Meindel van der Velden (links) en Lucy Nijenhof van de Sint-Theresiaschool, staan klaar voor de start van hun fietsverkeersexamen. (Foto: Rens van den Elsen).
Meindel van der Velden (links) en Lucy Nijenhof van de Sint-Theresiaschool, staan klaar voor de start van hun fietsverkeersexamen. (Foto: Rens van den Elsen). Foto: Rens van den Elsen

BOXTELSE SCHOLIEREN TESTEN HUN FIETSVAARDIGHEDEN

Bloedzenuwachtig voor verkeersexamen

RENS VAN DEN ELSEN

Wie maandag en dinsdag door Boxtel reed, zag veel oranje hesjes voorbij komen. De leerlingen uit groep 7 van alle twaalf basisscholen legden hun praktisch verkeersexamen af. Op hun fiets volgden ze een route langs diverse verkeerspunten in en rond het centrum en de wijken Oost en Selissenwal.

,,Ze zijn bloedzenuwachtig", vertelt Jessica Spitters, een van de ouders die maandagmiddag als vrijwilliger op de hoek van de Raaphof en Prins Hendrikstraat de kinderen jureert. Ze zit daar samen met Raimond van der Ven. Samen beoordelen ze of de leerlingen hun hand goed uitsteken als ze rechtsaf slaan.

Soms moet dan nog een beetje gemotiveerd worden. ,,Denk aan je..." roept Van der Ven. ,,Oh ja, hand", hoort hij de jonge fietser nog mompelen voordat die net op tijd zijn arm uitsteekt. De twee juryleden grinniken er wat om. ,,Ach, je mag ze soms best een beetje helpen", zegt Spitters.

THERESIASCHOOL

Bij de start, op de parkeerplaats van gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat, is de spanning om te snijden. In een lange rij staan de leerlingen met hun fiets en oranje hesje opgesteld. Iedere minuut vertrekt er weer iemand. Meindel van der Velden en Lucy Nijenhof (beiden elf jaar oud) van de Sint-Theresiaschool uit Lennisheuvel hebben zich goed voorbereid. ,,We hebben de route dit weekend en maandag nog een paar keer gefietst met onze ouders", vertellen ze dinsdag. Met de zenuwen valt het bij deze meiden wel mee. ,,Een klein beetje maar. Ik ben soms bang dat ik vergeet om richting aan te geven", zegt Lucy.

Bang om te zakken zijn de klasgenootjes niet. Meindel fietst al elke dag naar school en naar het sporten in Boxtel. Voor Lucy geldt het andersom. Zij trapt haar stalen ros dagelijks naar Lennisheuvel. De meiden zijn eigenlijk al ervaren genoeg. Toch moeten ze het nog even bewijzen voor de school.

Eén leerling hoeft niet op de fiets te stappen. Femme van der Linden (12) verzwikte onlangs haar enkel tijdens de gymles: ,,Eigenlijk wel jammer, want met dit mooie weer had ik best mee willen doen aan het verkeersexamen."