Afbeelding
Foto: Peter de Koning

REKENKAMER ADVISEERT KOERSVASTHEID EN SAMENHANG

Centrumontwikkeling kostte 4,8 miljoen

JULES HAMELEERS

Hoewel de deelprojecten gedegen zijn uitgevoerd, mist er sturing, overzicht en een samenhang tussen de Boxtelse centrumplannen. Dit en meer concludeert de Boxtelse rekenkamercommissie (RKC), die sinds het najaar het beleid van de gemeente Boxtel tussen 2012 en 2018 onder de loep heeft gehouden. Ook de kosten in die zes jaar zijn berekend: de uitgaven voor de centrumontwikkeling worden geschat op 4,8 miljoen euro.

Versnippering, dat is de rode draad door het rapport. De verschillende centrumprojecten, zoals de zegelsteen bij de Burgakker en de hervorming van de Markt, hebben geen samenhang. Zowel op het gebied van beleid, uitvoering, rolverdeling en kosten klinkt hetzelfde geluid.

De eerste stap in de vernieuwing van het centrum was de in 2010 opgestelde strategische visie 'Boxtel 2020, duurzaam en dynamisch centrum in het Groene Woud'. Aan de hand hiervan zijn in de afgelopen tien jaar tal van nota's, bestuurlijke voorstellen, uitvoeringsplannen en ideeschetsen geformuleerd. Deze plannen hebben echter de overkoepelende visie steeds meer los gelaten. Boxtel Binnen de Bruggen, een plan dat de Dommel als identiteit van het dorp ziet, zou voor deze samenhang kunnen zorgen.

Na de strategische visie is er een projectteam en -leider aangesteld als sturing van de centrumplannen. Deze groep is echter een stille dood gestorven, waardoor de centrumontwikkeling nu coördinatie en afstemming mist, aldus de RKC.

KOSTEN

Ook wat betreft de kosten is het lastig een totaalbeeld te krijgen, omdat het geld voor de centrumontwikkeling uit verschillende potjes komt. Na samenvoeging concludeert de RKC dat de centrumontwikkeling tussen 2012 en 2018 ongeveer 4.818.000 euro heeft gekost.

In een reactie op het rapport meldt het college op 14 mei de aanbeveling van de RKC over te nemen voor een nieuwe 'integrale visie'. Het zegt wel dat het document wellicht te snel na de renovatie van de Markt komt, omdat er nog sprake is van een 'gewenningsperiode'. Ten slotte vragen burgemeester en wethouders om de uitslag van de digitale enquête, waarop het rapport onder meer is gebaseerd, openbaar te maken.

Pagina 3: 'Visie Boxtel Binnen de Bruggen moet leidraad worden voor centrumontwikkeling.'

FOTO BOVEN: De Dommel vormt volgens het rapport van de RKC de identiteit van Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


NVWA: risico op dierziektes Brede Heide is klein

PÅL JANSEN

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schat in dat de kans op dierziektes bij de varkens in de stal aan de Brede Heide zeer klein is. Dat laat de instantie weten na advies te hebben ingewonnen bij deskundigen.

Vorige week maandag werd een stal aan de Brede Heide net buiten Lennisheuvel landelijk nieuws. Een groep van circa 125 activisten bezette tien uur lang het pand. Al tijdens de actie van deze groep, die zichzelf Meat the Victims noemt, ontstonden er zorgen bij boeren dat de varkens besmet konden raken. Veel van de activisten kwamen uit landen waar tot voor kort de Afrikaanse varkenspest heerste.

Daardoor staat de stal in ieder geval tot 3 juni onder toezicht van de NVWA. Dieren worden dan gemonitord en indien nodig worden er monsters afgenomen. Daarbij zijn de Gezondheidsdienst voor Dieren én het Wageningen Biovetererinary Research-team betrokken.