Beeld van de pasavonden in de bibliotheek aan de Burgakker. Deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie kunnen er vanaf dinsdag elke avond terecht. (Foto: Peter de Koning).
Beeld van de pasavonden in de bibliotheek aan de Burgakker. Deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie kunnen er vanaf dinsdag elke avond terecht. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Jeugd welkom voor deelname Bloedprocessie

De jaarlijkse serie pasavonden voor deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie is deze week van start gegaan. De figuranten kunnen elke maandag en woensdag van 19.00 tot 20.30 uur terecht op de eerste etage van Bibliotheek Babel aan de Burgakker 4 in Boxtel. De organisatoren roepen met name jongens en meisjes in de leeftijd van zes tot ongeveer zestien jaar op om mee te lopen.

Geïnteresseerden kunnen zich tijdens de pasavonden aanmelden als deelnemer aan de ommegang die 16 juni, de zondag na Pinksteren, door het centrum van Boxtel trekt. Maandag 10 juni vervalt het passen vanwege Pinksteren en woensdag 12 juni duurt de pasavond tot 20.00 uur vanwege de Bloedmirakelse Avond die dan wordt gehouden in de bibliotheek. Nadere informatie is verkrijgbaar bij Marijke van Beek, telefoonnummer 06-54 68 51 51 of e-mail: aanmelden@bloedprocessie.nl.

De Boxtelse processie herinnert aan het Heilig Bloedmirakel dat ergens vóór 1380 plaatsvond in de Sint-Petrusbasiliek. Nadat priester Eligius van den Aker een kelk met witte miswijn omstootte, kleurde het altaarlinnen rood. Het was voor de middeleeuwse Boxtelaren hét bewijs dat tijdens de consecratie de wijn veranderde in het bloed van Christus. Jaarlijks werden de relieken aan de gelovigen getoond tijdens een processie. Na de invoering van het protestantisme bij de Vrede van Münster in 1648 werden de doeken bewaard in het Belgische Hoogstraten, waar sindsdien ook een levendige verering plaatsvindt.

FEEST OP STAPELEN

Na decennialang gesteggel kwam een van de doeken in 1924 terug naar Boxtel. Omdat dit 95 jaar geleden is, organiseert de culturele stichting BoeL na afloop van de processie een feest voor de vrijwilligers die erbij betrokken zijn. Dat feest vindt plaats in spiegeltent Bon Salon in kasteelpark Stapelen. Belangstellenden dienen zich aan te melden via e-mail: feestboel2019@gmail.com of door een briefje met naam, adres en aantal deelnemers op te sturen naar of in te leveren bij winkel-atelier Hebbes, Markt 6, 5281 AT Boxtel.

FOTO ONDER: Vrijwilligers zijn deze weken op maandag- en woensdagavond te vinden in het naaiatelier van de Heilig Bloedstichting op de eerste verdieping van bibliotheek Babel aan de Burgakker. Daar kunnen deelnemers kleding passen. (Foto: Peter de Koning, 2015).