'Hoeveel krijgt Boxtel extra van de rijksoverheid voor jeugdzorg?'

PÅL JANSEN

De fractie van de Boxtelse D66 is blij met de extra steun vanuit het Rijk voor jeugdzorg. Tegelijkertijd vraagt de lokale partij aan het college van B en W of daarmee de financiële gevolgen voor Boxtel gecompenseerd worden.

Ook Boxtel kampt, net als de meeste gemeentes, met een flink tekort op jeugdzorg: dit jaar is dat 1,9 miljoen euro. Vorige week meldde diverse media, waaronder Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad, dat het kabinet 350 miljoen euro extra gaat uittrekken voor jeugdzorg. Ook komt er jaarlijks structureel 190 miljoen bij tot 2022.

D66 is benieuwd wat de verdeelsleutel is van deze gelden. De 350 miljoen euro is bedoeld om bestaande tekorten weg te werken. Wat daarvan in Boxtel terecht gaat komen, is nog de vraag. Dinsdag werd tijdens een beeldvormende raadsvergadering over de inkoop van jeugdzorg door een beleidsmedewerker gesteld dat nog niet duidelijk was hoe de verdeling uit gaat pakken. Hetzelfde geldt voor de 190 miljoen die er jaarlijks structureel bijkomt.

Volgens het Rijk zijn deze bedragen voldoende om aan alle zorgaanvragen van jongeren te kunnen blijven voldoen én om achterstanden weg te werken. Toch zijn daar de meningen over verdeeld. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat het Rijk een bedrag van 940 miljoen euro (waarvan minstens 490 miljoen) overhevelt naar lokale overheden. Ook hebben 270 wethouders die lid zijn van de regeringspartijen VVD, CDA, D66 of ChristenUnie gisteren een boze brief gestuurd naar hun eigen partijtop. Zij willen ook dat de regering met meer geld over de brug komt, zo meldde NRC Handelsblad.

D66-wethouder Marusjka Lestrade heeft de brief ondertekend. Haar Boxtelse fractiegenoten willen ook weten of het college de steun van het Rijk voldoende vindt.