Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HORTENSIAKWEKER GESTOPT, GEEN BLOEMEN

Heilig Bloedstichting zoekt fleurig 'strooigoed'

JAN HERMENS

Voor de Heilig Bloedprocessie zijn allerlei attributen nodig, waaronder bijvoorbeeld bloemblaadjes. De bruidjes dragen gewoonlijk tijdens de ommegang mandjes met hortensiablaadjes en strooien die uit. De Heilig Bloedstichting had een vaste leverancier van de bloemen, hortensiakweker Pieter van de Ven, maar hij is onlangs gestopt.

,,We zijn nu op zoek naar een oplossing. Van de Ven leverde hortensiakoppen aan waar wij zelf de blaadjes vanaf risten. Het gaat om vier à vijf vuilniszakken vol met die bloemschermen", legt Maria Boleij uit. Zij is al 35 jaar actief voor de ommegang.

Aan het begin van de processie krijgen de bruidjes een gevuld mandje mee. Boleij: ,,Als de groep compleet is, telt die achttien kinderen. Onderweg vullen we de mandjes één keer opnieuw. De bruidjes strooien meestal nogal enthousiast, we vertellen ze van tevoren dat ze niet te snel hun blaadjes moeten wegwerpen, want dan hebben ze binnen de kortste keren niets meer. Maar dat helpt dus meestal niet."

PAPIERTJES

De organiserende stichting streeft een hoge kwaliteit van de processie na. ,,In Belgische varianten zie je nog wel eens dat deelnemers papiertjes strooien, maar dat willen wij niet. Dat lijkt te veel op carnaval. Hortensiablaadjes zijn vrij stevig en blijven niet aan stoepen en straten plakken zoals confetti", aldus Boleij. Aan de blaadjes komen lijkt ook lastig te worden door een ander probleem, want de struiken in de volle grond bloeien nog niet. ,,Misschien moeten we dan maar aan andere bloemen denken?", oppert ze.

De Heilig Bloedprocessie is een van de negen doelen die stichting Brabants Centrum extra ondersteunt. Directeur Henk van der Zee spant zich in om 'strooigoed' voor de ommegang te regelen, met behulp van het netwerk van de stichting. ,,We doen ons uiterste best ervoor te zorgen dat de bruidjes zondag 16 juni zoals altijd blaadjes kunnen laten dwarrelen."

KLEINE FOTO BOVEN: Ook dit jaar willen de paarse bruidjes graag fleurige blaadjes rondstrooien. (Foto: Peter de Koning, 2017).


ARUNDO KWINTET TE GAST BIJ GILDENBONDS

Three Canonic Pieces beleeft wereldpremière

De Gildenbondsharmonie werd voor de tweede keer dit voorjaar geconfronteerd met een orkest dat afzegde voor een uitwisselingsconcert. Desondanks gaat het optreden op zaterdag 25 mei door. Niet in Rosmalen zoals gepland, maar in de thuishaven van de vereniging, de Tijberzaal van het Baanderherencollege in Boxtel.

Speciale gast tijdens het concert is rietkwintet Arundo. Dat speelt werken van onder andere Camille Saint-Saëns en Antonín Dvorák. Bovendien vertolkt het Three Canonic Pieces van de eigen basklarinettist en componist Steven Henry. Deze compositie beleeft hier haar wereldpremière. Verder brengt Arundo, met Gildenbondsleden Jonie Pijpers en Mike van Gils in de gelederen, een arrangement van Kiss From a Rose van Seal ten gehore.

Ook koper- en houtensembles uit de harmonie spelen deze zaterdag werken variërend van een melodie van Tsjaikowsky tot het nostalgische Moon River. De Gildenbondsharmonie zelf herhaalt de monumentale Symphonie Iberique van Serge Lancen en heeft als nieuwe werken de symfonische ballade October van Eric Whitacre en de populaire ouverture Zampa van Herold op het programma staan.

Behalve de harmonie zelf verschijnen er op het podium allemaal ensembles die geheel of deels uit dat orkest afkomstig zijn. Niet voor niets draagt het concert de naam Solo Met Onszelf. Het optreden in de Tijberzaal begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.