Afbeelding
Foto:

BEZETTING VAN BOXTELSE VARKENSSTAL IS VOOR VELEN ONACCEPTABEL

Meat The Victims: 'Hoe we momenteel omgaan met onze dieren is mensonterend'

RENS VAN DEN ELSEN

Het protest van de dierenactivisten maandagmiddag in Lennisheuvel, maakt veel los. Landelijke media berichtten uitvoerig over de bezetting van een varkensstal aan de Brede Heide. Duidelijk was dat de actie bij omwonenden en boeren uit de omgeving totaal verkeerd viel. Het leidde tot een tegenprotest en omgeduwde auto's. De actievoerders zijn echter blij met alle aandacht die ze kregen en hopen hiermee de misstanden in de varkensindustrie op de kaart te zetten. De vraag is echter of de manier waarop de actie is uitgevoerd het doel voorbij streeft.

'Humane slaughter is a lie, animals do not want to die' en 'Besproeit ze mar meej gier, dan zèn ze zo weg'. Twee totaal verschillende uitspraken die de maandag in Lennisheuvel goed weergeven. Aan de ene kant staan de activisten van de protestactie Meat The Victims die deze middag een varkensstal binnendringen om dierenleed aan te kaarten. Aan de andere kant staan de boeren die de actie allerminst kunnen waarderen. Tot een confrontatie komt het niet, daar zorgt de politie, die met paarden en honden naar de boerderij aan de Brede Heide toog, wel voor. Later wordt ook de ME ingezet.

Er vallen nog zwaardere woorden over de actie vanuit de kant van de boeren. De veehouders zijn vooral verontwaardigd over het feit dat zij aan strenge regelgeving moeten voldoen om ziektes als de varkenspest te voorkomen. De actievoerders komen daarentegen zomaar binnen vallen. Huisvredebreuk wordt het officieel genoemd, maar de aanwezige boeren noemen het 'gewoon inbraak'. Op een filmpje is te zien hoe een medewerker van de varkenshouderij nog probeert om de demonstranten uit zijn stal te houden, maar dat blijkt tevergeefs.

Het is rond vier uur in de middag nog rustig, maar de boeren zijn druk aan het bellen naar collega's om over de situatie te vertellen. Naarmate de avond vordert stroomt de Brede Heide vol met nieuwsgierig publiek en boze agrariërs en wordt de sfeer iets grimmiger. Auto's van actievoerders worden omver gegooid en 'bekleed' met plakjes vleeswaren.

KOST VERDIENEN

Linda Scheutjens woont een paar deuren verderop. Ze begrijpt de emotie van de boeren wel. ,,Je kunt niet zomaar een stal binnenlopen om je punt te maken. Ga dan gewoon voor de deur zitten, zoals dat vorig jaar bij slachterij Vion gebeurde", geeft ze aan. Zelf runde ze samen met haar man tot vijf jaar terug nog een veehouderij voor meststieren. ,,We zijn gestopt omdat het voor ons als kleine onderneming niet meer op te brengen was om aan het toenemende aantal wetten te voldoen en nog een fatsoenlijke boterham te verdienen. Daar ligt precies de boosheid van de boeren. Zij kunnen er vaak niet veel meer aan doen, ze werken hard en willen gewoon de kost verdienen."

MISSTANDEN

Aan de andere kant van de stal, op het zandpad, staan de activisten. Ze schreeuwen leuzen als 'their lies, not ours' en 'there is no excuse for animal abuse'. Hun doel is duidelijk. Ze willen aan zoveel mogelijk mensen duidelijk maken dat er nog veel misstanden zijn in de vleesverwerkingsindustrie. Dat doen ze onder meer door foto's en filmpjes naar buiten te brengen van dode varkens, biggetjes die maar amper op hun benen kunnen staan en zeugen die in een klein hok weinig tot geen bewegingsruimte hebben.

,,Natuurlijk eten we dieren, dat doen we al sinds mensenheugenis. Maar de manier waarop nu met de dieren om wordt gegaan is onterend. Daar gaat het hier om. We willen aan de mensen laten zien hoe het er achter de deuren aan toe gaat", geeft Jonathan Loogman, woordvoerder van de actiegroep aan. Hij vertelt dat de stal in Lennisheuvel willekeurig is uitgekozen: ,,In principe hadden we iedere andere stal in Nederland kunnen kiezen. Maar hier zijn we vorig jaar ook geweest met een paar man dus we wisten al wat we aan zouden treffen. Op zijn telefoon toont hij beelden van een bak met dode, bebloede biggen en een filmpje van een stuiptrekkend varken. ,,Dit is gewoon niet oké. Dat we deze wantoestanden alleen kunnen tonen door ergens naar binnen te gaan is vervelend, maar helaas de enige manier om de ogen open te krijgen."

