Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FOTOGRAAF PETER DE KONING HOUDT EXPOSITIE OVER HEILIG BLOEDPROCESSIE

Kijkje achter de schermen van Boxtelse ommegang

JAN HERMENS

De mensen die niet zo vaak in beeld zijn, juist die belicht fotograaf Peter de Koning in zijn expositie over de Heilig Bloedprocessie. Die is vanaf zaterdag 22 juni drie weken te zien in Babel Bibliotheek Boxtel, aan de Burgakker 4.

,,Stichting Boel vroeg mij vorig jaar om een fototentoonstelling samen te stellen. Ik ben daarmee aan de slag gegaan aan de hand van twee ideeën. Het eerste was om de mensen die zich achter de schermen inzetten voor de Heilig Bloedprocessie, op 'de gevoelige plaat' vast te leggen. Er zijn zoveel vrijwilligers aan het evenement verbonden. Zij dragen een wezenlijk steentje bij aan het behoud van de traditie, maar wie niet in de stoet meeloopt, verschijnt zelden voor het oog van de camera."

De Konings tweede invalshoek houdt verband met de gevarieerde samenstelling van de processie. ,,Er doen kinderen mee, maar ook ouderen. Zij zijn er soms al sinds jaar en dag bij. En tieners, toch een moeilijke leeftijd, voelen zich eveneens met het evenement verbonden. Die verschillende mensen heb ik gefotografeerd."

SELECTEREN

Dertig foto's presenteert De Koning in de bibliotheek, van 30 bij 45 centimeter. ,,Dat is maar een kleine greep uit mijn collectie. Het selecteren was best moeilijk. Soms hoor ik een onderwerp voorbij komen en dan denk ik: oh ja, daar heb ik ook nog mooie foto's van. Het blijft een kwestie van keuzes maken."

Het beeldmateriaal is van vrij recente datum. De Koning: ,,Vorig jaar heb ik diverse vrijwilligers vereeuwigd. Mensen die zich met de grime bezighouden, met kleding, schoeisel, noem maar op. De foto's van de deelnemers dateren van twee of drie jaar geleden."

De expositie maakt deel uit van de feestelijkheden waarmee stichting Boel de komende editie van de Heilig Bloedprocessie extra glans en luister geeft. Dit omdat het 95 jaar geleden is dat een van de bloeddoeken terugkeerde naar Boxtel.

FOTO BOVEN: Grimeren is een van de vele taken die mensen achter de schermen van de Heilig Bloedprocessie verrichten. Kort voordat de ommegang vertrekt voorziet visagist Marga van der Wielen Anneke Durlinger van de juiste make-up. (Foto: Peter de Koning).


TEKSTSCHRIJVERS STARTEN MET CULTUURVERBINDER VERHALENPROJECT IN WIJK SELISSENWAL

Mooie anekdotes over Boxtelse Sint-Willibrordstraat

MARC CLEUTJENS

De bewoners van alle 86 woningen aan de Sint-Willibrordstraat in de Boxtelse wijk Selissenwal kunnen de komende maanden meedoen aan een baanbrekend verhalenproject. Cultuurverbinder Romijn Conen heeft de weg vrijgemaakt voor een initiatief dat later dit jaar resulteert in een boek waarin bewoners hun mooiste verhalen vertellen over straat, huis, hobby's, buren en bijzonderheden die kleur geven aan de Sint-Willibrordstraat.

Het idee voor het verhalenproject is van de Boxtelse tekstschrijver Trudy van Rooij, die de cultuurverbinder een tijd geleden enthousiast maakte. Nu enkele fondsen beschikbaar zijn, gaat het project écht van start en heeft Romijn zowel Trudy als collega-tekstschrijver Linda van de Wiel - eveneens uit Boxtel - in de arm genomen om samen verhalen op te tekenen. Enkele straat- en buurtbewoners sluiten bij het project aan om de tekstschrijvers te ondersteunen met onder meer fotografie. ,,Doordat de bewoners zelf meedoen, kun je echt spreken van community art", legt Trudy uit.

