Afbeelding
Foto:

Liempdse gidsen wandelen naar Gerritshoeve

Erfgoedvereniging Kèk Liemt houdt zondag 19 mei een publiekswandeling naar natuurgebied De Scheeken en het Hezelaarsbroek, waar van 1913 tot 1992 de Gerritshoeve stond. De tocht staat onder leiding van gids Theo Bressers, die is geboren in de hoeve.

De Scheeken was eeuwenlang in gebruik als gemeijnt: een gemeenschappelijk gebied dat door boeren van Liempde en buurtschap Hezelaar werd gebruikt om hun vee te weiden en om hout te verzamelen voor de kachel en de bakoven. Vanaf de negentiende eeuw zijn er op grote schaal populieren aangeplant voor de klompennijverheid. Begin twintigste eeuw ontstonden er twee grootschalige ontginningen: De Gerritshoeve en de Annahoeve (Goossen Bunder). Momenteel is De Scheeken grotendeels in bezit van stichting Brabants Landschap.

Deelnemers verzamelen om 10.00 uur met de fiets bij bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 en gaan vervolgens naar de Vleutstraat. De wandeling duurt tot circa 12.00 uur. Deelname kost vijf euro per persoon. Leden van erfgoedvereniging Kèk Liemt betalen twee euro.

Bressers houdt maandag 27 mei tevens een lezing voor de erfgoedvereniging over onder meer de Gerritshoeve en zijn bewoners: de families Geerritzen, Arts en Dierking en Kobus Lange. De lezing in D'n Liempsen Herd begint dan om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.


KenEschQuiz 3.0

Het is nog mogelijk om teams in te schrijven voor de derde KenEschQuiz. Deze is vrijdag 21 juni. De prijsuitreiking is een dag later, zaterdag 22 juni. De organisatie van de dorpsquiz is in handen van blaaskapel De Knoestjes. Opgeven kan via e-mail: keneschquiz@knoestjes.nl.

Liempdse Durpskwis

De Liempdse Durpskwis is dit jaar op vrijdag 1 november. Het dorpsspel duurt van 19.00 tot 23.00 uur, waarna rond 00.30 uur de prijsuitreiking is in café Het Wapen van Liempde. Inschrijven kan vanaf zaterdag 1 september om 00.00 uur.

Opening van expositie over Ploegadoers

Volksmuziekgroep De Ploegadoers uit Liempde krijgt een blijvende expositie in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg. De formatie vierde in de jaren zeventig en tachtig successen in Liempde en omgeving.

In 1990 hield de populaire groep op te bestaan, maar vanaf zondag 19 mei leeft zij voor altijd voort. Dan wordt namelijk de vaste expositie geopend. De opening is in D'n Liempdsen Herd en duurt van 13.30 tot 17.00 uur. Er zijn optredens van De Ploegadoers, van Wê Ploegadoers, een band van oud-leden, en van Jas, Broek en Vest. De expositie is vanaf deze zondag te bezichtigen tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum: alle dagen van 11.00 tot 16.00 uur, met uitzondering van maandagen en woensdagen. De vaste tentoonstelling over De Ploegadoers bevat foto's en films van de muziekformatie en verschillende attributen (zoals de bekende theekistbas) afkomstig uit de privé-collecties van de diverse oud-leden.

OP DE FOTO: De Ploegadoers in vol ornaat. (Foto: eigen collectie).


Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt, de moeder van de Nederlandse kinderliteratuur, is geboren op 20 mei. Daarom staan haar mooiste boeken komende week in Babel Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker klaar. Tijdens de vaste voorleesmomenten in de bieb staat Schmidts werk centraal. Woensdag 22 mei van 15.00 tot 15.30 uur wordt er voorgelezen aan kinderen vanaf drie jaar, vrijdag 24 mei tussen 10.15 en 10.45 uur aan peuters vanaf twee jaar. De bijeenkomsten zijn gratis.