VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT

'Veiligheid kun je het best samen aanpakken'

JAN HERMENS

Het is minder zichtbaar dan bij Tweede Kamerverkiezingen, maar volgende week donderdag, 23 mei, mogen we onze stem uitbrengen voor het Europees Parlement. Hoe belangrijk zijn die verkiezingen en waarom zouden we ons kruisje gaan zetten?

Jos Hegeman van D66 Boxtel is duidelijk: ,,Europees stemmen is misschien nog wel belangrijker dan nationaal, al beseft misschien niet iedereen dat. Diverse zaken kun je alleen in groter verband aanpakken. Denk aan het klimaat. Boxtel energieneutraal in 2030 is prachtig, maar het is wel noodzakelijk dat om ons heen ook maatregelen worden genomen. En economie, internationale handel, heeft alles met Europese wetgeving te maken. Arbeidsmigranten, ook al zo'n thema. Dan heb ik het over migranten van binnen Europa. Hun lonen, huisvesting: dat zijn zaken die in Brussel worden geregeld. Huisvesting van arbeidsmigranten is een onderwerp waar we hier lokaal mee van doen hebben."

Dave van de Ven reageert namens de lokale afdeling van de SP: ,,Onze partij deelt folders uit en zal op enkele plaatsen in winkelcentra te vinden zijn." De socialisten zijn voorstander van samenwerking, maar willen niet dat Europa Nederlandse verworvenheden aantast. ,,Denk bijvoorbeeld aan onze pensioenen, het openbaar vervoer en uitkeringen. Maar wat landoverstijgende thema's als veiligheid en vluchtelingenproblematiek betreft, zien wij wel de voordelen van Europees overleg."

,,Je stem laten horen is zeker belangrijk" , vindt Van de Ven. ,,Europa lijkt misschien ver weg, maar ondertussen hebben we er in ons dagelijks leven veel mee te maken."

Roel de los Hoyos namens het CDA Boxtel: ,,Wij volgen de landelijke lijn. Het CDA is voor samenwerking, met respect voor verschillen tussen de verschillende lidstaten."

VEILIGHEID

De VVD ziet veiligheid als een belangrijke reden voor Europese samenwerking, net als economie. Fractievoorzitter Dymph van de Vries: ,,Als klein landje kun je veiligheid niet in je eentje oppakken. Samen sta je sterker. Denk in dat verband bijvoorbeeld aan terrorismebestrijding. Economisch red je het als Nederland ook niet alleen."

Europese regelgeving: akkoord volgens de VVD, maar de partij houdt niet van betutteling. ,,Niet alles hoeft in Brussel besloten te worden. Nederland moet Nederland kunnen blijven."

Anja van den Einden: ,,Lokaal vormen PvdA en GroenLinks samen een partij. Als het om landelijke en Europese thema's gaat, spreek ik namens GroenLinks. Ik ben een Eurofiel. Wat mij betreft zou Europa zelfs een federatie kunnen zijn. Er zijn zoveel grote kwesties die landoverstijgend geregeld moeten worden. Ik zou willen dat we nog meer Europees worden in ons denken, ook in Oost-Europa. Dan is het maken van klimaatafspraken bijvoorbeeld eenvoudiger."


Wat merken we zelf van Europese regelgeving?

Europese regelgeving is overal. Soms zonder dat we het ons realiseren. Heel lokaal: de Europese Unie draagt bij aan de bescherming van de natuurgebieden Kampina en Oisterwijkse Vennen. Niet specifiek Boxtels, maar wel voor veel mensen herkenbaar: het rijbewijs.

Dankzij Europese regelgeving is er een rijbewijs dat in de hele unie geldig is, en daarnaast in IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Dit nieuwe rijbewijs vervangt de meer dan honderd verschillende soorten rijbewijzen die er eerst waren. Wie naar een ander land binnen de Europese Unie verhuist, hoeft geen ander exemplaar aan te vragen.

TELEFONIE

Ga je op reis naar een lidstaat van de Europese Unie en wil je bellen met familie in Boxtel? Angst voor een torenhoge telefoonrekening is niet meer nodig. Dankzij Europese wetgeving kunnen we roamen tegen thuistarief. Dit betekent dat het even duur is om je mobieltje te gebruiken in je thuisland als in een ander EU-land.