Boxtel krijgt twee 'Tiny Forests' in bebouwde kom

Een perceel met vier- tot zeshonderd bomen ter grootte van een tennisbaan. Ergens in een woonwijk, liefst dicht bij een school. Dat is het idee achter de aanleg van een zogeheten Tiny Forest. Nog dit jaar moeten er in de gemeente Boxtel twee minibossen worden aangeplant. Inwoners mogen locaties aandragen.

Samen met Renske Visscher uit Vught, regio-directeur Zuid van natuurorganisatie IVN ondertekende wethouder Peter van de Wiel dinsdag een samenwerkingsovereenkomst voor de realisering van twee Tiny Forests. Het was het startsein voor de werving van inwoners, scholen en/of bedrijven die het minibos (mee) willen aanleggen en adopteren.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bosje dat wordt aangelegd in de bebouwde kom. Het moet niet alleen een prettige plek zijn voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Buurtbewoners kunnen elkaar hier op een prettige en gezonde plek ontmoeten, zo is het idee. Elke locatie krijgt ook een zogeheten buitenlokaal, waar kinderen kunnen leren over de Nederlandse natuur.

HONDERD IN TOTAAL

,,Een minibos in de buurt zorgt voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Verspreid over Nederland moeten er vóór 2021 honderd Tiny Forest zijn. Want door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit", aldus IVN-directeur Visscher.

,,Om een Tiny Forest te realiseren zijn enthousiaste mensen nodig. Dat kan iedereen zijn. Bijvoorbeeld een buurtbewoner, een school of een bedrijf. Elke initiatiefnemer heeft een team nodig van drie tot vijf personen en wordt ondersteund door iemand van de gemeente en een IVN-projectleider, ook wel de boswachter-zonder-bos genoemd", legt wethouder Van de Wiel uit.

Belangstellenden kunnen zich tot zondag 2 juni aanmelden via e-mail: www.ivn.nl/tinyforest/word-initiatiefnemer.