Afbeelding
Foto: Peter de Koning

UITKIJKTOREN BLIKVANGER IN NATUURGEBIED BANISVELD

Frans opent zijn Tour op Twitter

MARC CLEUTJENS

Frans Kapteijns hoefde in 2016 niet lang na te denken over een passend afscheidscadeau. De bekendste boswachter van Brabant koos voor een nieuwe uitkijktoren op Banisveld, een natuurgebied aan de flank van de Kampina in Boxtel. Welgeteld 299 donateurs brachten dertigduizend euro samen en drie jaar na zijn pensionering staat de Tour de Frans fier overeind. ,,Niets herinnert meer aan de vuilnisbelt die hier vroeger lag", glundert de Oisterwijker.

De bouw van de uitkijktoren nam meer tijd in beslag dan verwacht. Krapte op de staalmarkt en geharrewar over het definitieve ontwerp gooiden roet in het eten, bekende gebiedsbeheerder Toon Loonen van Natuurmonumenten in Midden-Brabant. ,,We waren blij verrast met de bijdragen die we kregen. Er waren veel grote sponsors, zoals Waterschap De Dommel, Rabobank en onze collega's van Brabants Landschap. Maar ook heel veel particulieren hebben Frans' afscheidscadeau mogelijk gemaakt."
De boswachter zelf liep trots als een pauw over Banisveld. ,,Dit was de beste plek voor een uitkijktoren", legde hij uit. ,,Hier stond dertien jaar een houten exemplaar, maar die was van ellende ingestort. Omdat Natuurmonumenten de Kampina niet wil ontsieren - een uitkijktoren bij de Huisvennen is ondenkbaar - is ervoor gekozen hier een nieuwe te plaatsen." Banisveld verdient zo'n juweeltje, meent Kapteijns. ,,Vergeet niet dat hier vroeger de vuilnisbelt van Boxtel was. Een vuilnisbelt! En pas in 2004 zijn landbouwgronden omgevormd tot natuur."

BELANGRIJKE SCHAKEL

Banisveld heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke schakel in een reeks aan elkaar geregen natuurgebieden. ,,Het is een cruciale verbinding tussen de Mortelen, het dal van de Beerze en de Kampina. Hier grazen schapen. Runderen kunnen de Koevoortseweg oversteken en kiezen waar ze willen verpozen.", aldus Kapteijns. ,,En vergeet niet dat de zeearend hier al gespot is", vulde gebiedsbeheerder Loonen aan. Bijzonder is dat het natuurgebied het geografisch hart van Het Groene Woud is.
De opening van de Tour de Frans, die bestaat uit staal en eikenhout, werd geheel in de stijl van Kapteijns verricht. De veelvuldig twitterende boswachter kreeg de opdracht om met echtgenote Anneke als eerste de uitkijktoren te beklimmen en met een verrekijker te speuren naar een opdracht die in het veld was verstopt. 'Maak een foto van de Tour de Frans, plaats die op Twitter en schrijf erbij: de Tour de Frans is geopend', luidde de missie. Een koud kunstje voor #boswachterfrans…

LUIE TRAP

De pakweg honderd genodigden beklommen na de openingstweet van Kapteijns de toren. Dat kan volgens gebiedsbeheerder Loonen smooth omdat is gekozen voor een zogenoemde luie trap, waarbij de treden minder steil zijn. Onder de eerste bezoekers waren de drie Oisterwijkse buurvrouwen van Kapteijns. ,,We wandelen elke week met zijn vrouw Anneke in de natuur. We kennen de omgeving heel goed, maar hier zijn we nog nooit geweest", bekende Jolande de Greef. Met Julia de Landgraaf en Adeline Besselink beloofde ze vaker terug te keren op Banisveld.
Misschien wel tijdens een wandeling met boswachter-buurman Frans. De Greef: ,,Wij hebben ook gesponsord hoor! Frans gaat op excursie met alle donateurs. Dus binnenkort zie je ons hier weer."

GROTE FOTO BOVEN: Boswachter Frans Kapteijns speurt met de verrekijker op de top van de toren naar een opdracht die in het veld was verstopt. Dat het een opdracht was die iets te maken had met het social mediakanaal Twitter, kwam voor de aanwezigen niet als een verrassing. Kapteijns is altijd erg actief op dit medium.

KLEINE FOTO: De uitkijktoren Tour de Frans is een hele verbetering ten opzichte van het houten exemplaar dat hier tot vorig jaar stond. Die was oud en vervallen en is nu dus vervangen. (Foto's: Peter de Koning).


Liempds gilde strijdt om koningstitel

Wie wordt de koning van het Liempdse gilde Sint-Antonius Abt? Die vraag wordt zaterdag 1 juni beantwoord; dan vindt voor de zeventiende keer het koningschieten plaats.

De gildeleden vertrekken om 10.00 uur vanaf café Het Wapen van Liempde om hoofdman Roger van Laere en gildekoning Jan van Vugt op te halen. De stoet trekt naar de Sint-Jans Onthoofdingkerk waar een eucharistieviering plaatsvindt.

Na de mis keert het gezelschap terug naar het gildehuis voor de loting waarbij de schietvolgorde wordt bepaald. De titelstrijd vindt plaats op gildeterrein Antonius Bleek aan de Oude Dijk en begint om 14.00 uur. Als de winnaar bekend is, wordt de koning officieel geïnstalleerd en klinken de kerkklokken. Om 18.00 uur wordt de nieuwe gildekoning gepresenteerd aan de burgemeester. Om 19.00 uur brengt fanfare Concordia een serenade aan de nieuwe vorst.

Afbeelding