Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Orgelconcert met Frans repertoire Tommy van Doorn

HENK VAN WEERT

Tommy van Doorn, de vaste organist én beiaardier van de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek, verzorgt zondag 26 mei het tweede optreden van dit jaar in de reeks Kerkconcerten. Het optreden begint om 15.00 uur en is ingebed in het festival Rue de l'Eglise dat zich aan de voet van de kerktoren afspeelt.

Door het festival van muziekkapel De Volle Bloas moet in de Oude Kerkstraat de sfeer ontstaan van de Parijse kunstenaarswijk Montmartre. Dit is voor Van Doorn aanleiding om zowel aan het klavier van het Smitsorgel áls aan de speeltafel van het carillon in de Petrustoren voor een volledig Frans repertoire te kiezen. Luisteraars maken onder de titel 'Een middag in Parijs' als het ware een muzikale wandeling door de Franse hoofdstad.

Bijzonder in dit programma is de beroemde Danse Macabre van Camille Saint-Saëns in een speciale orgelbewerking van Edwin Lemare. In de kerk wordt een groot videoscherm geplaatst zodat luisteraars in de kerkbanken Van Doorn aan het werk kunnen zien op het orgelbalkon.

Waar festival Rue de l'Eglise gratis toegankelijk is, wordt voor het orgelconcert van Van Doorn wel entreegeld gevraagd. Bezoekers betalen aan de ingang van de basiliek acht euro.

Na het orgelconcert bespeelt Van Doorn tweemaal de beiaard in de Sint-Petrustoren. Zowel om 16.30 uur als om 17.40 uur vertolkt hij gedurende twintig minuten Franse chansons.

FOTO ONDER: Tommy van Doorn aan de speeltafel van het carillon in de Boxtelse Sint-Petrustoren. (Foto: Peter de Koning, 2017).