Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OUDEREN GYMMEN MET PLEZIER BIJ 55+ GYM VAN TABITTA

'We trainen alle (lach)spieren'

LINDA VAN DE WIEL

Conditie, kracht, lenigheid, coördinatie, geheugentraining en vooral plezier. Dat zijn de vijf pijlers van de gymlessen die de Boxtelse turnvereniging Tabitta haar oudere leden aanbiedt: 55+ in beweging. Mannen en vrouwen vanaf 55 jaar zijn maandagavond en dinsdagochtend welkom in de turnhal aan de Europalaan om te werken aan lichaam en geest.

,,Mijn vrouw en ik zijn al 24 jaar lid van 55+ in beweging. We zijn kort na mijn pensioen begonnen", vertelt de 84-jarige Kees van Bommel. ,,Bewegen is gezond en we zijn met een leuke club mensen. En als oefeningen te moeilijk zijn, worden ze aangepast. Zo kan iedereen meedoen." Zijn vrouw Will (79): ,,Ik heb soms het idee dat ik na een les niets gedaan heb, maar even later merk ik het wel aan mijn lijf."

Ook Joos van der Schaaf (80) houdt lijf en leden fit door de gymlessen. ,,Ik merk dat mijn lenigheid behouden blijft. Bovendien helpen de oefeningen bij klachten zoals pijnlijke spieren. Maar uiteindelijk zijn de spieren die ik met meeste train, mijn lachspieren", grinnikt ze. ,,We maken samen veel plezier én drinken na elke les een kopje koffie met z'n allen. Dat is altijd gezellig."

,,Iedereen weet dat bewegen gezond is", vertelt gymdocente Jolanda Vlaminckx. ,,Tijdens deze les is veel aandacht voor leeftijdgerelateerde oefeningen. Zo werken we aan sterkere beenspieren zodat deelnemers minder snel vallen en stabiliteit in de romp voor een betere houding. Ook trainen we het reactievermogen, oog-handcoördinatie en bewegingssnelheid, zodat mensen minder snel schrikken en daardoor uit balans raken."

De (bal)spellen en oefeningen die de sportievelingen uitvoeren, zijn afwisselend. Joos: ,,We beginnen met een warming-up op muziek en eindigen meestal met een balspel. Tussendoor doen we oefeningen met verschillende materialen zoals ballen en elastieken." Over de sessies met elastieken is Kees niet zo enthousiast: ,,Ik heb er een hekel aan. Maar het gymmen zorgt er wel voor dat ik nog prima op mijn fiets kan springen. Mijn groepsgenoot kan dit ook, maar die is pas 65 jaar."

AANMELDEN

De gymlessen vinden plaats op maandag van 18.00 tot 19.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur. Elke dinsdag zijn lessen van 10.00 uur tot 11.00 uur en van 11.00 tot 12.00 uur.

Aanmelden bij gymnastiek- en turnvereniging Tabitta kan via de website www.tabitta.nl of e-mail: ledenadministratie@tabitta.nl. Bovendien is een inschrijfformulier verkrijgbaar bij de gymdocent. In de maand juni mogen geïnteresseerden vier keer gratis meedoen. Ook op andere momenten kunnen sportievelingen een gratis proefles volgen.

FOTO BOVEN: Tijdens de gymlessen voor 55-plussers wordt er naast fanatiek gesport, ook veel gelachen. (Foto: Peter de Koning).


Beugelclub De Klöskes biedt gratis lessen

De Klöskes uit Liempde nodigt iedereen uit om zondag 2 juni tussen 11.00 en 17.00 uur kennis te komen maken met de beugelsport. In de accommodatie aan de Oude Dijk 21 staat een instructeur klaar om mensen een gratis les te geven.

Tijdens deze open dag leggen leden van de Liempdse beugelvereniging uit waarom zij zo enthousiast zijn over deze sport. Die vraagt slechts een lichte lichamelijke inspanning, maar technische vaardigheden en tactisch inzicht zijn met name belangrijke aspecten.

Beugelen vindt plaats in zowel competitie- als recreatief verband. Nieuwe leden kunnen in beide disciplines terecht. Ze zijn welkom want net als meerdere verenigingen, kampt De Klöskes met vergrijzing. Meer informatie is verkrijgbaar via e-mail: liempdebeugelen@kpnmail.nl of telefoonnummer 06-21 93 41 29.