Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BLAISLIE KLEIJZEN GAAT NAAR DE REUS VAN DE PROVENCE

'Ik sta te juichen om naar de top van de Mont Ventoux te mogen fietsen'

PÅL JANSEN

Nietsvermoedend zei Blaislie Kleijzen, 13 jaar oud, toe om mee te gaan naar de Mont Ventoux toen haar dat bij De La Salle werd gevraagd. ,,Ik dacht eerst dat er iets anders werd bedoeld." Moeder Petra, lachend: ,,Je dacht eerst dat het om een vakantie ging." Al snel werd duidelijk dat ze op de wielrenfiets naar de top van de 'Reus van de Provence' zou fietsen, een traject van 25 kilometer lang flink klimmen op woensdag 19 juni. Dat is inmiddels enkele maanden geleden. ,,En ik heb erg veel zin in de tocht", benadrukt Blaislie.

Hoe langer de Boxtelse leerling van het Baanderherencollege oefende op de fiets, hoe leuker ze het wielrennen begint te vinden. Blaislie volgt twee dagen per week lessen bij De La Salle om enkele uitdagingen met het leren aan te gaan. Daar werd ze gevraagd of ze mee wilde naar Zuid-Frankrijk. Hoewel Blaislie in eerste instantie aan een vakantie dacht, blijkt ze het wielrennen fantastisch te vinden. ,,Ik wil wel doorgaan na de bergrit. Het is echt heel gaaf."

Momenteel krijgen zij en haar zusje, die ook meedoet, de spullen in bruikleen van de Koraalgroep, de overkoepelende organisatie van jeugdzorginstelling De La Salle. Zeven jaar geleden werd in Boxtel gestart met dit initiatef. ,,Het is een traject waarin deelnemers na een half jaar training de Mont Ventoux moeten beklimmen", legt medeorganisator Pim van der Velden uit. Deelnemers krijgen persoonlijke doelen mee die zij voor zichzelf moeten halen. Blaislie: ,,Die van mij is bijvoorbeeld dat ik mij niet met mijn zusje mag bemoeien."

Daarnaast moet er natuurlijk flink getraind worden. En alleen dat is al pittig, erkent Van der Velden: niet voor niets zijn tien van de 28 deelnemers afgevallen. ,,Iedereen moet eerst 750 kilometer hebben afgelegd om de klim te mogen maken. Het gros van de jongeren die nog deelneemt, zit al boven de vijfhonderd kilometer. Twee zijn nog een twijfelgeval; we hopen uiteindelijk met minstens zestien man de top te bereiken."

ZELFVERTROUWEN

Dit initiatief is onderdeel van een behandeling bij De La Salle, legt Van der Velden uit: ,,Jongeren kunnen niet alleen een prachtige prestatie neerzetten, maar het is ook goed voor de gezondheid. Bovendien groeit het zelfvertrouwen door prestaties, ontwikkelen zzee meer doorzettingsvermogen en leren zij afspraken maken."

De deelnemers hebben twee keer per week een groepstraining. Elke twee weken kunnen ze klimmen in de heuvels in Limburg. Iedere oefensessie is veertig tot zestig kilometer lang. Bovendien wordt iedere wielrenner gekoppeld aan een 'buddy': ,,Een volwassene die samen met de jongere naar de top fietst. Soms kan diegene dan iemand een duwtje in de rug geven of is er juist een verbale oppepper nodig", zegt Van der Velden.

Maar ook helpen de fietsers elkaar, zegt Blaislie. ,,Dat maakt het ook mooi. Je mag sommige deelnemers die het moeilijk hebben, eventjes helpen." Blaislie is er wel klaar voor, denkt Pim. ,,Ze is klein en licht. En kan gewoon meefietsen met jongens die zestien en zeventien jaar zijn. Blaislie is een doorzettertje!"

LAPPENMAND

Dat de BHC-leerling een vechter is, blijkt wel nu ze in de lappenmand zit. ,,Ik ben laatst hard tegen een brug aangefietst. Het gaat nu even moeilijk. Alles doet pijn, maar ik ga gewoon door!"

Binnenkort rijdt ze nog enkele ritten, waaronder een 'koningsrit' in Limburg. En dan verwacht ze helemaal klaar te zijn voor de Mont Ventoux. Maandag 17 juni vertrekt de gehele groep naar Zuid-Frankrijk. ,,En om te acclimatiseren, doen we de dag na aankomst even niets", zegt Pim. Blaislie: ,,Er is een heel mooi zwembad waar wij slapen. Ook gaan we stadjes bezoeken!" Zo heeft de wielrenster toch nog een vakantie in Frankrijk...

FOTO BOVEN: Blaislie (tweede links) fietst met deze groep van De La Salle op woensdag 19 juni naar de top van de Mont Ventoux. (Foto: Peter de Koning).


RACETALENT PRESTEERT OP EK IN ITALIË

Kay Karssemakers behaalt eerste         top tien-notering in 125cc-klasse

Het Boxtelse racetalent Kay Karssemakers heeft afgelopen weekend een top tien-notering in de strijd om het Europees kampioenschap behaald. De derde wedstrijd van het EK in de 125cc-klasse vond plaats in het Italiaanse Mantova.

De eerste twee weekeinden van het EK verliepen nog niet volgens plan, maar de afgelopen weken lijkt Kay steeds beter in zijn ritme te komen. Liefst tachtig rijders hadden zich ingeschreven in de 125cc-klasse, van wie er veertig door mochten naar de wedstrijden. Ook Kay kwalificeerde zich en zaterdag was de eerste manche. De rijder van het KTM Diga Junior Racing-team had in die eerste omloop nog pech. Na een valpartij kwam hij niet verder dan een 26e plaats.

MODDER

Kay was gebrand om zondag in de tweede wedstrijd beter te presteren. En dat lukte. Na het vallen van het starthek kwam de Boxtelse tiener zelfs als derde door de eerste bocht. Hij werd echter buiten de baan gereden en viel terug naar de achtste plaats. Kay voelde zich desalniettemin goed op het modderige circuit en stond zelfs even zevende. Door een valpartij halverwege de wedstrijd verloor hij toch een paar plekken. Maar na een dijk van een wedstrijd in de modder kwam hij op een puike negende plaats over de finish.

ROOKIE

De uitslag betekende ook een nette veertiende plaats in het dagklassement. De tiener werd zelfs benoemd tot de tweede beste rookie (nieuwkomer) van de dag in de 125cc-klasse tot en met zeventien jaar. Zondag 19 mei rijdt Kay de derde wedstrijd om het open Nederlands kampioenschap, ook in de 125cc-klasse, in het Gelderlandse dorp Harfsen.