Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WERKZAAMHEDEN AAN HET SPOOR ZIJN EEN 'GIGANTISCH CIRCUS'

Laatste trein over Duits Lijntje

RENS VAN DEN ELSEN

Hoewel het Duits Lijntje officieel sinds juli 2008 niet meer in gebruik is, rijden er dit jaar toch nog treinen over. Maar dat is écht voor het laatst volgens spoorbeheerder ProRail. Want als alle werkzaamheden aan het spoor in en rond Boxtel in oktober zijn afgerond, wordt de wissel afgebroken en nooit meer teruggeplaatst. Treinfanatici en historici smullen daarom nog even van het tafereel dat oude tijden doet herleven.

Sinds maandagochtend rijdt er weer een trein over een gedeelte van het traject dat oorspronkelijk van Boxtel naar het Duitse plaatsje Wesel liep. Speciaal voor de werkzaamheden die aannemer Swietelsky uit Oisterwijk momenteel verricht voor ProRail werd er weer een wissel geplaatst ter hoogte van de spoortunnel in de Keulsebaan. ,,Het komt toevallig goed uit zo", licht Bas Rodigas, bouwmanager van ProRail toe. ,,Dat we nu tijdelijk weer even gebruik maken van het Duits Lijntje is puur om te vermijden dat er zwaar verkeer door het centrum van Boxtel moet om de materialen te brengen. De aannemer (Swietelsky - red.) kan op deze manier gemakkelijk de oude en de nieuwe ballast af- en aanvoeren", vervolgt hij.

Vanaf het tijdelijke depot aan de Oirschotseweg trekt een rode locomotief eindeloze bakken gevuld met flinke keien, ook wel spoorslag genoemd dat de ballast vormt voor onder de rails, over het Duits Lijntje richting het station. Daar wordt alles op een lange werktrein geladen.

Het is een machtig aanzicht om de ellenlange machine aan het werk te zien. Terwijl aan de ene kant de rails wordt opgetild en oude stenen en bielzen worden weggehaald, worden aan de andere kant van het 1.200 meter lange gele gevaarte de nieuwe betonnen dwarsliggers geplaatst. Vrijwel alles gaat automatisch. ,,Maar we hebben nog steeds zo'n 25 man die deze ombouwtrein bedienen en controleren", geeft Robert van Eekelen, projectleider van Swietelsky aan.

De voorbereiding op de hele exercitie heeft ruim vijf maanden gekost. ,,We voegen meerdere werkzaamheden samen, dat scheelt weer tijdelijke afsluitingen", vertelt Rodigas. Tegelijkertijd wordt bijvoorbeeld ook natuurbrug De Mortelen op zijn plek gelegd en worden op verschillende plekken raildempers geplaatst. Ook in Best en Eindhoven wordt in deze periode gewerkt aan het spoor en de stations.

BIJZONDER

Dat er nu toch weer een trein te zien is op het Duits Lijntje is bijzonder. De laatste reed namelijk op tweede paasdag 2005. Dat was echter een stoomlocomotief, afkomstig van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij die werd ingezet uit protest tegen het sluiten van de oude spoorbaan. Een jaar eerder, in 2004, stopte Raillion namelijk al met goederenvervoer over het traject. In 2008 werd het puntstuk van het aansluitwissel pas verwijderd en het lijntje administratief opgeheven. Tot januari van dit jaar was het tracé in handen van ProRail. Toen werd het voor een symbolisch bedrag van een euro verkocht aan de gemeente Boxtel, ten behoeve van de beoogde fietssnelweg en de geplande verbreding van de Keulsebaan.

AFSLUITING

De werkzaamheden aan het spoor duren nog tot zondagnacht. Komend weekend rijden er ook geen treinen tussen Oisterwijk en Best en zijn tevens de spoorwegovergangen bij het Essche Heike en de Molenwijkseweg afgesloten. ,,In die laatste 52 uur wordt het echt een gigantisch circus", geeft Rodigas aan. Rond oktober volgt dan nog een keer een afsluiting, dan worden nog zes wissels vernieuwd en verdwijnen er in totaal negen, waaronder die van het Duits Lijntje. ,,Het kost nu wat werk en zorgt voor wat overlast, maar daarna kan het spoor er weer even tegen. Een recht spoor is namelijk beter te onderhouden dan de wissels en uiteindelijk zijn er dus ook minder storingen. Dat is wel zo fijn voor de treinreizigers", vervolgt hij.

Als na de herfstvakantie de wissel is verdwenen is het echt gedaan met het Duits Lijntje. Dan rest nog slechts de herinnering aan het verleden.

FOTO BOVEN: Ter hoogte van de Oirschotseweg heeft aannemer Swietelsky een tijdelijk depot aangelegd voor de oude en nieuwe ballast die voor het spoor wordt gebruikt.

FOTO ONDER: Ruim 1.200 meter lang is deze 'ombouwtrein' die gebruikt wordt om de ballast en de nieuwe betonnen dwarsliggers te plaatsen. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding