B en W Boxtel denken na over speculatiebeding

PÅL JANSEN

Ervoor zorgen dat huisjesmelkers en beleggers niet meer kunnen speculeren op woonhuizen: wethouder Peter van de Wiel denkt na om dit weer terug te brengen in Boxtel.

Ten tijde van de bouwcrisis werd regelgeving omtrent woningspeculanten opgeheven in deze gemeente. Nu wil Van de Wiel onderzoeken of de regels opnieuw ingevoerd kunnen worden. Dat antwoordde hij naar aanleiding van vragen van zijn eigen partij Combinatie95. Raadslid Stefan de Nijs pleitte voor zelfbewoningsplicht en een speculatiebeding op huizen.

'ABSURD HOGE PRIJZEN'

Volgens De Nijs worden woningen door beleggers gekocht en 'tegen absurd hoge prijzen doorverkocht. Niet alleen was het raadslid benieuwd naar het herinvoeren van de regels rondom speculatie. Ook wilde hij weten of het speculatiebeding en de zelfbewoningsplicht toegepast kan worden op bestaande afspraken. Oftewel: plannen voor bouwprojecten die al lopen. Maar mochten deze anti-speculatieregels weer worden heringevoerd, dan kon dat alleen op nieuwe plannen, antwoordde wethouder Van de Wiel. Hij verwacht hierover binnen vier maanden meer duidelijkheid te kunnen geven.


Boswachters: waar zijn alle mestkevers?

Natuurmonumenten schakelt de hulp in van alle bezoekers van de Kampina om mestkevers te tellen. Boswachters staan namelijk voor een raadsel. Zij missen de tor en willen een beter beeld krijgen van de insecten in het gebied. ,,Ze hebben een belangrijke functie in de natuur", aldus boswachter Irma de Potter.

Wie vaker in de natuur komt, heeft ze vast wel eens op het pad gezien. Van die zwarte ronde kevers met een paarse glans. Vaak rollen ze, zwaar zwoegend, een grote mestbal met zich mee, gemaakt van de ontlasting van planteneters als konijnen en paarden.

Tevens zijn het bodemverbeteraars, licht De Potter toe. ,,Ze recyclen de mest door er zelf van te eten, maar ook door het te begraven. Dan kunnen bodemschimmels de mest beter afbreken en komen belangrijke voedingsstoffen beschikbaar die plantenwortels opnemen."

WANDELAARS TELLEN

Bezoekers die een wandelroute afleggen, wordt gevraagd het aantal mestkevers te tellen. De gemarkeerde routes zijn te vinden via de url https://bit.ly/2WzXLFP. De Potter vraagt om het aantal mestkevers en de route die een bezoeker heeft gelopen aan haar door te geven. Dat kan via e-mail: i.depotter@natuurmonumenten.nl.