Afbeelding
Foto: MTD Landschapsarchitecten

VOORLOPIG ONTWERP VALT IN DE SMAAK

Plan Rechterstraat: water, natuursteen en veel groen

JAN HERMENS

Water, natuursteen en groen moeten de Rechterstraat tussen de Zwaanse brug en villa Phaf sfeer en allure geven. Landschapsarchitectenbureau MTD presenteerde dinsdagavond in partycentrum Denziz het voorlopig ontwerp van de Boxtelse winkelstraat. Dat viel in goede aarde.

De binnendommeltjes, kanaaltjes die eeuwenlang door het centrum van Boxtel liepen en in de jaren dertig van de vorige eeuw zijn gedempt, spelen een rol in het voorlopig ontwerp. Bij restaurant De Rechter is een waterloopje ingetekend, net als bij Villa Phaf.

Fietsers en voetgangers vinden dankzij kleur- en materiaalgebruik van de bestrating eenvoudig 'hun' deel van de weg. Een natuurstenen strook in het midden knipoogt naar het verre verleden van de Rechterstraat en sluit mooi aan bij de Markt en de cultuurhistorische as. Bezoeker Joep Smulders geeft wel het advies te letten op voldoende stroefheid. ,,Lichte natuursteen kan glad zijn. Daar bestaan normen voor waar de gemeente rekening mee moet houden."

Frans van Oorschot geeft het ontwerpbureau mee oog te hebben voor de waterafvoer via de straat. ,,Bij stortbuien moet overtollig regenwater goed weg kunnen stromen. Daarvoor is de diepte van de straat van belang."

BOMEN

Het voornemen om van het pleintje voor de Bruna een verblijfsruimte met bankjes en bomen te maken, kan op bijval rekenen. Frank Meijer van MTD Landschapsarchitecten: ,,We hebben gekozen voor waterminnende bomen die echt bij het Nederlandse landschap passen, namelijk wilgen, elzen en berken."

In het voorlopig ontwerp is veel groen meegenomen. De ruimtes tussen de bomen zijn bedoeld om fietsen te stallen.

Verder ziet Meijer mogelijkheden voor kunst op vier plaatsen in de Rechterstraat: bij villa Phaf, op een gevel bij de Burgakker, op de zijgevel van de Blokker en bij De Rechter. ,,We broeden op een manier om een keistamper terug te laten keren in het straatbeeld. Bijvoorbeeld als voet voor een bijzondere zuil. Die keistamper hoort echt bij Boxtel en past perfect bij de natuurstenen bestrating."

Werkgroep Rechterstraat, initiatiefnemer van de bijeenkomst, koppelt alle uitkomsten terug naar de aanwezigen. Henk van der Zee namens de werkgroep: ,,De aandachtspunten en enthousiaste reacties van vanavond worden meegenomen in de verdere uitwerking van het plan."

AFBEELDING ONDER: Een digitale schets van de Rechterstraat ter hoogte van villa Phaf, die dinsdag gepresenteerd werd. (Afbeelding: MTD Landschapsarchitecten).


INFORMATIEPANELEN ALS OPFRISSER

Expositie Boxtel Binnen de Bruggen in de bieb

Om in herinnering te brengen wat Boxtel Binnen de Bruggen ook alweer inhoudt, is er vanaf maandag 20 mei twee weken een expositie in bibliotheek Babel aan de Burgakker 4.

Projectmanager Frits Fastenau legt uit: ,,Het is alweer een poos geleden dat het college de visie omarmde. Juist nu de ontwikkelingen in het deelplan Rechterstraat zo voortvarend verlopen, is het nuttig het overkoepelend project nog eens duidelijk weer te geven. Dan weten de Boxtelaren weer waar we mee bezig zijn."

Boxtel Binnen de Bruggen is een plan om het centrumgebied tussen de Sint-Petrusbasiliek en Stapelen een 'face-lift' te geven. Fastenau: ,,Dit plan bestaat uit twaalf deelprojecten die op elkaar aansluiten. De herinrichting van de Rechterstraat valt onder Boxtel Binnen de Bruggen. Die bruggen verwijzen naar het verleden van het dorp en naar het water, dat nog steeds prominent aanwezig is."

INFOMIDDAG

De expositie bestaat uit panelen met schetsen en uitleg over het project. ,,Die tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Behalve dat houden we ook twee informatieve bijeenkomsten over de visie", vertelt Fastenau. ,,Die zijn op maandag 20 mei van 15.00 tot 17.00 uur en op donderdag 23 mei van 19.30 tot 21.30 uur in de bibliotheek."

AFBEELDING ONDER: Impressie voor de toekomst van het uitzicht vanaf de Zwaanse Brug. (Afbeelding: MTD Landschapsarchitecten).


Afbeelding