Afbeelding
Foto: Peter de Koning

AFSLUITING OVERWEGEN IS GENERALE REPETITIE GEMEENTE

Extra druk spitsuur op de Keulsebaan

Verkeerschaos. Dat woord viel deze week regelmatig in Boxtel. Door de werkzaamheden aan het spoor is de dubbele spoorwegovergang in de Tongersestraat nog tot zondagnacht gesloten. Het was voor de gemeente meteen een goede test om te kijken wat het verkeer ging doen in deze situatie. Meldingen van overlast of chaos zijn er echter vooralsnog niet bekend, aldus verkeerswethouder Herman van Wanrooij. ,,Dat er langere files staan op de Keulsebaan is echter inherent aan het werk dat nu plaatsvindt."

RENS VAN DEN ELSEN

Meer vrachtwagens over smalle wegen, enkele ongevallen en omleidingen die niet goed aangegeven zouden staan. Het zijn enkele constateringen die Boxtelaren onder meer via sociale media melden. De Keulsebaan stond, vooral tijdens spitsuren, vanaf afslag Peerkesbos tot de spoortunnel bij bedrijventerrein Ladonk weliswaar vol met personenauto's en vrachtwagens, maar van échte chaos was geen sprake. Van Wanrooij: ,,We zien automobilisten ook gewoon diverse borden voorbij rijden en vervolgens omdraaien omdat ze niet verder kunnen. Het is bij een omleiding wel de bedoeling dat je leest wat er staat en niet klakkeloos doorrijdt, puur omdat je altijd zo rijdt."

PRAKTIJKTEST

De tijdelijke afsluiting van de dubbele overweg is voer voor alle tegenstanders van de toekomstige maatregel die in het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) is opgenomen. De gemeente Boxtel gebruikt de situatie die deze week is ontstaan om extra verkeerstellingen te doen. ,,Daar waren we toch al mee bezig. Het komt ons dus wel goed uit dat de werkzaamheden aan het spoor nu bezig zijn", geeft PHS-projectleider Ludwig van Duren aan. ,,Natuurlijk blijft het slechts een momentopname en zijn de omstandigheden straks heel anders. Dan is de Keulsebaan immers breder. Maar we kunnen nu wel mooi zien wat het verkeer in de praktijk doet", vervolgt hij.

ONGEVALLEN

Wat niet hielp in de beeldvorming van de afsluiting, was het ongeval dinsdagmiddag bij rotonde Boseind. Een fietser werd daar geraakt door een auto. Dat gebeurde tijdens de spits en zorgde korte tijd voor lange files van en naar Ladonk. Ook een kraanwagen van Baetsen die gistermorgen op de Kapelweg half in de sloot belandde, zorgde voor wat vertraging tijdens het rechtzetten. Zodra de afzettingen echter weer opgeruimd waren, losten ook de files snel weer op. ,,Ongevallen zijn nooit leuk, maar uiteindelijk zijn ze het gevolg van onoplettendheid en niet van een afsluiting", vindt de wethouder.

Het is nog afwachten wat het verkeer gaat doen als dit weekend ook de overwegen bij het Essche Heike en de Molenwijkseweg afgesloten zijn.

Lees meer over de werkzaamheden aan het spoor en het Duits Lijntje op pagina 3.

FOTO BOVEN: Rotonde De Goor ter hoogte van de Eindhovenseweg staat 's ochtends en 's avonds vol. Van extreme vertragingen of gevaarlijke situaties is echter geen sprake. ,,Waakzaamheid is in het verkeer altijd aan te raden", aldus wethouder Herman van Wanrooij. (Foto: Peter de Koning).