Pim Laansma (rechts) scoorde in duel met SVG uit Tilburg het enige, maar voor Essche Boys erg belangrijke doelpunt. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

PLOEG KLIMT NAAR VIERDE PLEK DOOR WINST OP SVG

Wilskracht brengt Essche Boys zege

Essche Boys, de nummer zes op de ranglijst in de vijfde klasse I, trof zondag SVG. De ploeg uit Tilburg stond twee plaatsen hoger, een positie die recht geeft op nacompetitie voor promotie. Na afloop van het duel nemen de Esschenaren die positie in. Op basis van wilskracht trok de thuisploeg verdiend aan het langste eind: 1-0.

Vanaf de aftrap in het sportpark aan de Witvensedijk waren de intenties van de gastheren duidelijk: winnen. Essche Boys won bijna alle persoonlijke duels en was op die manier veel sterker. Zonder overigens echt gevaarlijk te worden. De Tilburgers werden af en toe overlopen, maar het was wachten op grote kansen. Rudi van Gemert was dicht bij de openingstreffer, maar de vrije trap vloog naast.

SVG stichtte nauwelijks gevaar doordat Essche Boys georganiseerd en geconcentreerd verdedigde. Net voor rust leek de brilstand alsnog van het scorebord te verdwijnen, nadat de Tilburgse keeper de bal los liet en Stein van Kasteren wilde profiteren. Maar de doelman herstelde zijn fout.

SUBLIEME PASS

In de tweede helft kwam Essche Boys in de problemen en maakten de bezoekers de dienst uit. De thuisploeg kwam steeds meer in de verdrukking en het was slechts aan goed werk van de Essche doelman én mislukte kansen van SVG te danken dat het 0-0 bleef.

Na een uur scoorden de Esschenaren dan toch. Na een spaarzame, maar goede counter zette Lars van Wanrooij met een sublieme pass Robin van Beek alleen voor de keeper. Die kon in eerste instantie nog redden, maar op de rebound van Pim Laansma had hij geen antwoord. Het kantelde de wedstrijd en de thuisploeg werd sterker.

SVG ging op zoek naar de gelijkmaker, maar de gastheren waren veel gevaarlijker in de counter en hadden de wedstrijd meerdere malen kunnen beslissen. Na ongeveer tien minuten blessuretijd vond de scheidsrechter het genoeg.

Zondag 19 mei speelt Essche Boys om 14.30 uur uit tegen hekkensluiter FC Drunen. Als dan opnieuw wordt gewonnen versterkt de ploeg haar vierde positie. Toch zullen de Essche voetballers op hun hoede moeten zijn, want wedstrijden tegen de ploegen onderaan de ranglijst waren dit seizoen niet altijd succesvol…

FOTO BOVEN: Pim Laansma (rechts) scoorde in duel met SVG uit Tilburg het enige, maar voor Essche Boys erg belangrijke doelpunt. (Foto: Hans Verberk).

DVG boekt forse zege op Ossenaren

In de voorlaatste thuiswedstrijd heeft DVG thuis, in sportpark De Roode Bleek, een ruime maar geenszins makkelijke overwinning (5-1) geboekt op het gehavende CITO. Door de winst van Nijnsel tegen Avesteyn is DVG weer een plaatsje geklommen met nog theoretisch kans op de titel.

Al in de achtste minuut moest het scorebord bediend worden. Een verre ingooi ging over twee hoofden heen en Bart de Windt kon de stuiterende bal mooi binnenschieten: 1-0. Na twintig minuten nam Wilco Voets een hoekschop, de bal kwam vervolgens bij hem terug en hij bracht het leer opnieuw voor het doel. De mee opgekomen Martijn Caarls kopte op de tweede paal en de bal belandde voor de voeten van Twan van den Broek die alert reageerde en met een intikkertje de score verdubbelde.

DVG leunde na de voorsprong een beetje achterover en nu was het de beurt aan CITO, dat met goede aanvallen het doel van Raymon Strik bestookte. Die vertelde na afloop dat hij het in een helft nog nooit zo druk had. Met goede reddingen en af en toe een beetje geluk hield Strik de nul vast. Zo'n tien minuten voor rust, toen Sander van de Ven met een slim balletje achter door vrij voor de keeper werd gezet en de 3-0 binnenschoot, was de wedstrijd eigenlijk al beslist.

ACHILLESHIEL

Na rust werden de eerste twee kansen nog min of meer verprutst door onzorgvuldigheid in de laatste pass. Met nog zo'n halfuur te gaan breidde de thuisploeg de score dan toch verder uit. Van den Broek pikte een bal op, die andermaal achter de verdediging werd gespeeld en scoorde zijn tweede treffer. CITO bracht een paar revaliderende spelers in het veld. Zij leverden een verdiend doelpunt op. Een strak genomen hoekschop werd diagonaal ingekopt: 4-1. De ruimte achter de defensie was de achilleshiel van CITO en vrij voor de keeper tekende Bas van Houtum de eindstand aan.

TWEEDE PLEK

Door het verlies van Avesteyn klimt DVG naar de tweede plek op de ranglijst en die heeft ook zijn voordelen. In de nacompetitie is namelijk het hoogstgeplaatste team dat nacompetitie gaat spelen in de eerste ronde vrijgeloot en volgen er maar twee ronden in plaats van drie. Alle drie nacompetitieronden gaan over een enkele wedstrijd, de speeldata zijn 2, 10 en 16 juni. De tegenstanders komen waarschijnlijk uit de vierde klasse E, Zuid 1.