'Boxtel wacht lang met beëindigen van protestactie'

RENS VAN DEN ELSEN

De gemeente Boxtel heeft lang gewacht om de protestactie van maandag te beëindigen. Te lang, volgens oppositiepartijen Balans, CDA en VVD. De drie fracties willen van het Boxtelse college van B en W weten waarom pas rond half negen 's avonds actie werd ondernomen. ,,Om escalatie te voorkomen", gaf locoburgemeester Peter van de Wiel dinsdagavond aan in een persverklaring. De partijen vinden die reactie echter te summier en willen meer duidelijkheid.

De gemeente zette maandag samen met de politie en het Openbaar Ministerie in op de-escaleren. De mobiele eenheid kwam er uiteindelijk aan te pas, omdat de onderhandelingen met de activisten nergens op uitdraaiden. ,,Het was een complexe situatie, waarin we met elkaar zo zorgvuldig mogelijk hebben gehandeld. We moesten rekening houden met het grote aantal actievoerders en tegendemonstranten, maar ook met de boer en het welzijn van de dieren. Dat kostte ons de nodige tijd", liet Van de Wiel in de verklaring weten. ,,Ons doel was om de bezetting te beëindigen en daarbij activisten aan te houden die verdacht worden van strafbare feiten. Ook wilden we de stress voor de dieren zoveel mogelijk beperken."

VERANTWOORDELIJKHEID

Zowel CDA als Balans en VVD kwamen al snel met vragen over het optreden van de lokale overheid in deze crisissituatie. ,,Wij zijn benieuwd hoe vanuit de gemeente verantwoordelijkheid genomen
is bij het begin van de bezetting van de activisten op de Brede Heide en naar het verdere verloop", aldus fractievoorzitter Mariëlle van Alphen van Balans. CDA maakt zich daarnaast zorgen om het welzijn van de dieren. ,,Waarom was de stress en de kans op ziektes niet voldoende reden om eerder in te grijpen?", vraagt fractievoorzitter Vera Brouns zich af. De christendemocraten willen verder nog van het college weten wat er gedaan kan worden om dergelijke acties in de toekomst te voorkomen. Ook VVD sluit zich daarbij aan en vraagt zich daarnaast af of de activisten nog vervolgd worden.

Balans ziet graag dat de gemeente Boxtel nazorg gaat verlenen aan de gedupeerden. De vraag is echter of dat nodig is omdat de getroffen veehouder, Jeroen van Sleuwen, niet in deze gemeente woont, maar in Zijtaart.

Vanuit de coalitie klinkt het geluid om eerst de procedure af te wachten voordat er vragen gesteld worden. D66 geeft in een open brief aan dat dit niet het moment is om politiek met modder te gooien. ,,Laten we vertrouwen op de deskundigheid van de politie en het OM. Laten we hieruit lering trekken om herhaling te voorkomen."


Alle verdachten protestactie weer op vrije voeten

Van de ruim honderd actievoerders van Meat the Victims die maandag de varkensstal aan de Brede Heide bezetten, zijn er uiteindelijk 76 opgepakt. Vooral vanwege lokaalvredebreuk en omdat zij zich niet konden of wilden legitimeren. Na een nacht te hebben doorgebracht in het politiebureau te Eindhoven, stonden ze weer op straat.

Het grootste deel van deze groep (64 personen) mag zich in augustus in 's-Hertogenbosch melden. Dan mogen de activisten verantwoording afleggen bij de politierechter. Dit gebeurt over twee zittingen. Een voor de negen Nederlandse actievoerders en een voor de 55 buitenlanders.

Tijdens de aanhoudingen is ook het beeldmateriaal van de activisten en tegendemonstranten veiliggesteld. De filmpjes en foto's werden op diverse (social) media-kanalen en via Whatsapp getoond en gedeeld.

Van de boeren die maandagavond massaal naar Boxtel kwamen is uiteindelijk één man opgepakt wegens het vernielen van een politievoertuig. Ook hij is dinsdagmiddag weer vrijgelaten.