Afbeelding
Foto:

VERGUNNING HOOILANDEN IS ROND

SPPiLL en ZLTO vragen grond uit natuurnetwerk

PÅL JANSEN

De omgevingsvergunning voor het Hooilanden-project van SPPiLL is rond. In 2030 moet een flinke lap grond aan de Vleutstraat in het Liempdse buitengebied, ongeveer een halve kilometer ten zuiden van de Groote Waterloop, omgetoverd zijn tot natuurgebied. Dit initiatief was echter tegen de wil van de ZLTO Dommel & Aa: het gebruikte gebied was namelijk landbouwgrond. De regionale afdeling van de boerenorganisatie en SPPiLL gaan daarom samen naar het Groen Ontwikkelfonds (GOF) voor compensatie.

Het project van SPPiLL valt onder het subsidietraject van Landschappen van Allure van de provincie Noord-Brabant. Hiervan werden ook projecten als de renovaties van bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd en het dorpscentrum deels bekostigd. Samen met vrijwilligersinzet én subsidie van de gemeente Boxtel.

Zo zal dat ook gaan gebeuren tijdens het project Hooilanden. Naast dat vrijwilligers uren investeren, doet ook gemeente Boxtel een duit in het zakje: 113.000 euro. Om het project te realiseren, moesten gronden in bezit komen. Maar het aangekochte gebied viel niet onder Natuur Netwerk Brabant (NNB) - hierin staan alle gronden opgenomen die volgens provincie Noord-Brabant onder natuur vallen. Het ging om landbouwgrond. Een aantal agrariërs tekende tijdens de bijeenkomst aan de Vleutstraat op 28 februari, protest aan: 'Ver-SPPiLL geen landbouwgrond' stond op het spandoek.

COMPENSEREN

ZLTO Dommel & Aa, die de actie overigens niet had georganiseerd, was al in overleg met SPPiLL: de plaatselijke belangenbehartiger voor boeren vindt dat er te veel landbouwgrond wordt onttrokken. Inmiddels zijn de twee partijen eruit: er komt een afspraak met het Groen Ontwikkelfonds, die gronden beheert namens de provincie, om de verloren gegane landbouwgrond te compenseren. Elders in de regio wordt dus grond, dat nu valt onder het Brabantse natuurnetwerk, ter beschikking gesteld aan de landbouw. ,,We zijn blij dat we het zo hebben kunnen oplossen", aldus een woordvoerder van SPPiLL.

Voorzitter Wim Jennissen van de lokale ZLTO wijst nog wel op twee aangrenzende bedrijven: ,,Als naast hen natuur wordt gerealiseerd, kan dat een belemmering vormen voor hun werk. Wij hebben gezegd dat hun bezwaren wel eerst moeten worden opgelost voordat we het er helemaal mee eens zijn."

FOTO ONDER: 'Woudgraaf' Jan van de Sande uit Liempde legde op 28 februari de gebiedshistorie van het perceel aan de Vleutstraat uit. Vlak erna vond een symbolische ondertekening plaats tussen alle betrokken partijen voor het Hooilanden-project. (Foto: Gerard Schalkx).