Afbeelding
Foto: Maarten Melis

ONTWERPBESLUIT COLLEGE: UITBREIDING VLEESVERWERKER IN ORDE


Strijdigheid in bestemmingsplan vooralsnog geen probleem voor Vion

PÅL JANSEN

Vooralsnog lijkt het erop dat het college van B en W instemt met het uitbreidingsplan van Vion. Dat blijkt uit het ontwerpbesluit van het Boxtelse gemeentebestuur dat Brabants Centrum heeft opgevraagd. Ook al is de expansie in strijd met de officiële bestemming. Het is nog mogelijk een zienswijze in te dienen. Daarna volgt een definitieve beslissing.

Het ontwerpbesluit is onderdeel van een zogeheten uitgebreide aanvraagprocedure. Vaak gaat het dan om vergunningen die complexer zijn dan gebruikelijk en als de gevolgen voor de omgeving een hoog risico kunnen hebben. Zoals het voornemen van Vion om het bestaande gebouw uit te breiden met een oppervlakte van circa twee voetbalvelden.

In de nieuwe productiehal wil het vleesverwerkingsbedrijf van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie het middelste deel van het varken kunnen bewerken. Daarvoor investeert het bedrijf de komende jaren 35 miljoen euro en zijn op termijn circa zeshonderd mensen extra werkzaam op de huidige locatie op bedrijventerrein Ladonk.

Momenteel laat Vion 35.000 tot 40.000 ribstukken per dag transporteren naar Scherpenzeel. En precies dat is een van de argumenten voor het college om in te stemmen met de vergunningsaanvraag: in Boxtel de ribben verwerken, scheelt namelijk veel transportkilometers: ongeveer een miljoen per jaar volgens Vion.

BESTEMMINGSPLAN

B en W denken ook vanwege andere zaken dat ze in moeten stemmen met de aanvraag. De uitbreiding is echter in strijd met het bestemmingsplan: er mag niet met meer dan 5.000 vierkante meter worden uitgebreid. Daar zit de vleesverwerker ruim boven (bijna 12.000 vierkante meter).


Het college lijkt af te willen wijken van dit bestemmingsplan. Er zijn diverse regels vastgesteld waardoor dat mogelijk is. Zo moet het gaan om uitbreiding van een bestaand bedrijf en niet om nieuwbouw. Op het huidige perceel is bovendien te weinig ruimte over door de huidige activiteiten. Ook komt dat door de extra parkeerruimte die nodig is. Het college denkt dat verhuizing financieel niet haalbaar is voor Vion waardoor het ook juridisch een lastig verhaal wordt om het bedrijf naar elders te verplaatsen.

ROTONDE BOSEIND

Met deze beslissing denkt het college ook dat rotonde Boseind flink wat minder vrachtwagens krijgt te verwerken. Die rijden voortaan het Vion-terrein op en af via de Korenmolen, de eerste rotonde op Ladonk na de autotunnel. Daardoor menen B en W dat de problemen voor fietsers die over Boseind van en naar Lennisheuvel gaan, voor '95 procent qua vrachtverkeer' worden opgelost.


Bovendien worden met de uitbreiding andere belangen niet onevenredig aangetast, vinden B en W. Verder voldoet de aanvraag aan de normen voor geluidshinder en luchtkwaliteit, zo luidt het voorlopige oordeel van het gemeentebestuur.

Geur en de daarbij gepaard gaande overlast wordt in de vergunningsaanvraag niet beoordeeld. Eerder vroeg de gemeente Boxtel aan Vion of de vleesverwerker onderzoek wilde doen naar het terugdringen van de overlast. Het bedrijf beloofde volgens B en W dat het de uitkomsten toe gaat passen. Een termijn waarop dit alles plaatsvindt, is nog niet bekend.

FOTO BOVEN: Enkele weken terug gaf directeur John de Jonge een uitgebreid interview met deze krant over de plannen van Vion, dat wil uitbreiden met een productiehal van circa 12.000 vierkante meter. In het ontwerpbesluit is het college van B en W het eens met de vergunningsaanvraag. (Foto: Vion Boxtel).

Boxtel kan niet zonder Europa

Voor zij die gaan stemmen, een overdenking: Boxtel of Brabant? Is dat een dilemma of werkelijke keuze? Geen van beide, volgens mij. Het een kan niet zonder het ander. Nederland of Europa is net zo! Die keuze is er niet.

Wees blij dat we ingebed zitten in het grootste democratisch bolwerk van de wereld met de grootste diversiteit aan mensen. 375.000.000 kiesgerechtigden die hun stem uit mogen brengen hoe de onderlinge samenwerking vormgegeven gaat worden. Hoe mooi is dat wel niet?

Maak er gebruik van.

        GEERT DUIJGHUISEN

Afbeelding