te gaan maken van de zomertentoonstelling Lang Leve Rembrandt.

Ter gelegenheid van zijn 350ste sterfjaar in 2019 presenteert het Rijksmuseum een aantal Rembrandt-tentoonstellingen en een jaar vol evenementen in het teken van de grote meester. Onder het motto Lang Leve Rembrandt heeft de museumdirectie een wedstrijd uitgeschreven. Iedereen mocht hierbij een schilderij insturen dat geïnspireerd is op de schilder. ,,Rembrandt is altijd een grote inspiratiebron voor mij geweest. Zijn techniek intrigeert mij enorm", vertelt Van Geffen.

De Boxtelaar schildert al zijn hele leven, maar pas sinds een jaar of vijftien heeft hij dit serieus opgepakt. Naast kunstwerken in de stijl van Rembrandt, maakt Van Geffen de laatste tijd vooral fotorealistisch werk van alledaagse objecten als jassen, paraplu's of een fietspomp. Daarbij verwerkt hij vaak ook het originele object in het schilderij, waardoor een extra dimensie wordt toegevoegd. ,,Het staat ver af van wat Rembrandt deed, maar het is ambachtelijk werk en dat vind ik juist zo leuk aan schilderen. Je kunt er alle kanten mee op", geeft hij aan.

Van Geffen moet maandag 17 juni zijn schilderij naar Amsterdam brengen. Vervolgens bekijkt de jury alle werken die in de finale staan nog een laatste keer op zaal. Van Geffen hoort een week later of zijn schilderij de tentoonstelling haalt.

Op 15 juli, de verjaardag van Rembrandt, wordt de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt feestelijk geopend en is de eindselectie bekend. De tentoonstelling blijft tot en met 15 september te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Wie het geselecteerde kunstwerk van Van Geffen nog wil bekijken voor het naar het Rijksmuseum gaat, hoeft daarvoor niet ver te reizen. In de etalage van meubelmakerij en interieurbouwer Amb8 aan de Rechterstraat 60 in Boxtel staat het schilderij de komende dagen voor iedereen tentoongesteld.