Inwoners van Esch kiezen afscheidscadeau

Slingers, een reus of een verlicht fietspad. Dat zijn de drie cadeau-ideeën die de stuurgroep van Platform Esch Perspectief (PEP) aan de inwoners voorlegt. Esschenaren krijgen van de gemeente Haaren een sigaar uit eigen doos: er is achtduizend euro aan gemeenschapsgeld vrijgemaakt voor een geschenk als de gemeente per 2021 afscheid wordt opgesplitst. De inwoners mogen nu zelf kiezen.

De gemeente heeft gevraagd aan inwoners per dorp om mee te denken over een passend afscheidscadeau voor zichzelf. Waar in Haaren en Helvoirt is gekozen voor een boek, wil Esch volgens PEP kunnen kiezen uit de reeds genoemde culturele uitingen. De platformleden hebben alle geopperde ideeën teruggebracht tot drie en laten nu de inwoners kiezen welk cadeau zij het leukste vinden.

REUS

Het idee voor de slingers is dat deze bij alle feestelijke gelegenheden in het dorp kunnen worden opgehangen. ,,Deze moeten dan de verbinding verbeelden tussen Esch, Boxtel, Liempde en Lennisheuvel", aldus de organisatie.

Met de reus volgt Esch het voorbeeld van Boxtel en Liempde, die met Jas de Keistamper en Hanne mî de moor al een gigant in huis hebben. ,,We willen de reus zelf maken; dat zorgt voor verbroedering in het dorp. Wellicht verwerft deze straks internationale bekendheid via het netwerk van Friends of Europe", geeft de organisatie aan.

LICHT OP SMALDIJKJE

Als derde denkt PEP aan een innovatieve manier om het Smaldijkje te verlichten: ,,Bijvoorbeeld door lampen in het asfalt te verwerken die worden geactiveerd door een bewegingssensor." Tijdens het Essche Bierpompfeest op donderdag 30 mei kunnen de inwoners bij een stand stemmen op hun favoriete cadeau.


Fondsen werven voor projecten in 't Groene Woud

Inwoners met plannen om de regio Het Groene Woud nog aantrekkelijker te maken, kunnen zich aanmelden voor een avond over fondsenwerving. Streekhuis Het Groene Woud houdt hierover op dinsdag 4 juni een informatieve sessie.

Het Streekhuis, dat kantoor houdt aan Keefheuvel 1a in Liempde, biedt mensen met goede ideeën ondersteuning bij het uitwerken hiervan, onder andere bij het aanboren van financiële bronnen. Het gaat om initiatieven die het landelijke gebied in de stedendriehoek 's-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven versterken. Om plannenmakers te leren welke fondsen er zoal zijn en wat ze doen, houdt het Streekhuis de informatieavond, in samenwerking met More Projectbegeleiding uit Best.

Deelname kost dertig euro inclusief btw. 'Vrienden van Het Groene Woud' betalen vijftien euro. Vriend worden kan op de website www.jouwgroenwoud.com. Aanmelden voor de fondsenwervingsavond kan vóór donderdag 30 mei via streekhuis@hetgroenewoud.com en info@more-projectbegeleiding.nl. Dit onder vermelding van naam, initiatief en contactgegevens.


Wandeling Esch

Om geld in te zamelen voor de eerste Essche editie van de Samenloop voor Hoop houdt team Kracht van Samen een pinksterwandeling. Deze is maandag 10 juni. De start vanaf Hal 27 in Esch is tussen 10.00 en 13.00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt vijf euro, kinderen tot twaalf jaar mogen gratis deelnemen. De route is zo'n vijf kilometer lang.

Natuurlezing Liempde

Bert de Vaan van IVN Oisterwijk geeft donderdag 23 mei op uitnodiging van de Natuurwerkgroep een gratis lezing in Liempde over de verspreiding van planten en zaden. De presentatie duurt van 20.00 tot 22.00 uur en is in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23.