OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto: Natuurwerkgroep Liempde

FIA FIERS VERTELT OVER SLANKE SLEUTELBLOEMEN

Natuurwerkgroep verzorgt wandeling

Liefhebbers van bloemen en planten kunnen zondag 26 mei hun hart ophalen. Dan houdt Natuurwerkgroep Liempde een wandeling door De Prekers in Schijndel. De deelnemers verzamelen zich om 09.00 uur bij café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 in Liempde. Vervolgens carpoolen ze naar het startpunt van de excursie.

De wandeling begint bij de Schaapskooi, Martemanshurk in Schijndel, en duurt ruim twee uur. Stevig schoeisel is aan te raden, eventueel is een insectenwerend middel praktisch. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Fia Fiers van Natuurgroep Eerdse Bergen gidst de deelnemers door De Prekers. Dit is een van de meest oorspronkelijke delen van het bosgebied dat we nu kennen als het Wijboschbroek. De naam verwijst naar de middeleeuwse eigenaren van het gebied, de Dominicanen ofwel de orde van de predikheren, die al in de dertiende eeuw een klooster bezat in 's-Hertogenbosch. Wie goed om zich heen kijkt in de Prekers, ziet dat het hier gaat om een bosgebied dat al lang geleden geëxploiteerd werd. De populierenbossen, zo typerend voor het Wijboschbroek, zijn van recenter datum en herinneren aan de bijna verdwenen klompenindustrie.

FLORA

Tijdens deze wandeling gaat de aandacht vooral uit naar de flora van het gebied. Het Wijboschbroek staat bekend om de vele slanke sleutelbloemen en de bosanemoon. Ook uiterst zeldzame soorten zoals de eenbes en zwartblauwe rapunzel komen hier voor.
Fiers staat erom bekend dat zij oog heeft voor het kleine in de natuur. Boomknoppen, bosplanten en vlinders, ze komen allemaal aan bod bij haar.

FOTO LINKS: De slanke sleutelbloem en bosanemoon komen veel voor in De Prekers. Gids Fia Fiers wijst de deelnemers van de wandeling op deze planten en op andere bijzondere soorten in het natuurgebied. (Foto: Natuurwerkgroep Liempde).