De eindexamens zijn begonnen. Op het Jacob-Roelandslyceum hopen de zussen Lean (vwo) en Fenne (havo) Steegs tegelijk hun diploma in ontvangst te nemen. (Foto: Peter de Koning).
De eindexamens zijn begonnen. Op het Jacob-Roelandslyceum hopen de zussen Lean (vwo) en Fenne (havo) Steegs tegelijk hun diploma in ontvangst te nemen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ZUSSEN LEAN EN FENNE DOEN ALLEBEI EXAMEN OP JACOB-ROELANDSLYCEUM

Studeren met kopjes thee en energievoeding

LINDA VAN DE WIEL

Beter voorbereid zijn dan nu het geval is, kan niet. Toch zijn Lean (18) en Fenne (16) Steegs nerveus. De zussen doen momenteel allebei eindexamen op het Jacob-Roelandslyceum. Lean voor het vwo, Fenne voor de havo. Lean: ,,Wat ik als eerste doe na mijn examens? Uren uitslapen…"

De Boxtelse zussen durven niet te voorspellen hoe ze hun eerste examens deze week gemaakt hebben. ,,Sommige onderwerpen van bijvoorbeeld economie had ik echt verwacht tijdens het examen. Ik had daar op advies van mijn docent dan ook extra hard op gestudeerd. Maar ze kwamen niet voorbij. Gelukkig had ik alles goed geleerd", vertelt Lean.

Fenne: ,,En ik vond het examen wiskunde erg meevallen, maar hoorde van mijn klasgenoten dat ze het juist heel moeilijk vonden. Dat bracht me aan het twijfelen. Ik nam mezelf voor de antwoorden niet op te zoeken, maar werd toch nieuwsgierig. Geen idee of ik het gehaald heb, dat ligt deels ook aan de N-term."

De N-term of normeringsterm is een variabele die in Nederland gebruikt wordt bij het berekenen van het cijfer bij het centraal eindexamen in het middelbaar onderwijs. Deze ligt tussen de nul en twee punten en is afhankelijk van hoe het examen gemiddeld genomen gemaakt is.

Dit gegeven maakt dat de zussen niet weten hoe zij ervoor staan. ,,Maar", zo stelt Fenne, ,,ik ging met uitsluitend goede cijfers mijn examen in, dus ik hoop dat ik het haal. Al durf ik niet met zekerheid te zeggen dat dit ook echt zo is." Vooral de luistertoetsen vindt de havoleerling erg moeilijk. ,,En daar kun je je niet op voorbereiden."

ONTSTRESSEN

Gefocust zijn de zussen zonder twijfel. Lean: ,,We zijn keihard aan het leren. In de meivakantie moesten we van onze moeder iets leuks gaan doen om even niet te studeren. Dat is ook goed, want mijn hoofd zat erg vol. Toch had ik die avond het gevoel iets in te moeten halen." Fenne herkent dit: ,,Ik ben al maanden voortdurend aan het leren. Het zal wennen zijn als de examens voorbij zijn. Ik moet dan echt ontstressen."

Als alles gaat zoals gehoopt, sluiten de zussen met het behalen van hun diploma een periode af. Fenne hoopt dat ze haar vriendinnengroepje blijft zien. ,,Dit hebben we ook afgesproken. Ik hoop dat het lukt." Lean denkt vooral veel nieuwe mensen te ontmoeten: ,,Ik heb een leuke tijd op de middelbare school gehad. En nu gaat iedereen zijn eigen weg. We gaan ons allemaal verder ontwikkelen, op weg naar een nieuwe stap."

VERVOLGSTUDIE

Plannen voor een vervolgstudie hebben Lean en Fenne ook. Fenne gaat in Breda de hbo-studie Leasure and Events volgen. ,,Later wil ik graag grote evenementen als Pinkpop organiseren. Ik heb er zin in, maar ga tijdens het eerste jaar nog niet op kamers." Lean gaat wel meteen het huis uit. ,,Ik ga naar Maastricht en begin daar aan de studie Hotelmanagement. Ik mag het eerste jaar intern op kamers. Dit omdat ik een Engelse opleiding volg. Ik ga Fenne wel missen. Glimlachend: ,,We hebben best vaak ruzie hoor, maar we lossen het ook altijd snel weer op."

Voordat een lange zomervakantie aanbreekt, hebben de Boxtelse meiden nog een aantal examens voor de boeg. Lean: ,,We zijn nu thuis wel extra chagrijnig vanwege de stress, maar onze ouders begrijpen het wel. Ze zijn juist extra lief en geduldig en komen allemaal kopjes thee en energievoeding brengen."

En de zomer? Fenne: ,,Ik ga een week met vriendinnen naar Kos." Lean vult aan: ,,Ik werk zes weken op een camping in Frankrijk als animator. Ik ben dan maar één dag per week vrij, maar ik heb er veel zin in."