Afbeelding
Foto: Inge van Oers

BOXTELSE INGE VAN OERS LOOPT VOOR ONDERZOEK NAAR ALS

'Altijd motivatie, want ik ren voor oma'

JULES HAMELEERS

Een klein jaar geleden overleed de oma van Inge van Oers (13) aan de gevolgen van de spierziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). Om geld op te halen voor onderzoek naar de ongeneselijke aandoening, loopt de Boxtelse vijf kilometer tijdens de ALS Lenteloop op tweede pinksterdag, maandag 10 juni. ,,Ik vind het zo'n stomme ziekte, ik wil dat niemand dit mee hoeft te maken."

ALS is een zeer ernstige ziekte, waarbij alle spieren geleidelijk dunner en minder krachtig worden. Hierdoor komen patiënten in een rolstoel en zullen zij uiteindelijk overlijden, meestal doordat de ademhalingsspier ermee ophoudt. Dit gebeurde vorig jaar zomer ook bij de oma van Inge. ,,Ik vind het zo erg dat je er helemaal niks tegen kunt doen", vertelt Inge. ,,Je zit gevangen in je eigen lichaam."

Vooralsnog kan de spierziekte niet genezen worden. Door vijf kilometer te rennen tijdens de ALS Lenteloop helpt de Boxtelse tiener daar verandering in te brengen. Ze haalt geld op en wil op die manier het onderzoek vooruit helpen. ,,Nu hebben vooral familie, vrienden en docenten van mijn school gedoneerd, maar ik hoop dat nog meer mensen gaan helpen door dit artikel."

CONDITIE

Inge volleybalt wel al een tijdje, maar een echte hardloopster is ze niet. ,,Het lukt me nu bijna om vijf kilometer te lopen en daar ben ik wel heel trots op", vertelt de scholiere van het Jacob-Roelandslyceum. Ze doet elke dag conditieoefeningen en gaat twee of drie keer in de week buiten rennen. ,,Ik heb ook wel eens geen zin, maar toch vind ik altijd motivatie: ik doe het namelijk voor oma."

Hierdoor is een enorme gedrevenheid te voelen bij de het meisje. ,,Ik wil het soms zo graag, dat ik over mijn eigen grenzen heenga. Ik ben bang dat het toch niet lukt om vijf kilometer vol te houden." Maar daar hoeft ze zich geen zorgen over te maken: ,,De organisatie zei dat het niet uitmaakt hoelang ik erover doe, het gaat om de inzet."

MOTIVATIE

Trainen voor het hardlopen doet Inge in haar eentje: ,,Ik heb wel allerlei apps gedownload, maar alleen lopen, vind ik het fijnst." Maar aan hulp uit haar omgeving ontbreekt het niet. ,,Mijn ouders steunen en motiveren me heel erg. Als ik even geen zin heb, moedigen ze me aan om toch nog een keer te gaan. Ook denken ze mee over ideeën om geld op te halen."

DONEREN

Wie Inge en onderzoek naar ALS wil steunen, kan doneren via www.alslenteloop.nl door haar naam in te typen in de zoekbalk. ,,Er is al meer gedoneerd dan ik had gedacht, maar ik ga mijn best doen om zo veel mogelijk geld op te halen."

FOTO BOVEN: Inge van Oers (13) bij een gedenkhoekje voor haar oma, die vorig jaar overleed aan de spierziekte ALS. Om geld op te halen voor onderzoek loopt Inge vijf kilometer tijdens de ALS Lenteloop. (Foto: Jules Hameleers).


Vorsenpoeljeugd krijgt praktijkles op de boerderij

Leerlingen van basisschool De Vorsenpoel bezoeken morgen, vrijdag 17 mei, een boerderij in Oirschot. Klasseboeren, een organisatie van didactisch onderlegde agrarische ondernemers, willen kinderen laten ervaren dat lekker en gezond eten dichtbij geproduceerd wordt.

Leven door beleven is het motto waarmee Klasseboeren leerlingen uit het basisonderwijs ontvangen op hun hoeve. De familie Van Herschel in Oirschot is aangesloten bij de organisatie en krijgt morgen de taalklas van De Vorsenpoel bij hen op visite.

SUBSIDIE

De kinderen krijgen een les over voedsel en voedselproductie. Volgens Klasseboeren gaan nog relatief weinig schoolklassen naar een boerderij voor onderwijs. Door subsidie vanuit verschillende partijen wordt dit toegankelijker gemaakt. Schoolklassen die komend schooljaar graag een boerderijles willen opnemen in hun schoolprogramma kunnen hiervoor subsidie aanvragen: https://www.jonglereneten.nl/subsidie-jong-leren-eten.