ZLTO: activisten namen risico op varkenspest

De angst onder boeren dat de varkenspest opduikt in de regio is groot. Naast dat de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) de actie aan de Brede Heide in Lennisheuvel scherp veroordeelt (feitelijk inbraak en bovendien intimiderend, aldus de ZLTO), wijst de vereniging nog op het risico dat de activisten namen: ,,Wanneer die ziekte in Brabant opduikt, is het leed helemaal niet te overzien."

Een deel van de actievoerders komt uit Belgiƫ en Oost-Europese landen, regio's waar de Afrikaanse varkenspest de afgelopen jaren heerste. Volgens de Wageningen Universiteit is deze ziekte sinds 2007 bezig aan een opmars vanuit de Kaukasus via Oost-Europa naar het westen.

Zover is het allemaal nog niet: het Wageningen Biovetererinary Research-team, gespecialiseerd in diagnosticeren van dierziektes en het adviseren van overheden, houdt de stal de komende drie weken in de gaten. Desalniettemin, het risico nemen alleen al gaat de ZLTO te ver. ,,Dat risico hebben de actievoerders echter kennelijk heel bewust genomen", schrijft de organisatie aan haar leden.


Animal Rights wil weten wat er achter de deuren gebeurt

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights wil weten wat er achter de staldeuren gebeurt van de maandag bezette varkenshouderij in Lennisheuvel. Daarvoor heeft zij een beroep gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Omdat de stal in beheer is van de Van Sleuwen Groep, wil Animal Rights inzicht krijgen in de inspecties die de NVWA er de afgelopen jaren heeft verricht. Het varkensbedrijf van Van Sleuwen nam het volgens de dierenrechtenorganisatie al vaker niet zo nauw met de regels. ,,De troebele geschiedenis van deze familie kent veel varkensslachtoffers," aldus Erwin Vermeulen, campagneleider van Animal Rights. ,,Iedereen moet zelf bepalen of wat er in Boxtel gebeurde in verhouding staat tot de waslijst aan misstanden en het dierenleed dat ze vertegenwoordigen."

In de uitzending van het actualiteitenprogramma Pauw liet de familie gisteren bij monde van Jeroen van Sleuwen weten dat de familie is aangedaan door de acties.

De activisten

Meat the Victims voert over de hele wereld acties tegen 'dierenleed'. Ze kent geen leden en heeft geen vaste standplaats. Het zijn activisten die op oproepbasis samenkomen. Dit jaar zijn er al protesten geweest in onder meer Barcelona en Australiƫ. Ook hier werden stallen binnengevallen, net zoals in Boxtel. Zaterdag was er bovendien een actie in Amsterdam. Op de Dam vormden honderden veganisten een 'cube of truth'. Enkelen van hen zaten maandag ook in de varkensstal in Lennisheuvel.