Afbeelding
Foto:

ONDERZOEK SAVENDONKSESTRAAT LOOPT

Meer arrestaties na actie drugslab in Liempde

PÅL JANSEN

Het oprollen van het drugslab aan de Savendonksestraat in Liempde blijkt voort te komen uit een samenwerking tussen Belgische en Nederlandse politie-eenheden. Ook in Roermond werd vorige week een garagebox met chemicaliën ontdekt. Inmiddels zijn er acht mensen aangehouden, van wie vijf uit Nederland.

Er zijn geen nieuwe verdachten uit Liempde bij de politie in beeld. Vorige week werd bekend dat een man (60) en een vrouw (54) uit het dorp waren aangehouden als verdachten. Samen met twee mannen uit Weert van 29 en 30 jaar oud. De ware toedracht is nog niet bekend.

Het Team Ondermijning Limburg is betrokken bij het onderzoek dat leidde naar de ontmanteling (die uiteindelijk is uitgevoerd door Team Ondermijning Oost-Brabant). Ondermijning is de politieterm voor het 'vermengen van de boven- met de onderwereld'. Simpel gezegd hebben criminelen voor hun illegale activiteiten ook legale diensten nodig, zoals transport en opslag van goederen. ,,Elke interventie is bedoeld om te raken en verstoort dit soort criminele samenwerkingsverbanden", aldus de politie in het bericht op haar website.

In hoeverre er sprake was van ondermijning in dit geval en op welke manier dat was geregeld, wilde de politie niet dieper op ingaan. ,,Als het om drugs en drugslabs gaat dan is altijd wel sprake van ondermijning, een vermenging met de bovenwereld", aldus een woordvoerder.

HASSELT

Het Team Ondermijning Limburg werkt samen met de federale politie Hasselt in België om een groepering in beeld te brengen die chemicaliën faciliteert voor de productie van synthetische drugs. In de Liempdse schuur werd vorige week een productieplaats aangetroffen voor MDMA, een stof die onder meer in xtc-pillen zit. In Roermond werden ook nog eens chemicaliën aangetroffen in een garagebox. Een bewoonster aldaar is ook aangehouden. De politie sluit meerdere arrestaties niet uit.

OP DE FOTO: Een drugslab aan de Savendonksestraat in Liempde werd vorige week opgerold. Volgens de politie waren er voldoende middelen aanwezig om 'miljoenen xtc-pillen' te produceren. (Foto: Gerard Schalkx).


RAADSLEDEN FIETSEN DOOR SELISSENWAL

Na de zomer pilot van een maand met jeugdhonk in de wijk

JAN HERMENS

Het Boxtelse college van B en W en de gemeenteraad brachten dinsdagavond een werkbezoek aan de wijk Selissenwal. Daar is de laatste jaren veel gerealiseerd, mede door wijkorgaan Platform Selissen. Maar er blijven altijd wensen. Zoals activiteiten voor jongeren.

Niet voor niets begon de avond met een elevator pitch van ambulant jongerenwerker Yasmir Atttaf: ,,Jongeren willen een plek in de buurt waar zij terechtkunnen. We denken aan de huiskamer van gemeenschapshuis De Walnoot. In september willen we een pilot starten die een maand duurt." Jan Pennings, voorzitter van Platform Selissen: ,,De pilot gaat gepaard met een convenant tussen wijkorgaan, gemeenschapshuis en de jongeren. We leggen daarin duidelijke afspraken vast." Het jeugdhonk richt zich met name op kinderen tussen tien en veertien jaar. Het wijkorgaan maakt budget vrij voor de jongerenactiviteiten. Wat de kosten zijn, is nu nog niet duidelijk.

REMMEN

Bewegen is deze dinsdag een rode draad in het programma, want alle deelnemers verkennen de naoorlogse buurt op de fiets, onder aanvoering van bestuursleden van Platform Selissen. De laatste keer dat de gemeenteraad de wijk bezocht, was in juni 2015. Sindsdien is er het nodige aangepakt.

Op de Gildenhof knijpen de fietsers in de remmen. Sjouke van Nieuwburg mag het heuglijke nieuws brengen dat het speeltuintje in de straat een flinke opknapbeurt krijgt. ,,Vandaag hebben we akkoord gekregen. Er komen nieuwe toestellen die beter passen bij de spelende kinderen."

KLEIN PARADIJS

Een lopend project om bij stil te staan, is de Vriendschaptuin. Achter de flat van Cello aan de Baandervrouwenlaan is een kleurloze lap grond veranderd in een klein paradijs. Compleet met kruiden, fruitbomen, een insectenhotel en een stilteplek van wilgentenen. Een oase waarin buurtbewoners en cliënten van gehandicaptenorganisatie Cello elkaar ontmoeten, samen koffie drinken en plantjes poten.

De Kwiekroute is een van de succesvolle projecten die de afgelopen jaren in de wijk tot stand zijn gekomen. ,,Dit zouden we voor elke raadsvergadering moeten doen. Of beter nog: halverwege", lacht Mariëlle van Alphen (Balans). Ze zit, staat op en gaat weer zitten. En dat een keer of tien. Naast haar doen collega-raadsleden hetzelfde. Alom vrolijkheid en ontspannen gezichten.

Er zijn ook ontwikkelingen die zorgen wekken. De verkeerssituatie op de Parkweg bijvoorbeeld. ,,Zou er geen fietspad langs gelegd kunnen worden", vraagt Dymph van de Vries (VVD) zich af. ,,Als ik zo kijk, is er wel ruimte voor."

Platform Selissen en de wijkbewoners houden de vinger aan de pols bij het college. Pennings: ,,Ook al is er veel bereikt, we zitten niet stil."

FOTO ONDER: Sjouke van Nieuwburg toont welke toestellen er in het speeltuintje aan de Gildenhof komen te staan. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding