Afbeelding
Foto: vv Irene

HECHTE DORPSCLUB IRENE BESTAAT DRIEKWART EEUW

'Oude dame' viert kroonjaar

JAN HERMENS

Voetballen achter de azalea's, uit het zicht van de Duitse bezetter. Daar begon het allemaal mee voor de Gemondse voetbalvereniging Irene. Samenscholing was verboden en dus sportten de jongens van het eerste uur in 1944 stiekem op de Hogert.

22 juli 1944 werd de club officieel opgericht. Een oude dame, zo mag Irene met haar 75 lentes wel genoemd worden, al is die bijnaam eigenlijk voorbehouden aan het Italiaanse Juventus. Een oude dame, maar wel vol levenslust. Irene viert haar kroonjaar in het Hemelvaartweekeinde met tal van activiteiten.

De naam van de voetbalclub verwijst naar de Nederlandse prinses en naar de Griekse godin van de vrede. Vrede, waar ons land tegen het eind van de oorlog naar snakte en die voor Noord-Brabant in de zomer van 1944 aan de horizon gloorde.

Een man is 75 jaar bij de vereniging: Henk van Nistelrooij. Hij heeft zich op tal van manieren ingezet voor de club, tot enkele jaren geleden nog voor de onderhoudscommissie.

Toon op 't Hoog heeft die begindagen van de voetbalclub niet meegemaakt, maar loopt toch al een behoorlijke tijd mee bij Irene. Hij weet nog precies wanneer hij lid werd: ,,Op 1 juni 1962. Het was een vrijdag. Je moest tien jaar zijn om te gaan voetballen. In die tijd was er wel een veld, maar kleedkamers ontbraken. Spelers van Irene kleedden zich thuis om, de tegenstander in de oude jongensschool. In de winterdag werd er geregeld op het schoolplein getraind, omdat verlichting rond het voetbalveld ontbrak."

Natuurlijk kwamen er na verloop van tijd kleedkamers, maar van veel comfort was geen sprake. Op 't Hoog: ,,Douches hadden we niet. Een grote granieten bak met koud water om de voeten in af te spoelen, daar moesten we het mee doen."

AFMETINGEN

In eerste instantie voetbalde Irene bij de Brabantse bond. Eenmaal doorgegroeid naar KNVB-niveau, in 1962, deed zich een complicatie voor. Het Gemondse voetbalveld voldeed niet aan de afmetingen die de landelijke bond eiste. ,,Dus moest het eerste elftal voor competitiewedstrijden uitwijken naar het Essche Heike in Boxtel. We konden ons veld niet vergroten vanwege de weg en de sloot."

Op 't Hoog diept een anekdote op uit die tijd: ,,Niet ver van het voetbalveld aan het Essche Heike ligt een poel. Daar belandde de bal een keer in. Mies van de Langenberg deed zijn bovenkleding uit, ging te water en bracht het leer aan land."

Ook in de huidige tijd worden nog herinneringen geboren bij Irene. In het veld, of aan de bar. Het verhaal van pastoor Piet Goedhart bijvoorbeeld, die de selectie van het seizoen 2011/2012 zegende. Of er daadwerkelijk hulp van hogerhand kwam weet niemand, maar feit is dat het elftal promoveerde.

VERNIEUWING

Bestuurslid Koen van Esch: ,,Het Irene van nu is een hechte dorpsclub, waar de leden elkaar kennen. De voetbalvereniging is niet uit Gemonde weg te denken. Bij feestelijkheden stroomt de kantine vol." Die dateert overigens ook alweer van 1972. Van Esch: ,,De accommodatie is aan vernieuwing toe. We zijn hierover met de gemeente Sint-Michielsgestel in gesprek. In andere dorpen zijn sportparken inmiddels aangepakt, volgens het gemeentebestuur is Gemonde nu aan de beurt."

De club hoopt een verduurzamingsslag te kunnen maken. Van Esch: ,,Onder andere daarvoor is nieuwbouw of renovatie nodig."

Het 75-jarig bestaan van Irene is een mijlpaal die als vanzelf aanzet tot terugblikken. Maar minstens zo belangrijk als het verleden, zijn heden en toekomst van de Gemondse voetbalvereniging. Van Esch: ,,Irene leeft. Alle jeugdelftallen zijn bezet en we kunnen bogen op de nodige trouwe vrijwilligers. Wel merken we dat het werven van mensen voor bestuurlijke taken wat lastiger is. Er zijn vergelijkbare verenigingen waarvan de jeugdafdelingen samenwerken. Dat is op dit moment bij onze club niet nodig."

Om de aanwas op peil te kunnen blijven houden, is een factor van groot belang: woningbouw. ,,Er is een plan voor 28 woningen aan de Rietstok. Nieuwbouw betekent meestal jonge gezinnen en die houden een dorp vitaal. Zij zorgen voor de volgende generatie", aldus Van Esch. ,,Er moet gebouwd worden, dan kunnen wij vooruitkijken naar het volgende jubileum."

PROGRAMMA

Voetbalvereniging Irene viert haar 75-jarig bestaan van vrijdagavond 31 mei tot en met zondag 2 juni. Van Esch: ,,Vrijdagavond houden we een reünie met aansluitend een feestavond voor leden, oud-leden, vrijwilligers en sponsors van vroeger en nu." Het programma begint om 17.30 uur in de feesttent aan de Kaal Hoefsteeg. Kaartjes kosten vijftien euro en zijn tot zondag 19 mei verkrijgbaar in de kantine, bij Tankstation Schellekens, Dorpstraat 11, Cafetaria 't Lambertje, Oosterhof 3 in Boxtel of via de website www.vvirene.nl.

Zaterdag is er een uitgebreid jeugdprogramma, voor leden en niet-leden. Het begint met een inloop tussen 11.00 en 12.00 uur in de tent. Deelname is gratis.

Van Esch: ,,Op zaterdagavond houden we een groot feest voor de hele regio." Kaartjes kosten in de voorverkoop tien euro en aan de kassa vijftien euro.

Zondag 2 juni ten slotte, staat in het teken van, hoe kan het ook anders, voetbal. Wereldkampioen panna Mehdi Amri, Nassar El Jackson en TomV geven clinics voor de jeugd. Om 12.30 uur is er een wedstrijd tussen Irene Legends en Irene Oud I. De huidige selectie speelt vanaf 14.15 uur een jubileumwedstrijd.

FOTO BOVEN: Zo begon het allemaal. Een foto uit 1945. Staand van links naar rechts: A. Stadhouders, H. v.d. Langenberg, H. Vervoort, J. v.d. Langenberg, W. v.d. Schoot, J. v.d. Langenberg. Zittend van links naar rechts: M. v.d. Langenberg, H. Endstra, T. Hellings, A. Lavrijssen, M. Heessels. (Foto: eigen collectie).


Informatieavond over dementie in zaal 't Schufke

Dementie heeft een grote invloed op het leven van een patiënt en van diens naasten. Maandag 3 juni is er een informatieavond over dementie in 't Schufke, Dorpstraat 30 in Gemonde.

Welzijnsorganisatie Bint heeft in overleg met Dorpstafel Gemonde een programma samengesteld. Jacqueline Borneman en Lenie Schoones, ouderenwerkers en mantelzorgondersteuners bij Bint, nemen de invulling van de avond voor hun rekening.

De bijeenkomst begint om 19.00 uur met koffie en thee. Vervolgens vertellen Borneman en Schoones wat dementie is en welke vormen er bestaan. Ze gaan onder meer in op mantelzorgers, dagbesteding, geheugenspelletjes en domotica. Aanmelden voor deze bijeenkomst is gewenst. Dit kan via e-mailadres info@bintwelzijn.nl en telefoonnummer (073) 551 54 32.