Afbeelding
Foto:

'IEDEREEN IS HIER GEWOON WELKOM'

De Wilgenbroek bruist tijdens de ramadan

PÅL JANSEN

Een schril contrast was het tussen de schrijver van dit artikel en de jongens en meiden die dinsdagavond in brede school De Wilgenbroek waren. Waar ik rond middernacht al vermoeid aankwam, was de jeugd nog fanatiek aan het zaalvoetballen. ,,Al deze gasten hebben net gegeten, dus die zitten nog vol energie", vertelt organisator Mohammed Kissami van Buurtsport Boxtel. De ramadan begon deze week en dinsdag startte daarom de jaarlijkse nachtelijke activiteiten. En het was er gezellig, ook voor iemand die niet meedoet aan de ramadan.

Nee, met hun naam in de krant hoefde van de jongeren niet zo. ,,Misschien is het een beetje onzekerheid", denkt Mohammed. ,,Of wellicht is het ook wat vreemd als iemand hen komt interviewen terwijl ze gewoon aan het voetballen en gamen zijn", zegt medeorganisator Soufiane Yousfi.

Jammer, want een aantal had wel praatjes. Vooral het feit dat ik voor de krant schrijf, bleek een hilarisch én interessant gespreksonderwerp. ,,Voor wie werk je? Telegraaf? Dan tweehonderd euro voor een interviewtje", grapte een van de aanwezigen.

OVER ÉÉN KAM SCHEREN

Ook ging het vaak om de inhoud. 'Jullie' verdraaien soms een beetje, schrijven vaak meer op sensatie, moeten overdrijven of werken gewoon slordig. Hiermee doelden de jongeren op 'de media'. ,,Ik vind het eigenlijk niet leuk om over één kam te worden geschoren, ken je dat?", beet ik terug.

Het kon gewoon gezegd worden. Zoals iedereen onderling eigenlijk de hele tijd met elkaar aan het grappen was.

,,Iedereen kent elkaar hier, dat is het leuke hiervan", licht Soufiane toe. ,,Nu zijn er veel mensen die aan het vasten zijn. Ook lopen er een paar 'Nederlandse' jongens rond. Iedereen is hier gewoon welkom."

Inmiddels houden 'Mo en Souf' al voor het derde jaar op rij de ramadan-activiteiten. ,,We proberen er toch wat vernieuwing in te brengen. Vorig jaar zijn we met een fitnessruimte begonnen. En dit jaar hebben we ook Fortnite (een bekend computerspel - red.)."

Twee jaar geleden haalden Mo en Souf de landelijke pers. Het initiatief, dat een jaar na het samenscholingsverbod bij de moskeeën op Hoogheem werd gestart, was ook om overlast tegen te gaan. Hoewel 'overlast' een lastig begrip is, bleek vorige week in deze krant toen Brabants Centrum een interview met wijkagent Stefan Langens en jeugdagent Sjors de Leijer publiceerde. ,,De term 'overlastmelding' klinkt ook heftiger dan het vaak is", nuanceert Soufiane. ,,Meestal gaat het om een scootertje dat ergens te lang herrie maakt."

IETS TE DOEN

Dat overlast op deze manier makkelijker voorkomen kan worden, is wel evident: de meeste jongeren zitten binnen. De meldingen zijn volgens Mohammed tijdens ramadan in de wijk Boxtel Oost flink omlaag gegaan de laatste jaren. Maar de activiteiten tijdens de vastenmaand draaien niet alleen om het voorkomen van overlastmeldingen. Mohammed: ,,Voor mij is het belangrijk dat jongeren iets te doen hebben. En mocht iemand er behoefte aan hebben, dan kan diegene ook ondersteuning krijgen. We werken namelijk ook goed samen met jongerenwerk."

Maar ik heb niet echt een hulpvraag. Dat hoeft ook niet, want als de zon onder is, dan is het in De Wilgenbroek aan de Dr. De Brouwerlaan 74 vooral gezellig. De ramadan-activiteiten zijn in de maand mei van dinsdag tot en met vrijdag vanaf zonsondergang tot circa 03.00 uur.

FOTO ONDER: Fanatiek zaalvoetballen of juist relax gamen: het kan allemaal 's nachts in brede school De Wilgenbroek in Boxtel tijdens de ramadan. (Foto: Pål Jansen).