De aanleunwoningen aan de Van Hornstraat gefotografeerd in 1982. Twaalf jaar later maakten ze plaats voor appartementencomplex Van Hornstaete.
De aanleunwoningen aan de Van Hornstraat gefotografeerd in 1982. Twaalf jaar later maakten ze plaats voor appartementencomplex Van Hornstaete. Foto: Piet van Oers

STICHTING SJEF VAN DE LAAR HONOREERT AL 25 JAAR AANVRAGEN VOOR OUDERENPROJECTEN

Oude aanleunwoningen leveren nog altijd geld op

HENK VAN WEERT

Ouderenprojecten in Boxtel, Esch en Liempde die niet voor overheidssteun in aanmerking komen, kunnen al 25 jaar aankloppen voor een financiële bijdrage bij de stichting Sjef van de Laar. Die beschikt over een basiskapitaal dankzij de verkoop van twee complexen aanleunwoningen die eertijds bij wijkhuis Simeonshof stonden. Uit opbrengsten van het belegde kapitaal worden bijdragen verstrekt.

Nee, een feestje zit er niet in voor de zeven vrijwilligers die het bestuur van stichting Sjef van de Laar vormen. ,,We zijn gul als het gaat om aanvragen om het leven van ouderen prettiger te maken, maar op de penning als het om onszelf gaat", grinnikt Boxtelaar Martien van Beurden. Hij is samen met de voorzitter en vicevoorzitter, respectievelijk Gerard Daandels (oud-burgemeester van Liempde) en Jan van de Wiel, sinds de oprichting in 1994 lid van het dagelijks bestuur van de stichting. De overige bestuursleden zijn op dit moment penningmeester Bruno Buszta, Jan Godrie, Gert Smit en Coby Spuls.

SLOOP AANLEUNWONINGEN

De in 1968 gebouwde aanleunwoningen van Simeonshof maakten in 1994 plaats voor de drie appartementengebouwen die nu aan de Van Hornstraat (Van Hornstaete) staan en het wooncomplex Ten Brueckelen aan de Annastraat. Voor de noodzakelijke vernieuwing werden de oude seniorenwoningen én de grond aan woonstichting Sint-Joseph verkocht. Van de Wiel: ,,De regels waren destijds dat de opbrengst van zo'n verkoop niet naar de zorginstelling mocht gaan, maar naar de provincie. Door een stichting op te richten werd voorkomen dat het geld weg zou vloeien uit Boxtel."

Van de rentebaten hebben de bestuursleden in de loop van de jaren al veel mooie doelen kunnen ondersteunen. Het zijn allemaal initiatieven waar de overheid geen of slechts mondjesmaat geld voor beschikbaar stelt. Een overzicht van de afgelopen vijf jaar laat substantiële bijdragen zien aan onder meer de wandel- en belevingstuin in aanleg bij zorgexpertisehuis Liduina en waarover vorige week in deze krant uitvoerig werd bericht. Dankzij een bijdrage van 25.000 euro is op die plek een houten steiger gebouwd waarmee mensen in een rolstoel tot vlak bij de oever van de Dommel kunnen komen voor een fraai uitzicht.

KLEINERE DONATIES

Ook voor projecten bij hospice Acacia en het Buitenhuis in Esch werden soortgelijke bedragen beschikbaar gesteld. Daarnaast zijn kleinere schenkingen gedaan. Dat varieert van beeldschermen en beamers voor Hobbycentrum Boxtel en Heimweekoor in Esch tot de aankoop van zogeheten duofietsen. ,,We gaan altijd kijken hoe het geld dat we beschikbaar stellen is besteed. En dan is het prachtig om te zien hoe we bij kunnen dragen dat ouderen elkaar ontmoeten en plezier beleven", zegt secretaris Van Beurden.

Vicevoorzitter Van de Wiel benadrukt dat projecten lang niet altijd aangedragen hoeven te worden via bekende zorgorganisaties als Cello en Zorggroep Elde: ,,Liever niet zelfs." De stichting Ouderen in Regie, die streeft naar passende nieuwbouw voor senioren, en de Huiskamer voor bewoners van Hoogheem zijn voorbeelden van initiatieven die voor ondersteuning in aanmerking kwamen.

VOORUITZIENDE BLIK

De stichting Sjef van de Laar bestaat morgen, vrijdag 10 mei, 25 jaar en is vernoemd naar de in 1993 overleden gemeenteambtenaar die een vooruitziende blik had op ouderenzorg en daarnaast mede-oprichter én veertig jaar bestuurslid was van Simeonshof. Sinds de oprichting van de stichting zijn zo'n honderd aanvragen gehonoreerd. Het waren allemaal zaken die elders niet of onvolledig gefinancierd konden worden. Verzoeken voor een bijdrage aan ouderenprojecten kunnen verstuurd worden via e-mail: martien.van.beurden@hetnet.nl.

FOTO ONDER: De rolstoelsteiger in de tuin van Liduina waarvoor de stichting Sjef van de Laar 25.000 euro op tafel legde. Hiermee hebben bezoekers een fraai uitzicht aan de oever van de Dommel, ook wanneer ze niet goed ter been zijn. (Foto: Peter de Koning).

Aan de Annastraat stonden eenlaags aanleunwoningen op de plek waar in 1994 het ouderencomplex Ten Brueckelen verrees. (Foto's: Piet van Oers).
Afbeelding