Afbeelding
Foto:

KLEURIGE TOPLAAG IS NOG EEN PROBLEEM

Een zandbed voor tegels regenboogpad in Boxtel

HENK VAN WEERT

Voor de tweede keer sinds de officiële opening begin december vorig jaar is afgelopen zaterdag het regenboogpad nabij de Zwaanse Brug opnieuw gelegd. De gekleurde tegels lagen op een ondergrond van gebroken puin. Nu is een zandbed aangebracht.

Met het regenboogpad vraagt de Boxtelse gemeenschap aandacht voor gelijke behandeling van mensen die lesbiënne, homo, biseksueel, transgender of intersekse (lhbti) zijn. De kleurige oversteekplaats op de kruising waar de Rechterstraat overgaat in de Stationsstraat is eind vorig jaar aangelegd op initiatief van de tienjarige Tess, een dochter van twee moeders.

,,De aanleg hebben we gecombineerd met de werkzaamheden voor de laad- en losplaats die enkele meters verderop in de Prins Hendrikstraat is gerealiseerd", vertelt wethouder Herman van Wanrooij. Net als bij de opstelstrook voor vrachtauto's is voor het regenboogpad toen een bed van gebroken puin gebruikt, maar dat blijkt niet zo geschikt voor stoeptegels. Ze kwamen steeds los te liggen." Zaterdagochtend heeft een aannemingsbedrijf in opdracht van de gemeente een zandbed onder de tegels aangebracht in de hoop dat het gewiebel van de plavuizen nu voorgoed voorbij is.

TOPLAAG MET COATING

De toplaag van de tegels vertoont ook gebreken en schilfert af waardoor de kleuren deels verloren gaan. Ze zijn opnieuw beschilderd, maar de wethouder geeft geen garantie dat daarmee het euvel is verholpen. ,,Het blijkt een probleem waar ze ook in andere gemeenten waar een regenboogpad ligt mee kampen. De coating houdt niet goed. Er zijn tegels van gekleurd beton beschikbaar, maar die hebben een fletse uitstraling en dat willen we liever niet. We volgen de ontwikkelingen die er op dit gebied zijn. Want het was niet alleen een heel leuk initiatief van Tess, maar als Keistampers houden we natuurlijk ook van gedegen straatwerk."

FOTO ONDER: Nadat zaterdagochtend een zandbed onder het regenboogpad in het centrum van Boxtel is gelegd, moet het gewiebel van de stoeptegels verleden tijd zijn. (Foto: Henk van Weert).


Fokzeugen en protestactie

Misschien vragen jullie je ook af: waarom die actie bij het bedrijf met fokzeugen? De pers en de politieke partijen (VVD, CDA) doen geen of weinig moeite om uit te leggen waarom daar actie gevoerd werd. ZLTO laat ook niet blijken waarom dit alles te doen is.

Ik ben opgegroeid in een gemengd boerenbedrijf en ben vaak bij de kraamkamer van de zeug aanwezig geweest. Vaak tot diep in de nacht om het slijm in de bek van de geworpen biggetjes weg te halen en ze met stro droog te wrijven. Soms zat er een doodgeboren biggetje bij, ingekapseld en heel akelig van kleur. Het is verschrikkelijk om in die eerste dagen nadat de biggen geboren zijn te ontdekken dat er een dood gelegen is. Er zit er ook altijd wel een bij die te klein gebleven is en niet aan de bak komt omdat de andere biggetjes hem wegduwen van de speen. Die kun je dan bijvoeden met de fles.

Het probleem van de zeug zonder kooi is dat ze zich omrolt om te kunnen zogen. De tepels moeten bereikbaar worden voor de biggen. Tijdens die rol komt er soms een big onder dat dikke lijf en stikt dan. Om die reden moet de zeug in een kooi verblijven gedurende circa zes weken. Ze kan zich niet draaien. Alleen maar staan, liggen en zogen.

De boerin aan het woord bij de NOS zegt dat ze niet weet waarvoor die actie dient. Dat weet ze donders goed.

Er zou ondanks de kooien toch nog één op de zes biggen overlijden (vijf op dertig miljoen per jaar). Een zeug kan wel tien tot twaalf biggen werpen. Dan zouden er gemiddeld twee sterven door doodliggen?

Ik ben het niet eens met de actiemethode, maar wel met de aandacht. Jammer dat juist dit punt volledig overschreeuwd wordt door de hetze rond de actie.

        PIERRE VAN DEN OORD


Brabants Centrum, bedankt!

Zaterdag 13 april heb ik samen met mijn groepje een evenement georganiseerd. Het evenement was voor een goed doel, het Radboud Oncologie Fonds.

Mijn groepje en ik hebben een hoop donaties gekregen van mensen die naar ons evenement zijn gekomen of mensen die hebben gedoneerd via social media. Al die mensen wil ik heel erg bedanken!

Maar met name wil ik Stichting Brabants Centrum bedanken, zij hielp ons enorm. Stichting Brabants Centrum is namelijk

Boxtel

Binnen de Bruggen

Een expositie van Boxtel Binnen de Bruggen uit beeld en tekst is tot maandag 3 juni te zien in Bibliotheek Boxtel. Bovendien houdt de gemeente Boxtel twee bijeenkomsten over dit nieuwe plan voor het centrum: op maandag 20 mei tussen 15.00 en 17.00 en donderdag 23 mei van 19.30 tot 21.30 uur. Toegang is gratis.

niet alleen een krant, maar helpt je ook met ideeën bedenken. Ze steunen mensen die iets organiseren voor een goed doel. Henk van der Zee heeft mij heel erg geholpen. Hij heeft mee nagedacht over het evenement, over de posters en nog veel meer. Hij had enorm goede ideeën en we kregen zelfs een interview met een journalist. We stonden drie keer in de krant en dat was een enorme eer. Stichting Brabants Centrum heeft ons heel erg goed geholpen en daar ben ik ze heel dankbaar voor!

        FENNE VAN DEN BIGGELAAR