Afbeelding
Foto: Wouter Hardy

WOUTER HARDY PRESENT BIJ EUROVISIE SONGFESTIVAL IN TEL AVIV

'Werken aan de sound van Duncan'

MARC CLEUTJENS

Duncan Laurence staat over enkele uren in Tel Aviv voor de grootste uitdaging van zijn nog prille zangcarrière: het nummer 'Arcade' naar de finale zingen van het Eurovisie Songfestival. Componist en producer Wouter Hardy (28) uit Boxtel is erbij en rekent erop dat de zanger zijn lied ook zaterdag tijdens de finale kan vertolken. ,,Iedereen roept dat Duncan wel eventjes gaat winnen. Of dat ook gaat gebeuren? We gaan het zien…"

Nuchter. Zo omschreef Wouter zijn gemoedstoestand deze week. Nadat donderdag 7 maart bekend werd dat Duncan Laurence ons land met 'Arcade' vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival, ontstond een stormloop op de in Hellevoetsluis opgegroeide zanger. Maar ook Wouter, die in de Maashaven in Rotterdam een eigen opnamestudio heeft en in die stad woont, werd suf gebeld door journalisten die werkelijk alles wilden weten over de compositie. ,,Duncan is nieuw, net als veel mensen in zijn team", verklaart Wouter de gekte. ,,Iedereen wil weten wie hij is en een leuke bijkomstigheid is dat ik nu ook vaak in de schijnwerpers sta."

Want leuk vindt de Boxtelaar alle media-aandacht beslist. ,,Ik vind het tof dat Duncan mijn naam vaak noemt, zodat er ook interesse is voor mijn werk als componist en producer", vertelt Wouter. De singer-songwriter, die in januari werd gevraagd een inzending voor het Eurovisie Songfestival te leveren, werkt nu zo'n twee jaar nauw met hem samen. ,,In de NPO-documentaire 'Duncan Laurence op weg naar het songfestival' was veel aandacht voor ons studiowerk."

HOSANNAVERHALEN

Duncan Laurence verblijft al sinds 6 mei in Tel Aviv. Wouter vertrok vanochtend vanaf Schiphol en voegde zich later vandaag bij het team rond de zanger. ,,Ik ga een paar dagen lekker genieten", blikt hij vooruit. ,,Met de andere schrijver van 'Arcade', Joel Sjöö uit Zweden, verblijf ik in een Airbnb aan het strand. Vrijdag wil ik een dagje naar Jeruzalem, als het tenminste veilig is." Wouter rekent op een finaleplaats voor 'zijn' lied, maar benadrukt dat dit geen zekerheidje is, zoals veel volgers voorspellen. ,,Ik volg alle hosannaverhalen natuurlijk wel, maar het succes hangt af van heel veel factoren. Ik hoop dat de verwachtingen niet té hoog gespannen zijn. Soms lijkt het wel alsof de eindoverwinning al vaststaat, maar vergeet niet dat er ook veertig andere landen meedoen."

TWEEDE SINGLE

In de aanloop naar de halve finale had Wouter de afgelopen weken soms contact met Duncan. ,,Zijn agenda zit he-le-maal vol. Hij rent van persconferentie naar showcase en moet vaak repeteren en werken aan zijn podiumact. En ik heb het óók druk. Ik werk in mijn studio aan nieuwe liedjes en componeer muziek voor meerdere opdrachtgevers."

Wouter blikte deze week al vooruit op de periode die volgt op het Eurovisie Songfestival. Ook dan zal hij intensief samenwerken met Duncan Laurence. ,,Het is belangrijk dat Duncan straks niet alleen bekend is als 'die jongen van het songfestival'. Daarom kiezen we snel een tweede single."

MOOI OPSTAPJE

De in Boxtel geboren en getogen componist en producer vertelt dat Duncan onlangs in Stockholm een reeks nieuwe liedjes heeft geschreven. ,,Het is straks mijn taak om er de sound van Duncan aan toe te voegen. Het succes van 'Arcade' willen we voortzetten. We hebben al een aantal vervolgtracks op de plank liggen die beslist geschikt zijn als opvolger."

Wouter erkent dat niet alleen Duncan maar ook hijzelf de vruchten wil plukken van alle aandacht voor het Eurovisie Songfestival. ,,De positieve reacties op 'Arcade' smaken naar meer", grinnikt hij. ,,Ik hoop dat dit lied ook voor míj een mooi opstapje is."

Maar eerst wil Wouter genieten in Tel Aviv. De finale volgt hij zaterdag in de persruimte; de greenroom zit al helemaal vol met de entourage van Duncan Laurence. De oud-Boxtelaar heeft vertrouwen in een goede afloop, ook al omdat de zanger zich zo ontwapenend voorstelt in Israël. ,,Duncan is heel zelfverzekerd. Wie denkt dat hij allerlei mediatrainingen heeft gehad, heeft het mis. Duncan is ook in Tel Aviv gewoon wie hij is: Duncan."

FOTO BOVEN: Het lied 'Arcade' telde eind april al 10 miljoen streams. Tijd voor een feestje met taart voor zanger Duncan Laurence (rechts) en componist/producer Wouter Hardy. Op Spotify was het nummer deze week al bijna 14 miljoen keer beluisterd. (Foto: Wouter Hardy).


Swanee Bridge Jazzband

Jazz in de oude stijl van grootheden als Glenn Miller, Duke Ellington en Benny Goodman klinkt tijdens de optredens van de Swanee Bridge Jazzband. Die speelt zaterdag 18 mei vanaf 17.00 uur in restaurant N9NE (Parallelweg Zuid) en donderdag 30 mei om 14.30 uur in de spiegeltent in park Stapelen.