Afbeelding
Foto: Hans Verberk

VELTROP MET ORANJE NAAR NEWCASTLE

Volleyballers Transplant Team spelen oefenduel in De Braken

LINDA VAN DE WIEL

Na twee jaar geleden wereldkampioen te zijn geworden, treedt de Boxtelse volleyballer Rogier Veltrop (39) in augustus opnieuw met zijn volleybalteam aan tijdens de 22e World Transplant Games (WTG). Tijdens dit tweejaarlijks sportevenement met olympische allure hopen de sporters - allen met een donororgaan - wederom met de titel huiswaarts te keren. Maar eerst worden veel oefenwedstrijden gespeeld, onder meer in Boxtel. Daar speelt het World Transplant Team zondag 19 mei tegen Oude Ballen, het team van Rogiers vrouw Evelien.

Ze zijn nog niet waar ze zijn willen, maar de voorbereidingen voor de WTG, die in Groot-Brittannië worden gehouden, verlopen prima. Het volleybalteam dat zijn titel op de WTG gaat verdedigen, is dan ook al een aantal maanden bezig met de voorbereidingen. ,,We hebben de intensiteit verhoogd. We trainen vaker gezamenlijk en spelen meer wedstrijden", vertelt Rogier. ,,We houden ons nu voornamelijk bezig met onze tactiek en proberen verschillende opstellingen uit."

Natuurlijk gaat de heersend wereldkampioen wederom voor de titel, maar enige terughoudendheid is geboden, beseft de Boxtelaar. ,,We gaan sowieso voor een medaille, het liefst de gouden natuurlijk. Maar we zijn een belangrijke speler kwijtgeraakt wegens een slepende blessure. Ik heb daarnaast geen idee wat de kracht van de andere teams is", aldus de spelverdeler die in 2015 een donorhart kreeg.

OUDE BALLEN

Dinsdag werd bekend dat acht teams meedingen naar de eindoverwinning. Dit zijn er vier minder dan tijdens de vorige editie, twee jaar geleden. ,,Ik heb geen idee waarom. Financiën spelen wellicht mee. Wij moeten zelf behoorlijk wat geld inleggen", aldus Rogier. ,,Ook ons team is altijd op zoek naar sponsors. Gelukkig heeft de stichting Sport En Transplantatie (SET) de ANBI-status. Dit biedt fiscale voordelen."

Rogier vindt voornamelijk aandacht voor de stichting belangrijk. ,,Slechts één procent van de getransplanteerden heeft zich aangemeld bij SET. En dit terwijl sporten juist voor deze doelgroep zo belangrijk is. Zelfs sporten op hoog niveau is mogelijk," stelt de Boxtelaar, die naast speler onder meer actief is als coördinator volleybal bij SET.

Voordat Rogier deze zomer met zijn teamgenoten afreist naar het Engelse Newcastle, staat de wedstrijd tegen het Boxtelse volleybalteam Oude Ballen nog op het programma. Net als twee jaar geleden staat de Boxtelaar dan tegenover zijn vrouw Evelien. ,,Welke ambities ik heb? Haar net als de vorige keer op haar lazer geven", grapt hij. ,,Nee hoor, we gaan tactieken en opstellingen uitproberen, zo werken we richting de ideale opstelling voor de WTG."

Het World Transplant Team speelt zondag 19 mei om 14.00 uur in sporthal De Braken. Supporters zijn van harte welkom om hun volleybalhelden aan te moedigen.

BOVENSTE FOTO: Het Nederlands transplantteam, mét Boxtelaar Rogier Veltrop in de gelederen, speelde begin vorig jaar ook al een oefenduel met Oude Ballen in sportcomplex De Braken. Toen won Oranje met 4-0. (Foto: Hans Verberk).

INZETJE: Rogier Veltrop poseert met zijn echtgenote Evelien. (Foto: Peter de Koning).


Boxtelse sportkampioenen wacht huldiging in spiegeltent

Sporters die dit seizoen een bijzondere titel in de wacht sleepten, worden vrijdagavond 21 juni in het zonnetje gezet. Stichting Boxtel Vooruit steekt in samenwerking met het gemeentebestuur van Boxtel de loftrompet tijdens de Dag der Kampioenen. De huldiging door sportwethouder Herman van Wanrooij vindt plaats in de spiegeltent in kasteelpark Stapelen.

Het programma begint (onder voorbehoud) om 19.00 uur met de huldiging van kampioenen tot en met 16 jaar; vanaf 20.30 uur is het de beurt aan A-junioren en senioren. Bij aanmelding dient de naam en contactpersoon van de vereniging worden vermeld, evenals het behaalde kampioenschap. Bij individuele kampioenen is de naam van de topper van belang, bij teams de naam van de ploeg als geheel en van de spelers en begeleiders. Aanmelden kan tot 1 juni via e-mail: dagderkampioenen@hotmail.com.


Afbeelding