SCHOOLADVIES VOOR 23 KINDEREN ONJUIST

Eindtoetsen: 'Germ voor al die kindjes'

JAN HERMENS & PÅL JANSEN

'Slechts' 23 groepachters uit Boxtel en omgeving hebben een te hoog of te laag advies ontvangen. Zo'n 20.000 leerlingen in Nederland kregen een verkeerd schoolkeuzeadvies van de samenstellers van hun eindtoets. Volgens het Ministerie van Onderwijs is er iets fout gegaan bij het berekenen van de score.

Het gaat om een deel van de kinderen die de testen van IEP, Route-8, Dia of AMN hebben gemaakt. De scores van de Centrale Eindtoets (CE, voorheen de Cito-toets) zijn wel juist berekend. Opvallend: bij elf van de gevallen in het verschijningsgebied van deze krant, gaat het om kinderen van de Sint-Lambertus uit Gemonde. Deze groepachters maakten als enige de Route-8 toets. Directeur Linsey van Gansewinkel: ,,We moesten hun schooladviezen in heroverweging nemen, maar dat hadden we voor verschillende leerlingen eerder al gedaan, gezien hun ontwikkeling van de laatste tijd."

EXPERTGROEP

Tijdens het doorberekenen van de scores naar het uiteindelijke schooladvies ging het mis bij de landelijke Expertgroep Toetsen Primair Onderwijs. Die vergelijkt scores om eerlijke uitslagen te krijgen. Ruim achttienduizend groepachters in Nederland kregen een te hoog schooladvies, zo'n vijftienhonderd een te laag.

Op basisschool De Vorsenpoel (IEP-toets) waren er ook een paar gevallen. Directeur Silvo Steenkamer: ,,Bij ons vielen de scores hoger uit dan het advies van de school. We hebben contact gehad met de ouders en zij vinden dat ons advies, dat er al lag, beter bij hun kind past dan wat uit de toets kwam."

Dat geluid is vaker te horen binnen de lokale basisscholen: in eerste instantie wordt er vertrouwd op het advies van de leerkracht. Zo ook bij De Oversteek in Liempde (IEP-toets), vertelt leerkracht Suzan Pijnenburg. ,,Dat is voor ons leidend. Als toetsen hoger of lager uitvallen dan verwacht, gaan we altijd nog eerst in gesprek met de ouders."

DOORGEWINTERD ADVIES

De adviezen van de school blijven het meest vertrouwd onder het gros van de ouders, vertelt directeur Henk Verhoeven van de Hobbendonken (IEP-toets). ,,Ik doe dit nu al veertig jaar en kan wel stellen dat we hier doorgewinterde adviezen geven. Het viel me overigens al op dat de IEP-toets over het algemeen hoger uitviel dan de andere eindtoetsen. Toen ik hoorde van de fout, schrok ik me kapot: alle adviezen waren net de deur uit gedaan."

Dat de IEP-toetsen over het algemeen hoger uitvallen, was voor de Sint-Theresiaschool juist een reden om vast te houden aan de CE, vertelt Heidi Schel: ,,De scores van de IEP-toets vinden we al langer wat aan de hoge kant. Een te hoog toetsadvies kan er uiteindelijk aan bijdragen dat leerlingen in het middelbaar onderwijs vastlopen."

Ook De Spelelier koost voor de CE. Schoolleider Liesbeth Prinsen haalde uiteindelijk opgelucht adem: ,,Maar ik dacht ook: 'Germ voor al die kindjes'.