Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RAPPORT ADVISEERT BOXTEL BINNEN DE BRUGGEN ALS VISIE

Rekenkamer: 'inspiratie, koersvastheid en samenhang voor centrumplannen'

VERVOLG VOORPAGINA

Een overkoepelende visie: dat hebben de plannen voor de renovatie van het centrum van Boxtel nodig. Dat meldt een onlangs uitgebracht rapport van de rekenkamercommissie (RKC). Het plan Boxtel Binnen de Bruggen, dat de gemeente begin 2018 lanceerde, kan volgens het onderzoek een goede leidraad worden.

In haar document concludeert de RKC dat de aanpak van de vernieuwing van het centrum sterk is versnipperd. Daarnaast werkt de gemeente niet aan de hand van zogenaamde uitvoeringsprogramma's, maar werkt ze van project naar project. Hierdoor ontbreekt goed overzicht.

Ook is de rolverdeling binnen de centrumontwikkelingsplannen onduidelijk, waardoor de verschillende belangen en verwachtingen van bijvoorbeeld ondernemers en bewoners niet goed in het oog worden gehouden. Deze zijn regelmatig tegenstrijdig: uit een enquête blijkt dat de meningen over de vernieuwingen in het centrum sterk uiteen liggen. Van de kosten is bovendien geen eenduidig beeld te geven, omdat het geld uit verschillende potjes komt. De RKC schat ze op 4.818.000 euro, waarvan 2,2 miljoen is besteed aan de hervorming van de Markt.

AANBEVELINGEN

Volgens de RKC moet de gemeente de visie Boxtel Binnen de Bruggen aangrijpen als vertrekpunt voor een nieuw overkoepelend centrumplan, om de huidige versnipperde situatie op te lossen. Een goede afstemming met alle betrokkenen is noodzakelijk. Zo zijn vaak tegenstrijdige belangen allemaal vertegenwoordigd.

Deze visie moet daarnaast constant actueel gehouden worden. Dit zou moeten zorgen voor meer samenhang tussen alle deelprojecten en als een constante inspiratie dienen voor de eventuele nieuwe plannen. Door bij elk plan terug te grijpen op een overkoepelend idee, ontstaat er een duidelijke lijn in plaats van losse ideeën. Hierbij is ook koersvastheid belangrijk. Voer plannen sneller uit, waardoor het gemakkelijker is om de verschillende projecten als een geheel te zien, aldus de RKC.

Daarnaast adviseert de RKC om aan de hand van deze visie een uitvoeringsprogramma over meerdere jaren op de stellen. In plaats van allerlei losse projecten die ogenschijnlijk weinig met elkaar te maken hebben, ontstaat er meer overzicht door alles op een tijdlijn te plaatsen. Alle vernieuwingen dienen zo één doel. Deze programmatische aanpak moet ad-hoc handelen en overhaast beslissen voorkomen.

POSITIVITEIT

Ook spoort de RKC gemeente, bewoners en ondernemers aan om de successen in het centrum te vieren. In de communicatie heeft negativiteit volgens het orgaan de overhand, waarvoor ook trots in de plaats mag komen. Dit draagt namelijk bij aan een positiever imago van het centrum.

FOTO BOVEN: De hernieuwing van de Markt was het grootste deelproject in de ontwikkeling van het centrum; deze renovatie neemt bijna de helft van de totale uitgaven in beslag. Het project kostte 2,2 miljoen euro. (Foto: Peter de Koning, 2018).


MET JE HART ONTVANGT GROOTSTE APPEL VAN ORANJE

Maxima: 'Geniet, want u verdient dit'

Stichting Met je Hart heeft vandaag de grootste Appel van Oranje ontvangen uit handen van koningin Maxima. De door Babs van Geel uit Boxtel opgerichte organisatie was al een van de drie winnaars van de prestigieuze prijs van het Oranje Fonds, maar kreeg ook nog de grootste eer.

Met je Hart zet haar vrijwilligers in om eenzame ouderen weer deel te laten nemen aan de samenleving. De organisatie is actief in 26 gemeenten. Maxima: ,,Het is bijzonder om te zien hoe jullie in iedere stad en dorp hier weer andere invulling aan geven en ouderen laten genieten van mooie momenten."

De koningin is beschermvrouwe van het Oranje Fonds en overhandigde het beeldje dat is gemaakt door prinses Beatrix aan Van Geel. Daarnaast bestaat de prijs uit een bedrag van 15.000 euro. (Screenshot: Rens van den Elsen).

Afbeelding