Afbeelding
Foto: Irene Assman

Boten uit Boxtel zoeven met zonnekracht door Fries water

Liefst twee Boxtelse zonneboten sneden afgelopen weekend door het Harlingse water in Friesland tijdens de eerste wedstrijd van de Young Solar Challenge. Zowel een team van het Baanderherencollege (BHC) als van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) nam deel aan de competitie. Het JRL werd negentiende, het BHC eindigde als 25e.

De zelfgebouwde zonneboot van het JRL kende een goede start en werd vijftiende van de 33 boten in het eerste onderdeel, een ruim vijftien kilometer lange tocht. Bij het tweede onderdeel, de sprint, kreeg het team strafpunten toegekend, omdat het volgens twee keer verkeerd startte. JRL is nog over deze beslissing in gesprek met de organisatie.

Ook het BHC had pech: de eerste race kon het team niet afronden vanwege een defect. De tweede race brachten de leerlingen wel tot een goed einde, wat hen een 25e plaats in het klassement opleverde. ,,De leerlingen vonden het een fantastische ervaring", vertelt BHC-docent Rob Kouwenberg. ,,En we hadden de mooiste boot! Iedereen kwam kijken en complimenteerde ons."

FOTO'S: Het BHC (onder) en het JRL (boven) varen met zonneboten de Young Solar Challenge in Harlingen. (Foto's: Irene Assmann en Rob Kouwenberg).

Afbeelding