Afbeelding
Foto:

BALANS: STAPPEN ZETTEN VOOR JEUGD

'B-Town weinig open en Taakgroep onduidelijk'

PÅL JANSEN

Het positieve beeld dat Balans over het jongerenwerk kreeg voorgeschoteld tijdens een informatieve raadsvergadering begin april, heeft inmiddels plaatsgemaakt voor kritische vraagtekens. Die worden onder meer gezet bij de openingstijden van B-Town, maar ook bij de zogenaamde Taakgroep Jongeren waarvan deze krant op 28 maart berichtte dat die niet bestaat.

Niet alleen vond Brabants Centrum geen bewijs voor het bestaan van de zogeheten Taakgroep, ook gaf een van de jongerenwerkers in maart aan dat die groep nog niet tot stand is gekomen. Niemand van de betrokken partijen had er ooit van gehoord. Terwijl het college van B en W in oktober 2018 al aangaf dat de Taakgroep bestaat uit accommodatiegebonden jongerenwerkers van B-town, buurtsportcoaches van Brede Scholen Boxtel (BSB) en ambulant jongerenwerkers van R-Newt, de jongerenwerktak van welzijnsorganisatie ContourdeTwern.

Boven al die professionals hangt nog een 'Regiegroep' bestaande uit de manager Jeugd van de gemeente Boxtel, directie van Brede Scholen Boxtel, een manager van R-Newt, de jongerenwerktak van ContourdeTwern, en een coördinator Jongerenwerk. Voor Balans is nog niet helemaal duidelijk wat de Taakgroep inhoudt en uit welke personen de Taakgroep, of de Regiegroep, bestaat.

OP DE TROEPEN VOORUIT

Met de hele benaming Taakgroep liep het college op de troepen vooruit. In het jongerenbeleid van wethouder Marusjka Lestrade, dat in het najaar van 2017 door de raad werd aangenomen, was het de bedoeling dat de diverse partijen die met jongerenwerk bezig zijn, beter gingen samenwerken.

Die samenwerking lijkt meer gestalte te krijgen. Zo komt er binnenkort een activiteit in het kader van 'preventief werken'. Jongerenwerkers willen met kinderen van basisschoolleeftijd aan de slag om eventuele problemen al vroeg te signaleren en in de toekomst te voorkomen. BSB houdt zich binnen Boxtel echter bezig met die leeftijdsgroep. Op korte termijn wordt daarom op woensdagmiddag een activiteit opgezet op een van de scholen.

OPENINGSTIJDEN

Hiermee wordt ook een alternatief geboden voor B-Town, dat op woensdagmiddag dicht is. De openingstijden van het jongerencentrum zijn al langer onderwerp van gesprek: in september stelde de SP-fractie er ook al vragen over.

Dat is niet anders dan bij Balans. Zo worden activiteiten niet op avonden en in vakanties gehouden. Wat dat betreft vindt de partij de Ramadan-activiteiten van Buurtsport Boxtel, waarbij jongeren 's nachts worden opgevangen in Brede School De Wilgenbroek, een 'top-initiatief'. ,,Graag zouden wij zien dat er ook voor andere jongeren activiteiten zijn, en niet alleen tijdens de Ramadan."

WACHTKAMER

Ook hoopt Balans dat het nieuwe initiatief De Wachtkamer (dat momenteel alleen op vrijdagavond enkele uren geopend is) meer ruimte krijgt. De fractie wil weten van het college hoe de activiteiten van de jeugd er ondersteund worden. De afgelopen maanden kwamen er op vrijdag circa veertig jongeren extra naar B-Town vanwege De Wachtkamer op een totaal van ongeveer zestig. Dit wordt over het algemeen gezien als een succes.

Balans wil bovendien een duidelijker inzicht hebben in de subsidieverstrekking.

FOTO ONDER: Balans wil meer duidelijkheid over verruiming van de openingstijden van B-Town, de organisatiestructuur achter het jongerenwerk én de financiële verantwoording. (Foto: archief Brabants Centrum, 2006).