Afbeelding
Foto:

RIA SCHRAVERUS BLIJFT ACTIEF IN BELARUS

'Blijven doorzetten voor bevolking van Belarus'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Al achttien jaar zet Ria Schraverus zich met haar stichting Weeshuizen Belarus in voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking in Wit-Rusland. Door de jaren heen realiseerde ze scholen, woningen en diverse beroepsopleidingen. Zelf probeert ze zoveel mogelijk de regie in eigen hand te houden en dus staan er regelmatig reizen naar het Oost-Europese land in de agenda. Schraverus is net weer terug van een bezoek aan haar projecten en deze keer kreeg de trip een bijzonder tintje: haar echtgenoot én kleindochter gingen mee.

Voor de zeventienjarige kleindochter van Schraverus was de reis naar Belarus een enorme ervaring. ,,Het was wel goed voor haar om te zien dat er ook kinderen zijn die níet alles hebben", zegt Schraverus. ,,Verder heeft ze de meiden van het internaat een cursus visagie gegeven. Dat vonden ze natuurlijk prachtig. Het maakte de reis erg bijzonder, ook voor mij."

STAGE LOPEN

Naast het bezoeken van de vele projecten, stond traditiegetrouw ook een gesprek in het ministerie op het programma. Hoewel de samenwerking in het verleden niet altijd goed verliep, gaat dat nu stukken beter. Zo is inmiddels samen met de overheid geregeld dat de kinderen stages kunnen lopen. Schraverus: ,,We hebben diverse beroepsopleidingen zoals naaien, timmeren en diverse agrarische richtingen. Maar de kinderen moeten ook praktijkervaring op kunnen doen. Inmiddels hebben we dat voor elkaar gekregen en kunnen ze ook écht aan de slag. Het blijft moeizaam, maar de overheid staat er nu meer voor open om ons te helpen."

CONTROLE HOUDEN

De Boxtelse merkt dat ook de lokale overheid steeds meer betrokken raakt bij de verschillende projecten. De nieuwe voorzitter van het rayon kwam al diverse keren op bezoek en zorgde er onder meer voor dat het internaat een nieuwe keuken kreeg. ,,We waren daar al jaren over bezig, en ineens was het gerealiseerd. Dat soort dingen laat zien dat we steeds meer voet aan de grond krijgen. En daar ben ik heel blij mee."

Momenteel heeft de stichting nog vijf projecten onder haar hoede. Uiteindelijk


worden namelijk alle opgezette projecten overgedragen aan de overheid en moeten ze zelf kunnen draaien. ,,We blijven natuurlijk wel de controle houden", zegt Schraverus. ,,En dat ik Russisch spreek, is daarbij een heel groot voordeel. Mij maken ze niks wijs en ik zit overal bovenop. Dat moet ook wel. Stoppen? Daar denk ik voorlopig nog niet aan. Het is hard werken, maar ik doe het heel graag."

FOTO BOVEN: Ria Schraverus deelt bij elk bezoek speelgoed uit. Deze keer kregen de kinderen knuffeltjes van de Lidl. (Foto: privébezit).


Martje Wijers naar Parijs voor WK Poetryslam

De bekende Boxtelse dichteres Martje Wijers neemt eind mei deel aan het WK Poetryslam in Parijs. Wijers won in januari de zestiende editie van de Boxtelse poëziewedstrijd DichtSlamRap en werd in dezelfde maand tweede tijdens het NK Poetryslam in Utrecht.

Wijers is afgevaardigd naar de mondiale dichtwedstrijd omdat de winnares van het Nederlands kampioenschap niet beschikbaar is. Maxime Garcia Diaz, die de Boxtelse aftroefde in Utrecht, verblijft momenteel in Peru en kan daarom niet deelnemen aan het WK in de Franse hoofdstad.

In Parijs neemt Wijers het woensdag 29 mei op tegen de beste dichters, rappers en slammers die zich allemaal via landelijke kampioenschappen hebben gekwalificeerd. De Boxtelse, die al enige tijd in Amsterdam woont, nam vaker deel aan dichtwedstrijden en stond ook enkele keren op de bühne tijdens het NK Poetryslam.

Wijers publiceerde gedichten in verschillende tijdschriften en dichtbundels. Ze was al meerdere keren te gast op DichtSlamRap en ging er dit jaar met zowel de jury- als de publieksprijs vandoor. In Amsterdam geeft de oud-Boxtelse lessen Zweeds en Nederlands aan buitenlanders. Onlangs behaalde ze het doctoraat in de Zweedse taalkunde aan de Universiteit van Gent.

FOTO BOVEN: Martje Wijers won in januari de zestiende editie van de Boxtelse poëziewedstrijd DichtSlamRap. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Boxtel

Zingen bij Den Boer

Liefhebbers van karaoke kunnen vanavond, donderdag 16 mei, weer terecht bij café Den Boer aan de Corpus in Boxtel. Daar wordt vanaf 21.00 uur de gratis toegankelijke meezingavond gehouden.

Afbeelding