Niet alleen oppositiepartijen, maar ook boeren vragen zich af waarom de ME pas na tien uur mocht ingrijpen. (Foto: Bart Meesters).
Niet alleen oppositiepartijen, maar ook boeren vragen zich af waarom de ME pas na tien uur mocht ingrijpen. (Foto: Bart Meesters). Foto: Bart Meesters

OPPOSITIEPARTIJEN WILLEN BETERE UITLEG OVER PROCES INGRIJPEN

Communiceren in tijden van crisis: een vak op zich

PÅL JANSEN

Naar aanleiding van de bezetting van de stal aan de Brede Heide door dierenactivisten, hebben oppositiepartijen Balans, CDA en VVD politieke vragen gesteld aan het college. De meest prangende: waarom duurde het zolang voordat politie, Openbaar Ministerie (OM) en locoburgemeester Peter van de Wiel (Fons Naterop is op vakantie) besloten dat de Mobiele Eenheid (ME) kon ingrijpen? Fractievoorzitter Jos Hegeman van coalitiepartij D66 vindt het wat 'prematuur' voor politieke vragen: ,,Laten we eerst wachten totdat het proces is afgerond en we alle feiten kennen." Snel informeren of juist een stapje terug doen? Een analyse.

Dinsdag, na een raadsvergadering over jeugdzorg, discussiëren fractievoorzitter Mariëlle van Alphen, raadslid Wim van der Zanden (beiden Balans), fractievoorzitter Vera Brouns, raadslid Kubra Atalay (beiden CDA) en Dymph van de Vries (VVD) nog na over de gebeurtenissen daags ervoor. ,,Eigenlijk willen we concreet weten wat er is gebeurd", aldus Brouns. ,,De locoburgemeester heeft een statement uitgebracht, maar voordat ik een positief of negatief oordeel vel, moet ik er meer over weten", zegt Van de Vries.

Locoburgemeester Van de Wiel gaf dinsdagavond rond zes uur via de Facebookpagina van de gemeente een korte uitleg over het besluit om in te grijpen (lees elders in deze krant). Raadsleden werden die dag om half twaalf 's ochtends kort op de hoogte gesteld: 24 uur nadat de stal werd bezet. Volgens de gemeente werden raadsleden op dinsdag nog drie keer meer geïnformeerd. ,,Ik kan me voorstellen dat je eerst met de crisis bezig bent en niet meteen denkt aan het informeren van de raad", vervolgt de VVD'er. Balans is wat dat betreft stelliger. Van der Zanden: ,,Hier gaat het mis met communicatie. Er zijn toch beleidsmedewerkers."

Wellicht is ook empathie op zijn plaats als het gaat om communicatie. Want ga er maar aan staan: alleen al Brabants Dagblad en Omroep Brabant wijdden tot op heden bijna vijftig artikelen aan het onderwerp. De NOS, RTL 4, NRC, De Telegraaf, de Volkskrant, AD, GeenStijl, de Limburger, Leeuwarder Courant, De Gelderlander, vakwebsites als Boerderij.nl en Pig Business: in een paar dagen tijd hangen bij de gemeente zowat alle media van Nederland aan de lijn. Dit naast duizenden beelden en meningen die mensen via sociale media verspreiden.

Wat betreft aandacht worden de actievoerders op hun wenken bediend. Die hanteren ook een voor media bekende tactiek: ga flink over de schreef, koppel daar je doel aan en genereer aandacht: een sterk staaltje negatieve campagnevoering. Maakt het dan uit of je de empathie (de bezetting door de activisten werd door vrijwel iedereen afgekeurd) wel of niet werkt? Het onderwerp staat hoe dan ook flink in de schijnwerpers.

STAPJE TERUG

Misschien is dan eerst de situatie oplossen en vervolgens een stapje terug doen om de feiten op een rijtje te zetten niet zo onverstandig. Fractievoorzitter Joep Schalkx van Combinatie95: ,,Goed dat de vragen gesteld worden, maar ik heb vertrouwen in de driehoek locoburgemeester, OM en politie. Ook dat ze met meer antwoorden komen als de tijd rijp is." Het college van B en W heeft immers zes weken om politieke vragen te beantwoorden. De nieuwsgierigheid daarnaar blijft bij de partijen de komende weken onverminderd bestaan. ,,We hebben behoefte aan concretere antwoorden. Hopelijk komen die niet pas na zes weken", stelt Van Alphen. De nieuwsgierigheid blijft ook bij deze krant en wellicht flink wat inwoners, die de mediakaravaan tegen die tijd waarschijnlijk al zagen vertrekken.