Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WATERSCHAP DE DOMMEL HEEFT WEER EEN DAGELIJKS BESTUUR

Nieuwe watergraaf treedt aan

Het nieuwe dagelijks bestuur bestaat, naast watergraaf De Ridder, uit Mado Ruijs (Water Natuurlijk), Martijn Tholen (Ongebouwd), Vincent Lokin (Natuurterreinen) en Jan Verhoeven (VVD). Alle vier maakten zij de afgelopen vier jaar deel uit van het algemeen bestuur. Jan Verhoeven was ook lid van het dagelijks bestuur in de vorige bestuursperiode. De portefeuilleverdeling is te lezen op www.dommel.nl.

WATER VASTHOUDEN

De rode draad in het bestuursprogramma 'Bruggen bouwen met water voor nu en later' is de integrale aanpak die noodzakelijk is in het mozaïeklandschap van Midden-Brabant. Het is de bedoeling dat de al ingezette koers uit het Waterbeheerplan en het Actieplan Leven-de-Dommel wordt versterkt. Inwoners, bedrijven, boeren en natuurbeheerders zoeken samen oplossingen om water vast te houden tijdens droge perioden en om water te bergen bij overlast.

Om de klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden is een robuust, veerkrachtig en slim stuurbaar watersysteem nodig. De Dommel wil de grondwatervoorraad toekomstbestendig maken onder het motto: vasthouden, voeden, vertragen en afvoeren.

AFVALWATER

Vóór 2027 moeten zoveel mogelijk maatregelen zijn genomen om te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water, zodat de afvalwaterketen geen knelpunt vormt voor het bereiken van de ecologische doelstellingen.

In maart werden verkiezingen gehouden voor een nieuw waterschapsbestuur, tegelijk met die voor Provinciale Staten. Informateur Marieke Moorman heeft daarna de besprekingen geleid die resulteerden in een nieuw bestuursprogramma.

Het proces startte met een gezamenlijke gespreksronde met de tien fracties van het nieuwe algemeen bestuur. Alle partijen gaven daarbij hun belangrijke punten voor opname in het bestuursprogramma aan. Daarna vond een verkenning met alle partijen plaats naar wat hen bindt.

FOTO BOVEN: Erik de Ridder, de nieuwe watergraaf van De Dommel, wordt na zijn beëdiging in het Boxtelse waterschapshuis gefeliciteerd door commissaris van de koning Wim van de Donk van de provincie Noord-Brabant. (Foto: Peter de Koning).


Wandelen over Kampina in
strijd tegen de ziekte van Lyme

Teken. Vervelende diertjes zijn het, die zich graag ergens in vastbijten. Daarbij kunnen ze mensen besmetten met de ziekte van Lyme. Stichting Lyme, Aangenaam werft fondsen voor onderzoek naar de aandoening. Zaterdag 18 mei verzorgt ze een wandeling door de Kampina.

De bekende Brabantse oud-boswachter Frans Kapteijns leidt de excursie die om 08.00 uur begint. Startpunt is de parkeerplaats Kampina aan de Roond in Boxtel.

AANMELDEN

De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Om 10.00 uur is er koffie en thee bij Theetuin 't Bakhuys in Lennisheuvel. De kosten bedragen 17,50 euro per deelnemer. Belangstellenden dienen zich aan te melden en dat kunnen zij uitsluitend doen via het volgende e-mailadres: info@lymeaangenaam.nl.

Het nieuwe dagelijks bestuur van De Dommel. Van links naar rechts: Martijn Tholen, watergraaf Erik de Ridder (watergraaf), Mado Ruijs (plaatsvervangend watergraaf), Jan Verhoeven, Vincent Lokin en secretaris Antje Dekker. (Foto: waterschap).