De woordvoerder van de Meat The Victims-actie heeft het de rest van de middag en avond druk om alle aanwezige pers te woord te staan. Want naast de lokale media, duiken ook landelijke nieuwsprogramma's en kranten op dit onderwerp. NOS, RTL Nieuws, Pauw en ANP, ze zijn allemaal aanwezig om in beeld te brengen wat er deze middag in Lennisheuvel gebeurt. En naarmate de actie langer blijft duren, sneeuwt het doel steeds verder onder.

FOTO BOVEN: Het peace-teken is veel te zien tijdens het protest. De actievoerders willen alles het liefst ook zo vredelievend mogelijk oplossen. Dat daarbij een ongeoorloofde handelwijze wordt gebruikt, kan er bij veel mensen niet in. Er kwamen ruim tweehonderd activisten naar Lennisheuvel, waarvan ongeveer de helft de stal binnen wisten te dringen. (Foto: Rens van den Elsen).


NVWA: 'RUIMEN VAN DIEREN NIET NODIG ZOLANG ER GEEN BESMETTELIJKE DIERZIEKTE IS'

Boer Brede Heide houdt varkens voorlopig op stal

PÅL JANSEN & RENS VAN DEN ELSEN

Er vindt de komende drie weken geen aan- en afvoer van dieren meer plaats van en naar de stal aan de Brede Heide. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besloten in overleg met de boer en een dierenarts.

Circa 125 activisten van actiegroep Meat the Victims drongen maandag de stal in het buitengebied van Lennisheuvel binnen. De actievoerders komen deels uit Nederland, maar ook uit diverse Europese landen zoals Engeland, Polen, Duitsland, Griekenland, Finland, Noorwegen en Zweden. Een deel van hen komt uit Tsjechië en België. In die landen heerste tot vorig jaar nog de Afrikaanse varkenspest. Hoewel Tsjechië dit jaar vrij werd verklaard van de dierenziekte, werd in België in september nog een geval aangetroffen bij enkele wilde zwijnen in de Ardennen. Volgens woordvoerder Jonathan Loogman van Meat the Victims was niet in beeld waar alle activisten vandaan kwamen: ,,Ze komen overal vandaan. Het ligt er maar net aan of ze toevallig in de buurt zijn of dat ze hier naar toe willen komen om mee te doen aan het protest."

DOODSBENAUWD

Boeren zijn, vooral in deze regio waar veel varkens worden gehouden, doodsbenauwd dat de Afrikaanse varkenspest overslaat naar Brabant. Dat gaven vrijwel alle boeren aan tijdens hun tegenprotest op maandagavond. ,,Vooralsnog hebben we de ziekte buiten Nederland weten te houden. We weten allemaal wat er met een varkenspest kan gebeuren. Het is dan zeker niet de bedoeling dat zoveel mensen zomaar zo'n stal binnen komen wandelen; zij komen ook nog eens uit allerlei verschillende landen komen waar de ziekte is aangetroffen", aldus voorzitter Linda Janssen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). ,,De actievoerders beseffen niet wat ze hebben gedaan."

QUARANTAINE

In het slechtste geval kunnen de dieren worden geruimd, zegt Janssen. Geluiden hierover gingen al op in diverse media en de vakwebsite voor varkensboeren, Pig Business, meldde zelfs dat de NVWA daar dinsdag al een besluit over zou nemen. Zover laat die het echter nog niet komen. ,,We houden de komende drie weken het bedrijf extra goed in de gaten om te kijken of er geen besmetting van dierziektes heeft plaatsgevonden. Daarom worden de komende weken geen varkens aan- of afgevoerd ", laat de NVWA desgevraagd weten. ,,Voorlopig is er in elk geval geen sprake van ziekte en ook niet van het ruimen van de varkens. Omdat er een incubatietijd is, afhankelijk van de soort dierziekte, kan pas na drie weken duidelijk worden of de beesten iets onder de leden hebben", aldus woordvoerder Frederique Hermie. De NVWA werkt hiervoor samen met Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad (lees verder op pagina 7: 'ZLTO: activisten namen risico op varkenspest').

Veel boeren die maandag aanwezig waren bij de tegendemonstratie, vonden echter dat het beter was de varkens preventief te ruimen. Dat is volgens de NVWA niet nodig: ,,Dat gebeurt alleen als er direct een besmettelijke dierziekte wordt geconstateerd op het bedrijf."

FOTO LINKS: De politie sloot de toegang tot de varkensstal aan de straatkant hermetisch af. (Foto: Bart Meesters).

Afbeelding