Dat het verhalenproject juist wordt uitgerold in de Sint-Willibrordstraat heeft alles te maken met een grootscheepse renovatie, die woonstichting Sint-Joseph voorbereidt. ,,In een tijd dat de bewoners te maken krijgen met grote veranderingen in en om hun huizen, is het belangrijk dat ze zich fijn blijven voelen in de straat", vertelt Romijn. ,,Door de inzet van een groep creatieve mensen die met de bewoners een verzameling anekdotes en andere kunstuitingen samenstellen, zal duidelijk worden dat de Sint-Willibrordstraat heel veel te bieden heeft."

HUPPELEND

Het doel van het verhalenproject is dat alle straatbewoners dankzij de verhalen met elkaar verbonden worden. ,,Het project behelst dus meer dan een bundeling teksten", benadrukt Trudy. ,,Het zijn niet alleen de interviews die wij gaan schrijven", vult Linda aan. ,,We gaan straatbewoners vragen zelf verhalen te schrijven of een andere bijdrage aan het project te leveren. We hopen ook dat mensen zelf met ideeën komen die we kunnen verwerken."

Linda is geen onbekende in de Sint-Willibrordstraat. Sterker nog, ze werd er geboren en groeide er op. ,,Het is echt nog steeds mijn straat", lacht de Boxtelse. ,,En ik ga zeker ook een verhaal over vroeger schrijven. Over mijn huis en mijn jeugd. Ik herinner me dat er heel veel kinderen woonden die vooral buiten speelden. Het waren kinderen uit heel veel verschillende landen. Tijdens het Suikerfeest gingen veel bewoners langs deuren met allerlei lekkernijen." Linda noemt haar jeugdjaren in de Sint-Willibrordstraat onbezorgd. ,,Ik ging elke dag huppelend naar de Walpoortschool."

STRIPTEKENEN

Trudy vertelt dat deelnemers aan het project meer gaan doen dan alleen een verhaal vertellen. ,,Door een verhaal met ons en met andere straatbewoners te delen, leveren ze een concrete bijdrage aan de verbinding. De een zal uitleg geven over een leuke hobby, de ander geeft een recept door of vertelt hoe je een muurtje kunt stuken." Door de inzet van striptekenaar Ralph Dikmans, kunnen deelnemers meedoen aan een workshop striptekenen en zo een geïllustreerde bijdrage aan het verhalenproject leveren.

Trudy en Linda roepen straatbewoners op zich aan te melden. De twee tekstschrijvers zoeken niet alleen straatbewoners die een bijzonder verhaal of anekdote willen delen. Ook oud-bewoners van de Sint-Willibrordstraat nodigen ze uit om te reageren, in het bijzonder mensen die ooit zijn geëmigreerd naar het buitenland.

* * *

Meer weten over het Verhalenproject Sint-Willibrordstraat? Neem contact op met Trudy van Rooij, e-mail info@trudyvanrooij.nl. Op de website van wijkorgaan Platform Selissen is een aparte pagina ingeruimd voor het project. Raadpleeg www.selissenwal.nl/streetart.

OP DE FOTO: Cultuurverbinder Romijn Conen wandelt met tekstschrijvers Trudy van Rooij (links) en Linda van de Wiel door de Sint-Willibrordstraat. De komende maanden werken Trudy en Linda met bewoners aan een boek met daarin mooie verhalen over de straat. (Foto: Peter de Koning).

OP DE FOTO: Historische foto van de Sint-Willibrordstraat in 1962. De straat in de wijk Selissenwal is in beeld voor renovatie. Een verhalenproject moet ervoor zorgen dat bewoners zich prettig voelen in een veranderende straat. (Foto: Jan van Oploo, Beeldbank Heemkunde Boxtel).

Afbeelding
Afbeelding