Afbeelding
Foto: Pål Jansen

300 JAAR OUDE BROUWERIJ VIERT FEEST MET UITBATERS

Bavaria-familie trekt aan de bel in Durpsherberg

PÅL JANSEN

,,O, wat is het hier gezellig!", riep een enthousiaste Anke Swinkels toen zij donderdagavond café De Durpsherberg binnenliep. Zij werd gevolgd door zeven neven, nichten en aanhang. Diverse leden van de familie Swinkels, eigenaar van Bavaria, bezochten de kroeg om te vieren dat hun brouwerij drie eeuwen bestaat.

Inmiddels heeft Johannes Swinkels, die Bavaria eind negentiende eeuw omtoverde van lokale brouwerij tot internationaal merk. Samen met partners trekken de nazaten van Swinkels langs de verschillende kroegen waar hun merk wordt geschonken. Onder hen Thomas Swinkels, werkzaam voor het familiebedrijf: ,,Het idee ontstond spontaan vanuit de familie. We wilden bij al die gewaardeerde kroegbazen langs." Familielid Martijn van Iersel vult aan: ,,Bavaria kan alleen driehonderd jaar bestaan dankzij deze mensen."

Joukje Swinkels: ,,We trekken met alle familieleden door heel Nederland langs de oudste Bavaria-kroegen die er bestaan. En die mensen krijgen van ons een cadeautje."

GRATIS RONDJE

De aanwezigheid van een deel van de familie Swinkels zorgde onder de bezoekers van het bruin café voor opwinding. Niet in de laatste plaats omdat de bel voor het gratis rondje meerdere malen klonk aan de Dorpsstraat. En dat had een reden: twee familieleden werden zo in het verleden erg populair bij de cafégangers van De Twee Zwaantjes in Amsterdam. ,,Dan werd er meerdere keren op een avond aan de bel getrokken, maar in heel veel kroegen zie je die bel niet meer hangen."

KLEPEL RAAKT LOS

Maar die in De Durpsherberg klonk nog prima, tot plezier van de familie Swinkels én de bezoekers. Anke had er zoveel schik in, dat op een gegeven moment de klepel los werd getrokken. Er bleek geen onoverkomelijke schade te zijn veroorzaakt. Na het bezoek aan het dorpscafé, trokken de Swinkeltjes weer door naar de volgende plaats: Sint-Oedenrode. Joukje: ,,We hebben vervoer geregeld. Want: drink met mate en rijd absoluut niet met alcohol op."

FOTO ONDER: De familie Swinkels bracht een verrassend bezoekje aan café De Durpsherberg in Liempde. In het kader van het driehonderdjarig jubileum van het familiebedrijf Bavaria, worden honderden cafés in heel Nederland bezocht. (Foto: Pål Jansen).