TEKORT JEUGDHULP HOUDT GEMEENTE BEZIG

'Over hele linie een toename van zorg voor Boxtelse jeugd'

VERVOLG VOORPAGINA

In heel Nederland groeit de vraag naar jeugdzorg. Het aantal jongeren steeg van 380.000 jongeren in 2015 naar 428.000 in 2018. In Boxtel kreeg vorig jaar één op de tien jongeren (ongeveer het landelijk gemiddelde) een vorm van hulp, zo blijkt uit recente cijfers van CBS. ,,Dit geldt niet alleen voor zware zorg met verblijf. Zorg in natura, gecertificeerde instellingen (jeugdbescherming en reclassering – red.), zware specialistische zorg zonder verblijf: over de hele linie zien we een toename", vertelt financieel adviseur Sander Burghoorn van de gemeente.

Boxtel hoopt binnenkort antwoord te krijgen op de brief naar aanleiding van de noodkreet richting minister Hugo de Jonge die de gemeente samen met Oosterhout, Deurne, Landerd, Leudal en Oosterhout stuurde. Met als hoop dat het Rijk deze gemeenten gaat compenseren omdat zij meer kwijt zijn door jeugdzorginstellingen. Ook het zogeheten woonplaatsbeginsel wordt in januari 2021 aangepast: Boxtel is nu financieel verantwoordelijk voor voogdijkinderen die verblijven op De La Salle en hoopt dat na die datum ook andere gemeenten hieraan bijdragen. Boxtel krijgt inmiddels al een compensatieregeling van 520.000 euro.

Er wordt hard gewerkt aan diverse oplossingen. Alleen zijn die ook op structurele basis nodig. Kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar de mantelzorgers; moeten die anders ingezet worden? En de huisartsen mogen patiënten vrij doorverwijzen: hoe doen die dat en wat betekent dit voor de kosten van de gemeente Boxtel? Om dit soort vragen te kunnen beantwoorden, is echter onderzoek nodig, aldus Burghoorn. Het resultaat daarvan hoopt hij over circa een half jaar voor te kunnen leggen aan de raad.

NIET GENOEG

Dat het Rijk 350 miljoen euro extra uittrekt en daar bovenop 190 miljoen euro per jaar tot en met 2022 om de problematiek binnen jeugdzorg te lijf te gaan, vindt de VNG niet genoeg: dat zou 940 miljoen moeten zijn. Toen de lokale overheden in 2015 de jeugdtaken moesten uitvoeren, verlaagde het Rijk het budget daarvoor met 450 miljoen euro. Bovendien kost de toenemende vraag naar jeugdzorg in totaal nog eens 490 miljoen euro per jaar, aldus de VNG.