De robot van Team Rembrandts was ontworpen om schijven over te brengen en op een platform te klimmen. Dat lukte zo goed, dat het team zelfs de finale wist te winnen. Daardoor zijn ze al gekwalificeerd voor volgend jaar. (Foto: Team Rembrandts).
De robot van Team Rembrandts was ontworpen om schijven over te brengen en op een platform te klimmen. Dat lukte zo goed, dat het team zelfs de finale wist te winnen. Daardoor zijn ze al gekwalificeerd voor volgend jaar. (Foto: Team Rembrandts). Foto: Team Rembrandts

STUDENTEN WINNEN FIRST ROBOTIC COMPETITION

Boxtelse bijdrage aan wereldkampioen

RENS VAN DEN ELSEN

Boxtel heeft er een wereldkampioen bij. Niet met een sportieve prestatie, maar een technische. Op Koningsdag won Rob van Oirschot samen met zijn team Rembrandts in Detroit (Verenigde Staten) namelijk de First Robotic Competition. ,,Dat was een waanzinnige ervaring, iets wat we ook niet verwacht hadden. Dat maakt deze overwinning nog mooier", geeft hij aan.

De 26-jarige net afgestudeerde mechatronica-student is sinds 2015 betrokken bij het Eindhovense team. Hij begon er als eerstejaars student met het bouwen van robots voor de wedstrijden. Nu hij zijn laatste jaar heeft afgerond, is Van Oirschot vooral als mentor betrokken bij het project. ,,De doelstelling van ons team is dat we jongeren willen inspireren en motiveren om voor een technische opleiding te kiezen. Dat lukt steeds beter, want de groep oud-studenten die hun kennis en kunde wil overdragen groeit."

Aan de andere kant van de oceaan is de robotcompetitie erg populair. Er doen vierduizend teams aan mee, waarvan het overgrote deel uit Amerika komt. Er zijn slechts vijftien deelnemers uit Europa. De teams krijgen zes weken de tijd om een machine te bouwen die een bepaalde opdracht kan volbrengen. Die is ieder jaar weer net anders. Dit keer moesten er schijven in een raket geplaatst worden, die vervolgens met ballen werd gevuld. In de finale streden twee keer drie teams tegen elkaar als twee allianties. Team Rembrandts wist door het tactisch storen van de tegenstander de overwinning binnen te slepen.

SAN DIEGO

Van Oirschot is overigens niet de enige Boxtelaar die bij het kampioenschap betrokken was. Ook Noud van Brunschot (25) gaf begeleiding aan de studenten. Hij is echter niet mee naar Detroit geweest. ,,Helaas had ik niet genoeg vrije dagen, maar bij de voorrondes in San Diego was ik wel aanwezig. Erg gaaf dat we daar zijn doorgedrongen tot het main event."