College stelt voor om 1,9 miljoen euro te betalen

PÅL JANSEN

De raadsleden krijgen dinsdag 28 mei de keuze om wel of niet over de brug te komen met 1,9 miljoen euro. Dit is het huidige tekort op jeugdzorg. De regionale inkooporganisatie Jeugdhulp NOB heeft voor dit jaar bijna 10 miljoen te weinig en wil daarom van Boxtel meer geld hebben. Daarmee ging het college van B en W niet akkoord: die wil dat de raad een keuze maakt. Wel adviseert het gemeentebestuur het bedrag te betalen om te voldoen aan de zorgplicht die Boxtel richting jeugd heeft.

Overal in Nederland hebben gemeenten structureel te weinig geld voor jeugdzorg. Dat tekort wegwerken, zal nog enkele jaren in beslag nemen, is de verwachting. Ook in Boxtel. Als dat al realistisch is: het Rijk legt nu 390 miljoen euro bij en gedurende drie jaar nog eens 150 miljoen euro per jaar. En nog is dat te weinig volgens Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG): die vindt dat een jaarlijks bedrag van bijna een miljard nodig is.

ONDERZOEK

De gemeente gaat onderzoek doen naar haar tekort. Na ongeveer een half jaar moet duidelijk zijn hoe dat in elkaar zit om beter aan de knoppen te kunnen draaien. Samen met regiopartner 's-Hertogenbosch, jeugdzorginstelling De La Salle van de Koraalgroep en met advies van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt gekeken waar de 'weeffouten in het systeem' zitten en hoe die op te lossen. Dat vertelde Sander Burghoorn van de gemeente Boxtel dinsdag tijdens een informatieve bijeenkomst voor de raadsleden.

Burghoorn houdt zich bezig met de financiën omtrent de inkoop van jeugdzorg voor MijnGemeenteDichtbij, het ambtelijk bedrijf van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel. Een duidelijke verklaring voor het tekort op jeugdzorg is er nog niet: het draait om complexe materie. Zeker is dat veel extra geld opgaat aan 'zware zorg met verblijf'. ,,In het najaar berekenden we een tekort van negen ton. Zes ton daarvan kwam door die zware zorg. Maar dat betekent niet automatisch dat dit komt door De La Salle: zo zuiver is die lijn niet te trekken. Duidelijk is wel dat over alle lijnen de vraag naar jeugdzorg, en daarmee ook de kosten voor Boxtel, is toegenomen.

Pagina 3: 'Over hele linie een toename van zorg voor Boxtelse jeugd'.