Afbeelding
Foto: Collectie Wouter Hardy

DUNCAN LAURENCE WINT NA 44 JAAR HET EUROVISIE SONGFESTIVAL MET BOXTELSE COMPOSITIE VAN HARDY

Ook Wouter schrijft geschiedenis met 'Arcade'

MARC CLEUTJENS

,,Ik heb nog nooit zo hard gehuild!" Wouter Hardy (28) leeft een paar dagen nadat Duncan Laurence met Arcade het Eurovisie Songfestival won nog steeds in een roes. Na de zegetocht van 'Team Duncan' in Tel Aviv keerde de in Boxtel geboren en getogen componist en producer zondag terug in zijn woonplaats Rotterdam. Daar geniet hij elk moment van de euforie en massale belangstelling voor het liedje dat hij in zijn studio met festivalwinnaar opnam.

Wouter kan amper bevatten dat Duncan Laurence met Arcade geschiedenis heeft geschreven. Toch is dat gebeurd. Precies 44 jaar nadat Teach-In in Stockholm het songfestival won met 'Ding-a-dong', is het Nederland gelukt om wederom het erepodium van het Europese liedjesfestijn te beklimmen. Met een prachtig nummer dat ontroert, zowel als het gaat om de teksten als de fraaie muzikale arrangementen. ,,We hebben twee jaar aan Arcade gewerkt", verzucht Wouter in zijn Rotterdamse studio. ,,Twee jaar! En nu hebben we gewonnen. We hebben het gewoon gedaan."

Wouter zat donderdag tijdens de halve finale en zaterdag tijdens de zinderende eindstrijd in de zaal van het congresgebouw in Tel Aviv. Waar Duncan Laurence donderdag tamelijk eenvoudig doorstoomde naar de finale, was het zaterdagavond billen knijpen. ,,Het was zó spannend, iedereen zat enorm te trillen", blikt Wouter terug. ,,Toen bleek dat concurrent Zweden maar 93 punten kreeg, ontplofte de zaal."
Volgens de Boxtelse componist en producer zong de zanger uit Spijkenisse in de finale 'supergoed'. ,,Dat maakte het nóg spannender. Ik zat op de tribune met Duncans ouders, zijn gitarist en Joel Sjöö, de andere schrijver van Arcade. Toen de uitslagen van de verschillende landen binnen kwamen, werden we ongerust. We kregen twaalf punten van Portugal, Noorwegen, Frankrijk en Israël, maar België en Duitsland lieten ons een beetje in de steek."
Wouter vervolgt: ,,Toen de uitslag van de kijkers bekend werd gemaakt, kwam het alsnog goed en ging het dak er letterlijk af. Man, ik heb nog nooit zo hard gehuild. Ik heb zitten brullen als een klein kind…"

GEKKENHUIS

De triomf van Laurence werd in Israël uitbundig gevierd. Na de huldiging toog Wouter met Team Duncan naar een club waar tot in de kleine uurtjes werd gefeest. ,,Het was een gekkenhuis", vertelt hij. ,,In de vroege ochtend ben ik naar een pittoresk haventje gegaan waar ik het met kamergenoot Joel (Sjöö – red.) licht heb zien worden. We moesten daar even tot onszelf komen. Daarna hebben we snel een ontbijtje gepakt en zijn we naar de luchthaven gegaan. Slapen? Nee, dat kwam er niet meer van…"
Ook terug op Schiphol was het een gekkenhuis. Honderden fans stonden Duncan Laurence op te wachten. De zanger schoof meteen aan voor een persconferentie. En 's avonds zat hij alweer aan tafel bij Pauw. ,,Nee, daar was ik niet meer bij", blikt Wouter terug. ,,Ik zat in hetzelfde toestel als Duncan en werd opgehaald door mijn ouders. Ik ben naar huis gegaan. Rusten. En vandaag (maandag – red.) probeer ik mijn studiowerk weer wat op te pakken." Lachend: ,,Maar dat valt niet mee hoor…"

EVEN WACHTEN

Het succes van Arcade zal na de winst in Tel Aviv alleen maar groter worden. Presentator Jeroen Pauw verraste Duncan Laurence tijdens de uitzending van het praatprogramma met een platina plaat. ,,Ongelofelijk hè", jubelt Wouter. ,,Dat betekent dat de single tachtigduizend keer is verkocht en alleen al in Nederland twaalf miljoen keer is gestreamd op muziekdiensten als Spotify en iTunes. En het gaat maar door. Maandag is het nummer drie miljoen keer online beluisterd. En het staat in elf landen op nummer één."
De oud-Boxtelaar denkt dat Arcade dankzij de overwinning van Duncan Laurence verder zal rijpen. ,,We gaan richting de vijftig of misschien wel honderd miljoen streams", verwacht hij. ,,Het is nu aan Duncan om er helemaal voor te gaan. De tijd om te oogsten is aangebroken. Hij gaat op tournee in Nederland en gaat ook optreden in veel Europese steden. Met een tweede single wachten we nog even. Pas later gaan we nadenken over een vervolg."

