OPSPLITSING DORPEN WEER STAP DICHTERBIJ

Gemeente Haaren houdt historische grenzen aan

JAN HERMENS

Het officiƫle herindelingsadvies voor de gemeente Haaren is gereed. Donderdag 6 juni komt het rapport in de Boxtelse gemeenteraad ter sprake. Het college van B en W van Haaren heeft uiteindelijk gekozen om grotendeels de historische dorpsgrenzen aan te houden bij de herindeling. Als Boxtel haar fiat geeft gaat de herindeling door de papiermolen in Den Haag.

De dorpsgrenzen van 24 jaar geleden, toen Esch, Helvoirt en Haaren nog zelfstandig waren en Biezenmortel bij Udenhout hoorde, vormen de basis voor het herindelingsontwerp. In 1996 werden de vier dorpen samengevoegd, maar worden nu weer opgesplitst naar omliggende gemeentes. Een ontwikkeling die past in de landelijke tendens naar minder gemeenten.

PLOOITJE

Aan het herindelingsadvies is een uitgebreid traject voorafgegaan van vergaderen, informatieavonden en overlegmomenten met inwoners. Er moest volgens de gemeente Haaren nog wel een laatste plooitje in het ontwerp worden gladgestreken. De tuin van een woning op de grens tussen Esch en Helvoirt zou na de herindeling bij de gemeente Boxtel horen en het huis zelf bij Vught. Die situatie is aangepast.

De eigenaar van Landgoed Beukenhorst krijgt straks wel met twee verschillende gemeentes te maken, namelijk Boxtel en Vught. Wethouder Carine Blom: ,,Daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt tussen de beide gemeentes."

Inwoners hoeven volgens de gemeente niet bang te zijn dat vanaf januari 2021 ineens allerlei gemaakte afspraken niet meer gelden. Wethouder Blom: ,,Er is een wettelijke overgangsperiode van twee jaar. Gedurende die tijd blijven afspraken intact. Daarna wordt het beleid van de 'nieuwe' gemeente van kracht."

HARMONISATIE

Ondanks dat de 'ontvangende' gemeentes aan Haaren grenzen, zijn er wel verschillen in beleid. Blom: ,,De harmonisatie is echter al bezig. Ambtenaren werken al hard aan het afstemmen van beleid, ze kijken bijvoorbeeld naar langlopende contracten en subsidies. We zijn ook bezig met ons archief. De vraag is wat we daar precies mee gaan doen. Brengen we de papieren stukken naar het Brabants Historisch Informatie Centrum in 's-Hertogenbosch? Gaat er een deel naar Tilburg? Hoe ontsluiten we onze gedigitaliseerde documenten? Er ligt nog genoeg werk."

Waarnemend burgemeester Yves de Boer denkt dat de Eerste Kamer ergens tegen de zomer van 2020 een besluit neemt. Wanneer dat positief is, kan de wetswijziging doorgevoerd worden die nodig is om de gemeente Haaren op te kunnen heffen. Als het hele proces volgens plan verloopt, is de herindeling per 1 januari 2021 een feit.


Meditatieavond

Willem Marcelis verzorgt in zijn eigen woning aan de Laan ten Habraken 52 in Gemonde een meditatie-avond. Die is donderdag 23 mei en duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Bezieling, bezinning en uitwisseling, daar draait de avond om. Deze keer is het thema 'geboorte en overlijden'. De bijeenkomst is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie is in te winnen via telefoonnummer (073) 551 20 33 of 06-43 58 66 28. De volgende meditatie-avond is dinsdag 25 juni.