LEEG SCHERM

Langzaam dringt het tot Wouter door dat hij met Duncan vaderlandse muziekgeschiedenis heeft geschreven. ,,Dat besef je niet als je samen in een studiootje zit en begint met een leeg scherm. Nu kent heel Europa ons nummer en hebben we al een gouden en een platina plaat." Hij geniet met volle teugen. Grinnikend: ,,Ik denk dat ik eens een muur vrijmaak voor al die onderscheidingen die nog gaan komen."
Dat veel inwoners van Boxtel zo met hem meeleefden, doet Wouter deugd. Hij werd overstelpt met felicitaties, ook van muzikale neef Harry Hendriks die gelijktijdig met het Eurovisie Songfestival een uitverkocht concert verzorgde in Podium Boxtel. ,,Ik hoorde zelfs dat mensen toeterend door de straten reden. Het lijkt wel alsof Nederland het EK voetbal heeft gewonnen. Geweldig! Ik geniet enorm van dit succes, maar ga heus niet naast mijn schoenen lopen hoor. Ik blijf gewoon Wouter. Wouter uit Boxtel."

GROTE FOTO: Wouter Hardy (tweede van rechts) poseert met Duncan Laurence in Tel Aviv. Links van de songfestivalwinnaar staat schrijver Joel Sjöö, rechts publisher Suzanne van den Dool van Sony ATV. (Foto: collectie Wouter Hardy).

KLEINE FOTO: Wouter Hardy aan het werk in zijn Rotterdamse studio. De Boxtelse componist en producer van Arcade is trots op de miljoenen streams op Spotify en iTunes. (Archieffoto: Peter de Koning).


BOXTELSE BABY KRIJGT DUNCAN ALS NAAM

'Een mooie herinnering,                 maar geen eerbetoon'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival braken de vliezen van de Boxtelse Janske van Dinther en werd ze snel naar het ziekenhuis gebracht. Het eerste kind van Janske en echtgenoot Martijn liet echter even op zich wachten, pas in de nacht van vrijdag op zaterdag zag hun zoon het levenslicht. De pasgeborene kreeg de namen Hank Lucas, maar daar werd nog een speciale naam aan toegevoegd.

Na haar opname in het ziekenhuis vermaakte moeder Janske zich met het kijken naar de halve finales van het songfestival. Ze zag hoe zanger Duncan Laurence zich plaatste voor de finale. ,,We hebben toen tegen elkaar gezegd dat Duncan als extra naam best leuk zou zijn", vertelt vader Martijn. ,,Maar dat was toen eigenlijk vooral nog als grapje bedoeld."

Toen de kleine werd geboren én Nederland de winnaar van de Europese zangwedstrijd bleek te zijn besloten de kersverse ouders hun zoontje ook de naam Duncan mee te geven. Martijn: ,,In het ziekenhuis stonden op het bord al de namen Hank Lucas. Ik heb daar zelf ook Duncan tussen gezet. De verloskundige en het medische personeel vonden het geweldig en via hen werd contact gelegd met de pers."

GEEN ECHTE FANS

De roepnaam van Hank Duncan Lucas van Dinther blijft Hank, hoe mooi het paar de naam middelste naam ook vindt. ,,Het moet geen eerbetoon worden aan de zanger", vindt Martijn. ,,Omdat het songfestival zo nauw verweven was met de bevalling, zien we de naam als een mooie herinnering. Het is een prachtig lied, maar we zijn geen échte Duncan-fans. Maar het songfestival kijken we wel elk jaar, zeker Janske is een trouwe kijkster."

Inmiddels is het gelukkige gezinnetje weer thuis en genieten de kersverse ouders volop van hun kleine mannetje. De gevreesde media-storm blijft nog uit. ,,We zijn lastig te vinden via internet", legt Martijn uit. ,,Er komen wel berichtjes binnen, maar er gaat veel langs ons heen. We zitten op de bekende roze wolk en in een soort bubbel."

Het songfestival 2019 zal voor het gezin Van Dinther altijd extra speciaal blijven. En natuurlijk luisteren ze nu met nóg meer plezier naar Arcade. ,,Het was al een prachtig nummer en voor ons nu extra bijzonder."

FOTO LINKS: Hank Duncan Lucas van Dinther in de armen van de gelukkige moeder Janske en vader Martijn. Nu het kersverse gezin weer thuis is, kan het genieten beginnen. (Foto: eigen collectie).

Afbeelding
Afbeelding